{ "title": "Evde Zeytin Yapımı", "image": "https://www.zeytinyagli.gen.tr/images/evde-zeytin-yapimi.jpg", "date": "21.01.2024 05:30:39", "author": "Fidan Yıldırım", "article": [ { "article": "Evde zeytin yapımı, Zeytin kahvaltı masalarının olmazsa olmazıdır. Zeytin en zengininden en fakirine herkesin kahvaltı masalarında mutlaka kendine yer bulmuştur. İster yeşil olsun ister siyah olsun zeytin herkes tarafından çok sevilerek tüketilmektedir. Marketlerden şarküterilerden aldığımız gösterişli ve parlak duran zeytinleri alıyoruz sofralarımızda sevdiklerimizle yiyoruz fakat ne kadar sağlıklı ortamlarda hazırlanıyor hiçbir fikrimiz yok. Bu nedenle kendi zeytinimizi hazırlayıp gönül rahatlığı ile sevdiklerimizle tüketebiliriz. Evde zeytin yapımı düşünüldüğü kadar zor bir iş değildir. Yazın sonlarına doğru birçok şehirde birçok semt pazarlarının tezgâhlarında hem yeşil hem de siyah taze toplanmış zeytin bulunmaktadır. Dilediğimiz kadar zeytin alıp evde hem yeşil hem de siyah zeytin kurup bir kış boyu dilediğimiz gibi gönül rahatlığı ile tüketebiliriz. Sizlerde evde zeytin yapımını merak edip ve yapmak istiyorsanız benin anlattığım tarife uymanız yeterli olacaktır. Emin olun son on yıldır defalarca denenmiş ve tüketilmiştir.

Evde zeytin yapımı için malzemeler
Hazırlanışı: Öncelikle evde siyah zeytin mi yoksa yeşil zeytin mi yapacağız ona karar verelim. Zeytini yeşil olarak hazırlayıp tüketmek istiyorsanız pazardan yeşil zeytin alın varsa aldığınız yerde makinede kırdırın makine yok ise evde zeytinlere birkaç çizik atın. Çizmek zor olursa sizde zeytinleri doğrama tahtasına koyup taş ile bir kez vurarak kırabilirsiniz. Eğer siyah zeytin hazırlayacaksanız pazardan taze toplanmış fakat kararmış zeytinleri alın. Siyah zeytini kırmaya veya çizmeye gerek yoktur.

Evde yeşil zeytin yapacaksanız kırdığınız zeytinleri cam kavanoza koyup üstüne su doldurun ve ağzını kapatın. Ertesi gün suyu döküp temiz su doldurun. Daha sonra gün aşırı suyunu değiştirin zeytinlerin acısı kayboluncaya kadar. Beş kiloluk cam kavanoza net 3 kilo zeytin yeterli olmaktadır. Siz turşu suyu hazırlar gibi 2 litre suya yaklaşık bir su bardağı kaya tuzunu ve bir yemek kaşığı limon tuzu ekleyip karıştırın. Ardından içerisinde zeytinlerin bulunduğu kavanoza hazırladığınız suyu doldurun. Kavanozun ağzını sıkıca kapatıp yaklaşık bir ay bekletin daha sonra hazırladığınız zeytinden bir kâse çıkartıp dilediğiniz sos ile servis yapabilirsiniz.

Temizleyip yıkadığınız siyak zeytinleri büyükçe bir kavanozun içerisine koyun kavanozun üzerinde mutlaka boşluk bulunsun. Daha sonra 1,5 su bardağı kaya tuzunu ekleyin ve kavanozun ağzını kapatıp iyice çalkalayın. İlk birkaç gün bu işlemi günde üç dört defa tekrarlayın ve her çalkalama da kavanozun ağzını açıp havasını alın. Daha sonraki günlerde havasını almanıza gerek yok ve günde bir defa çalkalamanız yeterli olacaktır. Yaklaşık bir ay sonra zeytinleri kavanozdan çıkartıp bir güzel yıkayın ve suyunu iyice süzmesi için kevgirde bekletin. Suyunu süzen zeytinleri cam kavanozu doldurun ve üzerine bir su bardağı zeytinyağını gezdirin. Daha sonra bir çay bardağı suda erittiğiniz bir yemek kaşığı limon tuzunu zeytinlerin üzerine döküp kavanozun ağzını kapatın. Dilerseniz buz dolabında bekletip dilediğiniz zaman tüketebilirsiniz şimdiden ellerinize sağlık ve afiyet olsun.
" } ] }