{ "title": "Kalamata Zeytin", "image": "https://www.zeytinyagli.gen.tr/images/kalamata-zeytin.jpg", "date": "19.01.2024 07:24:15", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "Kalamata zeytin hem bir zeytin çeşidi hem de yemeklik zeytin yapma usulüdür. Özellikle Yunanlılar tarafından kullanılan bir yöntemdir. Ancak ülkemizde de zeytinin bu şekilde hazırlanması giderek yaygınlaşmaktadır. Bazı yörelerde eşek zeytini de denilen kalamata zeytinler oldukça iridir. Yunanistan'da Volos bölgesinde yetişen Volos türü, İspanya'da Hojiblanca türü zeytinlerde kalamata zeytini yapımında kullanılmaktadır. Ülkemizde Manisa Saruhanlı ilçesinde Büyübelen beldesinde yetişen Tekir türü zeytinde buna uygundur.