{ "title": "Soğuk Sıkım Zeytinyağı", "image": "https://www.zeytinyagli.gen.tr/images/Soguk-Sikim-Zeytinyagi-63.jpeg", "date": "19.01.2024 20:15:54", "author": "ramazan bulut", "article": [ { "article": "Soğuk Sıkım Zeytinyağı, zeytin ağacı bitkisinin hasat edilen meyvelerinin belirli aşamalardan geçirilerek soğuk su ile sıkım yapılması ile oluşturulan yağdır. Kimyasal ürün ve sıcak su kullanılmadan zeytinyağı elde edilen bir uygulamadır. Tam olgunlaşmayan zeytinler erken hasat edilip sap ve yapraklarından ayıklanarak yıkanır. Teknolojik ortamda makineler aracılığıyla bant üzerine koyulup ezme tankına gönderilir. Ezilen zeytinler yoğurma tankına yönlendirilerek içerisine soğuk su ilave edilerek sıkım yapılır. Çekirdekleriyle birlikte sıkılan bu zeytinden sudan ve çıkan yağından arındırılarak rafine işleminden geçirilir. Böylece soğuk sıkım zeytinyağı elde edilmiş olur. Geleneksel yöntemler ile zeytinler toplanıp yıkandıktan sonra torbalara koyulan zeytinler taşlar veya hayvanlar aracılığıyla ezilirdi. Belirli kıvama geldikten sonra üzerine soğuk su eklenerek yoğurma işlemine geçilip sıkım başlatılırdı. Soğuk sıkım zeytinyağı uygulaması ile süzülmesi beklenerek organik saf zeytinyağı elde edilirdi. Günümüzde soğuk sıkım zeytinyağı üretimi için teknolojik ilerlemeler sayesinde ürünler tazeliğini korurken sağlıklı bir şekilde zeytinyağı elde edilebilmektedir.