{ "title": "Siyah Zeytin Nasıl Kurulur", "image": "https://www.zeytinyagli.gen.tr/images/siyah-zeytin-nasil-kurulur(1).JPG", "date": "21.01.2024 17:51:25", "author": "Fidan Yıldırım", "article": [ { "article": "Siyah zeytin nasıl kurulur, Her sabah kahvaltı masamızı süsleyen onsuz olmaz dediğimiz bir besindir zeytin. Bir çoğumuz yeşil zeytin sevse de zeytin çeşitleri arasında en fazla siyah zeytin tüketilmektedir. Zengin yoksul hemen hemen herkesin kahvaltı sofralarında bir kâse zeytin mutlaka bulunmaktadır. Herkesin sevdiği ve neredeyse her gün tükettiği siyah zeytini hazırlamak da oldukça kolaydır. Yeşil zeytin hazırlarken birçok aşamadan geçerken siyah zeytin çok zahmetsiz ve pratiktir. Dilerseniz marketlerde nasıl hazırlandığından emin olmadığımız zeytinleri almaktansa sizde evde siyah zeytin kurabilirsiniz. Bunun için sonbaharda semt pazarlarını iyi takip edip yeni toplanmış zeytinlerden almak gerekir. Taze toplanmış zeytinin süresi özellikle siyahlaşmış zeytinlerin süresi çabuk geçtiğinden son baharda gözü açık davranmamız gerekir. Siyah zeytin kurmak için tek yapmamız gereken pazarda zeytin seçerken ezik olmayanları sap kısımlarında küf olmayanları ve taze toplanan zeytinleri seçmeye özen göstermeliyiz. Bir çoğumuzun gıda sektöründe dönen birtakım dolaplar hakkında duyumları vardır. Özellikle siyah zeytinlerin boyandığına dair birçok iddia dolaşmaktadır ortalıkta. Bu nedenle ben evde zeytinlerimi kendim kurmayı tercih ediyorum ve siyah zeytin nasıl kurulur tarifini sizlerle paylaşıyorum. Denerken aklınıza takılan hiçbir konu olmasın %100 olumlu sonuç alacaksınız. Defalarca denenmiş bir tariftir.

Siyah zeytin kurmak için gerekli malzemeler
Nasıl Yapılır?

Öncelikle daha önce de bahsettiğim gibi zeytinleri alırken en parlağını ve en tazesini seçmeliyiz. Zeytinler tuzlanacak ve birkaç aşamada yıkanacağı için kurmadan önce yıkamanıza gerek yok fakat içiniz rahat etmeyecekse yıkayın fakat iyice kurutmanız gerekir. İyice kuruttuğumuz iki kilo zeytini 3 kiloluk cam kavanoza koyuyoruz kavanozun üst kısmında bir miktar boşluk olmasına özen gösterin. Daha sonra iri salamura tuzunu da kavanoza koyup kavanozun ağzını kapatıyoruz ve tuzun en alttaki zeytinlere dahi ulaşması için çalkalıyoruz. Daha sonra gün içerisinde birkaç defa bu çalkalama işlemini tekrarlıyoruz. Her aklımıza geldiğinde çalkalıyoruz ve güneş görmeyen bir yerde muhafaza ediyoruz. Kavanozun dibinde zeytinlerden sızan acı su olacaktır bu suyu arada bir süzmeniz de fayda var böylelikle kavanozun havasını da almış olursunuz. Bu işleme yaklaşık 20 gün veya 1 ay devam ediyoruz.

Daha sonra zeytinleri kavanozdan çıkartıp yıkıyoruz ve suyunu süzüyoruz. Daha sonra aralarına halka şeklinde dilimlenen limonları dizerek zeytinleri cam kavanoza dolduruyoruz. Dilersek limon yerine limon tuzu da kullanabiliriz. Son olarak da bir bardak hakiki zeytinyağını ekleyip kavanozun ağzını kapatıyoruz. Hazırladığımız zeytinleri ters düz edip zeytinyağının her yere ulaşmasını sağlıyoruz. Zeytini buzdolabında muhafaza etmenizde fayda var. Dilerseniz yağlama işlemini tüketeceğiniz zaman yapabilirsiniz. Tuz içerisinde bekleyen zeytin uzun süre bozulmaz. Dilerseniz bir litrelik küçük kavanozlarda siyah zeytin tuzlayıp tükettikçe yenisini yağlayabilirsiniz. Şimdiden ellerinize sağlık ve afiyet olsun.
" } ] }