{ "title": "Gerçek Zeytinyağı Nasıl Anlaşılır", "image": "https://www.zeytinyagli.gen.tr/images/Gercek-Zeytinyagi-Nasil-Anlasilir-72.jpg", "date": "21.01.2024 11:11:06", "author": "ümit kadak", "article": [ { "article": "Gerçek Zeytinyağı Nasıl Anlaşılır; Doğanın armağanı olarak tabir edilen ve sayısız faydası olan zeytinyağını satın alırken gerçek olup olmadığını bilmemiz çok önemlidir. Bunun içinde zeytinyağını iyi tanımalı ve zeytinyağı ile ilgili hileleri bilmemiz gerekmektedir.

Zeytinyağı; Zeytin meyvesi ve bu meyveden elde edilen zeytinyağı, insanlar için asırlar boyunca bir şifa ve besin kaynağı olmuştur. Zeytinyağı, zeytinin mekanik yollarla işlenmesiyle elde edilen, bitkisel yağlar içerisinde fiziksel yöntemlerle doğal olarak üretilip tüketilen tek yağdır. Ham maddesinin üretimi sırasında fazlaca el emeğine ihtiyaç duyulması, danelerin elde ediliş safhasında diğer tohum yağlarına kıyasla ayrıcalıklı bir teknolojiye gereksinim duyulması ve beslenme yönünden gösterdiği üstün vasıflara bağlı olarak doğal halde tüketilebilmesi ve bir meyve suyu olması sebebiyle, daima diğer bitkisel sıvı yağlara kıyasla hem ekonomik (Ticari) hem de kalite olarak kıymetli bir yağdır. Zeytinyağı üretiminde kullanılan teknikler baskı ve santrifüj olmak üzere farklı iki teknikle kullanılmaktadır. Pres tekniği kendi içerisinde hidrolik ve süper baskı olarak ikiye ayrılmaktadır. Kesintisiz olarak süren (Kontinü) sistemlerde iki ve üç fazlı sistemler olarak ikiye ayrılır. Pres sistemlerinden kontinü sistemlere geçişte zeytin işleme maliyetlerinin (Özellikle iş gücü) düşürülmesi ve zeytin bahçede, depolarda bekleme süresini azaltmak, bunun için de yüksek kapasiteye sahip dekantörler kullanarak, zeytinyağı üretim kalitesini iyileştirmek asıl hedef olmuştur. Ülkemizde 1967 yılında zaruri olarak uygulamaya konmuş ve günümüze kadar birkaç defa tebliğlerle güncellenerek, en son Tarım Bakanlığı tarafından 2010 senesinde resmi gazetede yayınlanan Türk Gıda Kodeksi Zeytinyağı ve Prina Yağı Tebliği ile bugünkü halini almış olan Yemeklik Zeytinyağı Standardında belirtilmiştir.

Zeytinyağı Hileleri; Kanola yağının yapısı zeytin-yağına benzemektedir, kanola yağının kokusu ve rengi olmadığından, zeytin ağacının yaprakları ile hoş koku elde edilip kanola yağının içine karıştırılakta ve böylece zeytin-yağından ayırt edilmesi imkânsız hale getirilmektedir. Asidik derecesi 8 olan yağlar ısıtılıp yüksek derecede asit oranı 1'e kadar indirilmekte ve sızma şeklinde piyasaya sürülmektedir. Bu tür işlenmiş zeytinyağı tehlikelidir ve uzun süre tüketimi kansere neden olabilmektedir. Zeytinyağı üretim maliyetinin yüksek olması sebebiyle daha ucuza mal etmek için içerisine ayçiçeği yağı, pamuk yağı veya fındık yağı gibi daha ucuz yağlar eklenerek maliyet düşürülmektedir.

Gerçek Zeytinyağı Nasıl Anlaşılır? Pratik Yöntemler
" } ] }