{ "title": "Bal ve Zeytinyağı", "image": "https://www.zeytinyagli.gen.tr/images/bal-ve-zeytinyagi(1).jpg", "date": "19.01.2024 14:42:04", "author": "Kürşat YILDIRIM", "article": [ { "article": "
Bal ve Zeytinyağı, Bal, Dünya'nın en çalışkan canlılarından olan arı, meyve ve çeşitli çiçeklerin nektarını alarak midesinde invertaz enzimi ile kimyasal değişime tutar. Böylece bal üretim süreci başlamış olur. Ortaya çıkan faydalı besin arılar tarafından boş petek gözeneklerine doldurması ile bal özelliğini tam olarak elde eder. Bal, İnsan yaşamında önemli bir değere sahip bir besin maddesidir. Bal, besin olarak kullanılması yanında sağlık alanında da kullanımı oldukça yaygındır.

Balın beslenme için önemi
Balın için de bulunan üç şeker grubudur, bu nedenle balın aromatik bir tadı vardır. Ayrıca kimyasal yapısında demir, kükürt. Fosfor, polen, manganez, gümüş, albumin, azot, protein ve uçucu yağ asitleri bulunur. Bunlardan insan sağlığına yararlı yüzlerce içerik barındırır. Özellikle içeriğinde bulunan propolis antibiyotik görevi görerek mikroplarla savaşır, kanın temizlenerek iltihabi oluşumların yok olmasını sağlar. Bal bu özelliği nedeni ile arılar tarafından kovan içine giren yabancı arılar öldürüldükten sonra üzeri propolis ile kaplanarak bala karışımı engellenir, böylece bal özelliğini bozmadan binlerce yıl kalabilmektedir.

Balın insan sağlığı için önemi

Balın, yaraları iyileştirmesi ile ilgili tıbbi çalışmalar yapılmış fakat net bir iyileştirme etkisi tespit edilememiştir. Fakat insan vücudunda yüzeysel yaralanma ve yanıklarda kullanılmaktadır. Yaraları iyileştirdiğine dair yaygın bir inanış bulunmaktadır, bu özelliği daha çok antibiyotik özelliği nedeni ile yaraların iyileştirmesini geciktirici mikropları yaradan uzak tutmasından kaynaklandığı düşünülmektedir. Ayrıca çocuklarda geçmeyen öksürüklerin tedavisinde, kanın temizlenerek bağışıklık sisteminin güçlendirilmesinde, kanser tedavisinde, merkezi sinir sistemi hastalıklarının tedavisinde vücudun direncini artırarak hastalıklarla daha etkin bir metabolizma ortaya çıkarmaktadır.

Balın kozmetik ürün olarak kullanılması

Bal daha çok koyu renkli saçların renginin açılması için kullanılmaktadır, bunun için doğal balın saça sürülmesi ve 15 dakika bekletildikten sonra önce duru suyla yıkanması daha sonra şampuanla yıkanması yeterli olacaktır. Ayrıca yüz maskesi yapılarak cildin nemlendirilmesi ve canlılık kazandırılması sağlanır.

Zeytinyağı, Zeytin ağacının 5-8 yaşından itibaren açık yeşil sarımtırak meyvesinin elde edilen sıvı yağ zeytinyağı olarak isimlendirilir. Kimyasal olarak analiz edildiğinde yüksek oranda gliserin üzerinde bağlanmış asetik yağlar bulunduğu görülür. Bu asitler, yüzde 55-80 oranında sıvıyağ asidi, yüzde 7-20 Palmatik asitleri ve farklı miktarlarda diğer sıvı yağ asidinden oluşurlar.

Zeytinyağının kullanım alanları

Zeytinyağı insan sağlığı ve kozmetik alanda oldukça yaygın olarak kullanılan endüstriyel bir üründür, bu alanda söz sahibi olmak için ülkeler birbirleri ile yarış halindedir. Zeytinyağı insan kalp damar sağlığı için çok önemli omega3 yağ asitlerini bünyesinde barındırır. Zeytinyağının içerisinde bulunan oleik asit cildin güzelleşmesine ve canlanmasına yardımcı olur. İçeriğinde bulunan A ve E vitaminleri vücudun ihtiyacı olan görme problemlerinin çözümüne yardımcı olurken, sabahları aç karna alınan bir iki kaşık zeytinyağı bağırsakların yumuşamasını ve karın şişliğini önler.

Kozmetik ve benzeri alanlarda da oldukça yaygın olarak kullanılır. Saçlara sürülen zeytinyağı parlaklık ve canlılık ve parlaklık verirken aşırı sürülmesinde ise yapışıklık etkisi yapabilir dozunu iyi ayarlamak gerekir. Ayrıca yüze sürülen zeytinyağı kırışıklıkların giderilmesi ve cildin canlanması için kullanılmaktadır.

Bal ve Zeytinyağının ortak kullanım alanları

El ve cilt bakımı için bir çorba kaşığı doğal bal ve bir fincan sızma zeytinyağı iyice karıştırıldıktan sonra ellere ve göz çevresi hariç yüze sürülür, 5 dakika bekledikten sonra eller yıkanır, sonuç olarak ellerin ve yüzen daha bakımlı ve canlı olacağı görülecektir. Ayrıca el tırnakların başlangıç yerlerindeki derinin hassasiyeti nedeniyle yıpranmasının da önüne geçilmiş olacaktır.
" } ] }