{ "title": "Kuru Patlıcan Dolması Zeytinyağlı", "image": "https://www.zeytinyagli.gen.tr/images/kuru-patlican-dolmasi-zeytinyagli(1).jpg", "date": "19.01.2024 07:18:41", "author": "furkan soğancı", "article": [ { "article": "
Kuru patlıcan dolması zeytinyağlı, yöresel bir yemek çeşidi olan, kurutulmuş patlıcan ile yapılan oldukça lezzetli bir yemek çeşididir. Ayrıca içerdiği zeytinyağı ile lezzetine lezzet katılarak daha enfes bir tat haline gelmektedir. Herkesin severek yiyeceği kuru patlıcan dolması zeytinyağlı içine konulacak olan malzemeler arasındaki çeşitli baharatlar ile de daha da lezzetli bir yemek çeşidi olma özelliğindedir. Sofranıza koyup daha zengin hale getirecek olan kuru patlıcan dolması hem görselliği ile hem de damaklarda enfes bir tat bırakması ile çok tercih edilecek bir yemek çeşidi olmaktadır. İşte son derece lezzetli yapımı ile de pratik ve kolay olantarifin yapılışını beraber inceleyelim;

Kuru patlıcan dolması zeytinyağlı için gerekli olan malzemeler
Sosu için
Kuru patlıcan dolması zeytinyağlı nasıl yapılır?

Öncelikle kuru patlıcanları bir tencerenin içerisine alın ve üzeri geçene kadar su ekleyip ocakta kaynamaya bırakın. Kuru patlıcanlar yumuşayınca ocaktan alarak, bir kabın içine soğuk su koyarak bekleyin. Öncelikle kuru soğanları küp doğrayın ve geniş bir kabın içerisine koyun. Aynı şekilde pirinci de sıcak suyla yıkayıp kuru soğanın içerisine koyun ve iyice karıştırın. Ardından kıymayı da ekleyin ve tüm malzemeleri iyice yoğurun. Sarımsakları ince doğrayarak malzemelerin içine koyun. Kırmızı pul biber, kuru nane ve kimyondan da biraz atarak yine karıştırın. Ardından biber salçası, domates salçası, nar ekşisi de eklenerek tüm malzemeleri iyice yoğurun. İsteğinize göre tuz ekleyip zeytinyağını da koyarak karıştırın ve bir köşede dinlemeye bırakın.

Kuru patlıcanları alarak hazırlamış olduğunuz iç harcıyla doldurmaya başlayın. Patlıcanların tamamını doldurmadan uçlarında biraz boşluk bırakın ve geniş bir tencerenin içerisine dizmeye başlayın. Artık sosunu hazırlamaya başlayabilirsiniz. Bir kabın içerisine biber salçası, domates salçası, zeytinyağı ve kaynamış suyu koyarak hızlı bir şekilde salçalar eriyene kadar karıştırın. Kuru patlıcan dolmalarını dizmiş olduğunuz tencerenin üzerine ağır bir tabak yerleştirin ve hazırlamış olduğunuz sosu içine aktarın. Tencereyi ocağın üzerine koyun ve kısık ateş üzerinde yaklaşık 45 dakika kadar kaynamaya bırakın. Arada sırada kontrol edin ve suyu azaldıysa su ekleyip, kaynamaya bırakın. Kaynadıktan sonra artık servis etmeye hazır hale gelmiş demektir. Bir servis tabağının içine patlıcan dolmasından koyun ve isteğinize göre yoğurtla ya da maydanoz yardımıyla görselliğini ve lezzetini arttırabilirsiniz. İşte lezzetiyle severek yenilecek ve yapımıyla oldukça kolay olan kuru patlıcan dolması zeytinyağlı yemeğinin yapılışı bu kadar kolaydır.

Afiyet olsun.
" } ] }