{ "title": "Soğuk Sıkma Zeytinyağı", "image": "https://www.zeytinyagli.gen.tr/images/Soguk-Sikma-Zeytinyagi-82.jpg", "date": "21.01.2024 14:26:50", "author": "ramazan bulut", "article": [ { "article": "Soğuk Sıkma Zeytinyağı, bitkisel ürün olan zeytin'in işlemden geçirilmesi esnasında kullanılan su ısısının soğuk olmasıyla sıkma yöntemiyle yapılan zeytinyağıdır. Zeytinlerin sıkımı sırasında kullanılan suyun 30 derece ısıda olması ile yapılan farklı bir uygulamadır. Soğuk sıkma zeytinyağının içerisindeki yararlı maddeler sayesinde vücuda önemli vitaminler giriş yapmaktadır. Bu soğuk sıkma zeytinyağı tekniğiyle içerisindeki yararlı maddeler özelliğini kaybetmeden içeriğini korumaktadır. Bu şekilde elde edilen yağ diğer sıkma türlerine göre daha değerli bir yapıya sahiptir. Günümüzde teknolojik gelişmeler ile makineli soğuk sıkma zeytinyağı tekniği ile üretim yapılmaktadır. Geleneksel olanı ise kısmen de olsa devam etmekte olup üretimi zahmet gerektirse de sağlık açısından oldukça faydalıdır. Zeytin, ılıman iklimi sevdiği için genellikle Türkiye'de Ege, Marmara, Karadeniz, Akdeniz ve Güneydoğu Anadolu'nun bir kısmında üretilmektedir. Zeytinyağı, yeşil tonlarında ve sarımtırak bir renge sahiptir. Yağ asit oranı yüksek olduğu için kıymetli bir gıdadır. Bu yağ içerisinde barındırdığı omega 3 sayesinde önemlidir. Soğuk sıkma zeytinyağının renklerinin yeşil tonlarında farklılık göstermesi içerisinde kullanılan maddelere bağlıdır. Ürün kalitesine göre de değişmektedir. Zeytinyağına yeşil rengini veren içerisinde klorofil maddesini barındırmış olmasıdır. Sarı rengi veren ise karotin maddesidir. Halk arasında zeytinyağının rengi kalitesini göstermiş olsa da bu belirleme için alakası bulunmamaktadır. Filtrelenmiş zeytinyağının rengi bulanıktır.