{ "title": "Soğuk Sıkma Zeytinyağı", "image": "https://www.zeytinyagli.gen.tr/images/Soguk-Sikma-Zeytinyagi-82.jpg", "date": "21.01.2024 14:26:50", "author": "ramazan bulut", "article": [ { "article": "Soğuk Sıkma Zeytinyağı, bitkisel ürün olan zeytin'in işlemden geçirilmesi esnasında kullanılan su ısısının soğuk olmasıyla sıkma yöntemiyle yapılan zeytinyağıdır. Zeytinlerin sıkımı sırasında kullanılan suyun 30 derece ısıda olması ile yapılan farklı bir uygulamadır. Soğuk sıkma zeytinyağının içerisindeki yararlı maddeler sayesinde vücuda önemli vitaminler giriş yapmaktadır. Bu soğuk sıkma zeytinyağı tekniğiyle içerisindeki yararlı maddeler özelliğini kaybetmeden içeriğini korumaktadır. Bu şekilde elde edilen yağ diğer sıkma türlerine göre daha değerli bir yapıya sahiptir. Günümüzde teknolojik gelişmeler ile makineli soğuk sıkma zeytinyağı tekniği ile üretim yapılmaktadır. Geleneksel olanı ise kısmen de olsa devam etmekte olup üretimi zahmet gerektirse de sağlık açısından oldukça faydalıdır. Zeytin, ılıman iklimi sevdiği için genellikle Türkiye'de Ege, Marmara, Karadeniz, Akdeniz ve Güneydoğu Anadolu'nun bir kısmında üretilmektedir. Zeytinyağı, yeşil tonlarında ve sarımtırak bir renge sahiptir. Yağ asit oranı yüksek olduğu için kıymetli bir gıdadır. Bu yağ içerisinde barındırdığı omega 3 sayesinde önemlidir. Soğuk sıkma zeytinyağının renklerinin yeşil tonlarında farklılık göstermesi içerisinde kullanılan maddelere bağlıdır. Ürün kalitesine göre de değişmektedir. Zeytinyağına yeşil rengini veren içerisinde klorofil maddesini barındırmış olmasıdır. Sarı rengi veren ise karotin maddesidir. Halk arasında zeytinyağının rengi kalitesini göstermiş olsa da bu belirleme için alakası bulunmamaktadır. Filtrelenmiş zeytinyağının rengi bulanıktır.

Soğuk Sıkma Zeytinyağı Nasıl Elde Edilir?

Anadolu kültüründe soğuk sıkma zeytinyağının önemi büyüktür. Zeytin ağacı zahmetle büyüyen bir bitki olsa da ömrü uzundur. Eski dönemlerden bu yana zeytinyağının elde edilmesi şifa açısından da faydalıdır. Soğuk sıkma zeytinyağı, belirli aşamalarla elde edilir. Geleneksel yöntem ile dalından toplanan zeytinler yapraklarından ayıklanarak dezenfekte edilmiş torbalara koyulur. Uygun bir ortamda ayakla, hayvanlar ve taşlar aracılığıyla çekirdeklerinden ayrılması sağlanır. Böylece çekirdeklerinin ezici etkisiyle tamamıyla ezme yöntemine devam edilerek yağ çıkarımı başlanır. İçerisine soğuk su eklenip sıkma işlemine devam edilir. Sıkılan zeytinyağı sızdırılarak uygun kaplara alınıp muhafaza edilir. Teknolojik yöntemle ise zeytinler ayıklanarak kasalar ile taşınıp makinelerin bantlarına dökülerek yıkama işleminden geçirilir. Ardından kırıcı noktasına gelerek çekirdekleri kırılır. Daha sonra yoğurma teknesi etabına geçilir. Burada tankın içine soğuk su eklenerek yoğurma işlemi uzun bir süre devam ettirilir. Soğuk suyun dezavantajı daha az miktarda yağ elde edilmesidir. Bu aşama tamamlandıktan sonra soğuk su ile yoğurulan ezilmiş zeytinler sıkma kısmına geçer. Sıkma bölümünde yağ ile zeytinin kara suyunu da çıkarır. Daha sonra bu sudan arındırma aşamasına geçilerek rafine işlemi tamamlanarak soğuk sıkma zeytinyağı elde edilir.

Soğuk Sıkma Zeytinyağının Faydaları Nelerdir?

Bu ürünün içerdiği yüksek besinler sayesinde birçok derde şifa verici özelliği vardır. Eski çağlardan beri kullanılan soğuk sıkma zeytinyağı vücut ısısını, direncini korumakta oldukça değerlidir. Eski medeniyetlerde vücutların yumuşaması, kasların rahatlaması için kullanılan zeytinyağı hala bu önemini sürdürmektedir. Kozmetik ürünlerin içerisinde de kullanılmaktadır. Cilt ve saç sağlığını üst seviyeye getirmektedir. Sindirim sistemini kolaylaştırır. İçeriğindeki demir, kalsiyum, potasyum, sodyum sayesinde her yönden faydası kat kat artmaktadır.
" } ] }