{ "title": "Kalamata Zeytin", "image": "https://www.zeytinyagli.gen.tr/images/kalamata-zeytin.jpg", "date": "19.01.2024 07:24:15", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "Kalamata zeytin hem bir zeytin çeşidi hem de yemeklik zeytin yapma usulüdür. Özellikle Yunanlılar tarafından kullanılan bir yöntemdir. Ancak ülkemizde de zeytinin bu şekilde hazırlanması giderek yaygınlaşmaktadır. Bazı yörelerde eşek zeytini de denilen kalamata zeytinler oldukça iridir. Yunanistan'da Volos bölgesinde yetişen Volos türü, İspanya'da Hojiblanca türü zeytinlerde kalamata zeytini yapımında kullanılmaktadır. Ülkemizde Manisa Saruhanlı ilçesinde Büyübelen beldesinde yetişen Tekir türü zeytinde buna uygundur.

Kalamata zeytin nasıl yapılır?

Yemeklik kalamata zeytin yapmak için 2 farklı yol kullanılmaktadır.

Birinci yöntem: Kullanacağınız zeytin çeşidini hazırlayın. Bunların olgun olanlarını, kızıllaşan ya da kararan zeytinleri önce olgunluk durumuna göre ayırın. İçinden bozuk olanları, berelileri, şekli bozukları, yapraklarını, saplarını ayırın. Zeytinlerin tozdan kirden arınması için bir gece önce suyun içine ıslatın. Kullandığınız su mutlaka temiz olsun.

Ertesi günde temizlenmiş olan zeytinlerin 3 farklı yerinden çekirdeğine kadar çizin. Bunları %8-10 oranında hazırlanmış salamura suyun içine koyun. Burada zeytinlerin acı suyu gidene kadar bekleteceksiniz. Kabın içinde zeytinleri örtecek kadar yani ağzına kadar su olmalı. Üzerine de baskı yapacak, zeytinleri suyun içinde tutacak tabak gibi ağır bir parça koyun. Ortalama olarak zeytinlerin 2 cm'ye kadar sudan aşağıda olması gerekir.

Zeytinlerin acılığı normal seviyeye geldiği zaman yani yenecek düzeyde olduğunda, salamura içinden çıkarın. Bunları bir gecede üzüm sirkesinin içinde bekletin. Daha sonra yine %8-10 oranındaki salamura suyunun içine koyun. İsterseniz 3 ölçü kadar %10 oranında salamura su ve bir ölçü sirkenin içine koyun. Üzerine havayla teması kesecek kadar zeytinyağı ilave edin. Burada zeytinler tatlanmalarını sürdürecekler. Daha sonra yiyeceğiniz miktarda zeytini çıkararak yiyebilirsiniz.

İkinci yöntem: Yine ilk yöntemde yaptığınız gibi zeytinleri işlemek için hazırlayın. Olgun siyah ve parlak zeytinleri sade suya ya da %2 oranında salamura suyun içine koyun. Suyu 5-10 gün kadar her gün değiştirin. Her defasında zeytinin acılığı bir nebze gidecektir. Daha sonra ilk yöntemde olduğu gibi zeytinleri salamura suyun içine koyabilirsiniz. Bu yöntemde zeytinler daha kısa sürede tatlanacaktır. Son aşamada %10 oranındaki salamura suyun içine konan zeytinlerin pH değeri 4-4,5 olacak.

Kalamata zeytini sevenler isterlerse kısa sürede zeytinleri tatlandırabilir. Zeytinleri yine çizerek, sıcak soba gibi bir yerin yanında ılık suyun içinde 5-6 gün kadar bekletin. Bu şekilde zeytinler oldukça hızlı tatlanacak. Ancak hızlı şekilde tüketeceğiniz kadarını böyle hazırlayın. Yoksa zeytinler erken yumuşar ve erir. Eğer yumuşamalarına engel olamazsanız, zeytinlerini çekirdeklerini ayıklayın ve blenderden geçirin. Daha sonra içine biraz zeytinyağı ve tuz koyarak, lezzetli bir zeytin ezmesi hazırlayın. Güzel bir kahvaltılık olacaktır. İsterseniz içine baharatta ilave edebilirsiniz. Kalamata zeytin gerçekten lezzetli bir yemeklik zeytindir. Uygun şekilde hazırlanırsa, mükemmel bir lezzeti oluyor.
" } ] }