{ "title": "Çizik Yeşil Zeytin Nasıl Yapılır", "image": "https://www.zeytinyagli.gen.tr/images/cizik-yesil-zeytin-nasil-yapilir.jpg", "date": "21.01.2024 15:56:58", "author": "yıldız arslan", "article": [ { "article": "
Çizik Yeşil Zeytin Nasıl Yapılır, Çizik yeşil zeytin ham zeytinlerin toplanıp çizilerek veya kırılarak tatlandırılıp yenecek hale getirilmesidir. Yeşil zeytinin toplama hasat zamanı eylül ve ekim aylarıdır. Bu aylarda hafif pembemsi renk alan zeytinler sofralık olarak toplanması gerekir. Zeytinlerin toplanması elle, sırıkla ve silkeleme işlemi ile yapılır. En sağlıklı zeytin ağacına zarar vermeden toplama işlemi elle yapılmalıdır. Zeytin ağacı çalı tipli, sık dallı, yayvan tepesi olan boyu 10-12 metreye kadar büyüyen yaz kış yeşil yapraklı olan bir ağaçtır. Zeytin ağacının ömrü uzundur 2000 yılına kadar yaşayabilir, yaşlandıkça kalınlaşan kabuklarını çatlatır ve genişler.

Yeşil zeytinin faydaları: Yeşil zeytinin fayları saymakla bitmez. Zeytinin Kuran'ı Kerim'de de adının yer alması bu bitkinin geçmişten günümüze kadar faydalanıldığı anlaşılmaktadır.

Yeşil zeytin vücuttaki kan basıncını düzenler, kalpde bulunan kan damarlarını kuvvetlendirir, kalp kaslarını güçlendirir. Diyabet hastalarında şekeri dengeler, tümör oluşumunu önler ve kuru ciltleri nemlendirir.

Zeytin yapılan araştırmalara göre kansere karşı vücudumuzu koruduğu anlaşılmıştır. Zeytin kadar yaprağının da faydaları olduğu bilinir. Yeşil zeytinin içinde bulunan vitaminler, B2, B1, demir, enerji, karbonhidrat, kalsiyum, yağ, protein ve vitamini bulunmaktadır.

Çizik yeşil zeytin nasıl yapılır?

Çizme zeytin yapmak için zeytinlerin irisi tercih edilmektedir. Toplanan veya satın alınan yeşil zeytinler çürüklerinden ayıklanarak yıkanıp temizlenir. Zeytinler bir bıçak yardımıyla veya zeytin çizme aletiyle 2-3 yerinde çekirdeğe değmeyecek şekilde çizilir.

Yeşil zeytini çabuk yenmeye hazır olmasını istiyorsak çizikleri çok atmamız gerekir. Fakat az çizik atarak salamura yaptığımız zeytinler geç olur daha canlı ve dolgun görümlü olur.

Çizilen zeytinleri kararmaması için yanınıza su dolu bir kap koyup içine bırakılmalıdır. Çizilme işlemi biten zeytinlerin ağzı kapatılır. Zeytinin içindeki acı suyun çıkması tatlanması için günlük su değişimi yapılır. Bu işleme tatlandırma denir. Tatlanmaya başlayan zeytinlerin salamurası hazırlanıp zeytinleri içine atarak bozulmasını önleriz.

Yeşil zeytin salamura suyunun Yapılışı: Zeytinlere yetecek kadar suyun içine göz kararı 3-4 yemek kaşığı kaya tuzu, 4-5 parça limon tuzu konarak eritilir. Salamura suyunun içine zeytinleri koyup aralarına limon dilimleri, isteğe bağlı defne yaprağı koyarak sırayla doldurulur.

Salamura suyunun zeytinlerin üzerini tamamen örtmesi gereklidir. Yapılan çizik zeytin salamurasının ağzını sıkıca kapatılıp serin bir yerde bekletilmesi gerekir. Yemek için hazır olan zeytinleri zeytinyağı, limon suyu, pul biber ile lezzetini artırabilirsiniz.
" } ] }