{ "title": "Asitsiz Zeytinyağı", "image": "https://www.zeytinyagli.gen.tr/images/Asitsiz-Zeytinyagi-13.jpg", "date": "23.01.2024 04:28:52", "author": "Burak çobanoğlu", "article": [ { "article": "
Asitsiz Zeytinyağı; Zeytinyağını diğer bitkisel yağlardan ayıran en önemli özellik hiçbir rafinasyon (Saflaştırma) işlemine başvurulmadan sıkıldığı gibi doğrudan tüketilmesidir. Bu şuna benzer taze sıkılmış meyve suyu gibi, içerdiği vitaminler tokoferoller, fenoller gibi sağlık ve tüketim açısından içerisindeki besin öğelerini kaybetmeden tüketilme imkânı sağlanmasıdır.

AsitsizZeytinyağı türleri; Zeytinyağı kendi içerisinde oleik asit cinsinden asitlik derecesine göre 3 gruba ayrılır;
Biz bu yağlara, halk arasında doğal sızma zeytinyağı deriz. Zeytinyağı fabrikalarından çıkan yağların çoğunluğu yüksek asitlidir veya nefaset açısından doğal zeytinyağı sınıfına girmez bunların zeytin ağacının altına dökülmüş zeytinlerden toplanmış olması sıkılmadan önce uzun süre zeytinin elverişli ortam sağlanmamış olması depolama ve sıkım sırasında gerekli hassasiyetin gösterilmemesi gibi önemli sebepler içerir. Bu yağların direkt tüketilmeleri için rafinasyon işlemi uygulanması gerekir.

Asitsiz Zeytinyağı Rafinasyon İşlemi; Rafinasyon işlemi tadı ve kokusu tüketilmeyecek kadar elverişsiz veya asitlik oranı yüksek olan yağların kötü tadını, kokusunu ve yüksek asitliğini gidermek için uygulanan kimyasal ve ısıl işlemlerin bütünüdür. Bu işlem sırasında zeytinyağının içerisindeki yararlı maddeler azalacağı için tüketilmesi pek tavsiye edilmez.

Asitsiz Zeytinyağı değerleri; Riviera zeytinyağı ise asit cinsinden en düşük yağ cinsimizdir. Rafinasyon işlemi sonucunda düzgünleştirilen yeni bir yağ haline getirilen yağın içerisinde bir miktar %10 -20 oranına kadar naturel yağ asitliği oleik asit cinsinden her 100 gramda 1,0 gramdan fazla olmayan yağ türüdür. Asitsiz zeytinyağı tüketimi vitaminsiz ve tüketime daha az elverişlidir. Rafinasyon işlemi yağın içerisindeki vitaminleri azaltır dolayısıyla rafinasyon işlemi uygulanan yağlar daha az asitli zeytinyağlardır. Zeytinyağı yanmadan tüketilmesi gereken bir yağ türüdür. Salatalar, soslar içerisinde tüketilmesi daha uygundur. Yandığı taktirde aynı rafinasyon işlemi gibi içerisindeki vitaminler ve yararlı diğer içerikleri azaltılmadan zararlı hale gelmeden tüketilmelidir.

Asitsiz zeytinyağı zeytinyağının kısaca çok işlem görmüş az yararlı besin değerine sahip olanıdır. Asitsiz zeytinyağlarının fiyatı diğer zeytinyağı türlerine göre daha fiyatlıdır. Asitsiz zeytinyağı üretimi daha az tercih edilir. Üreticiler az zeytinden daha fazla zeytinyağı çıkartma konusunda kar amacı güdüldüğünden fiyatı maliyeti düşük olan zeytinyağı türü fabrikalar tarafından daha fazla üretilir. Zeytin ağacı ülkemizde en çok ege bölgemizde yetiştirilir. Coğrafya derslerimizde hatırladığımız üzere asitsiz zeytinyağı diğer zeytinyağları gibi zeytin üretiminin en çok yapıldığı yerleşim yerlerinde üretimi devam eder. İlginçtir ki ülkemizde marketlerden tedarik edebildiğimiz zeytinyağı Amerika'da marketlerden değil direk eczanelerden tedarik edilebiliyor. Ülkemizde bu kadar elverişli topraklarımız ve her iklim türünü barındıran 4 iklimden oluşan iklim kuşağında yer almamız bizim için büyük bir fırsat. Zeytinyağı yararından ziyade birçok işçiye de ekmek kapısı olmaktadır. Zeytin toplayan kırsal kesimde ikamet eden egeli güzel konuşan insanlarımız vardır. Sabah kahvaltılarında asitsiz zeytinyağını yediğimiz zeytinin üzerine döküp tüketebiliriz. Daha önce de dediğim gibi zeytinyağını yakmadan yani çiğ olarak tüketmek hepimiz için daha yararlıdır.
" } ] }