{ "title": "Yeşil Zeytin", "image": "https://www.zeytinyagli.gen.tr/images/yesil-zeytin.jpg", "date": "20.01.2024 09:27:12", "author": "Mehmet", "article": [ { "article": "Yeşil Zeytin, zeytinin siyahlaşmadan önceki halidir ve siyah olduğu kadar da yeşil olarak da ülkemizde oldukça fazla tüketilmektedir. Ülkemizin Akdeniz bölgesinde yetiştirilen yeşil zeytin ılık ve yağışı bol olan bölgeleri çok sevmektedir. Yaklaşık 5-15 metre arasında değişiklik gösteren yeşil zeytin ağacı görsel bakımdan da oldukça güzeldir. Yeşil ve siyah olarak tüketilen zeytin yemişi kahvaltı sofralarının en vazgeçilmezlerindendir. İnsan sağlığı içinde birçok faydası bulunan zeytin kur'an-ı kerimde adı anılan bitki türlerinden bir tanesidir. Yeşil zeytin ağacının en önemli özelliklerinden bir tanesi de çok uzun ömürlü olmasıdır, bazı araştırmalara göre neredeyse 1000 yıldan fazla yaşadığı belirtilmektedir. Normal zeytin hasat zamanı aralık ve şubat ayı içerisinde olmasına karşın yeşil olarak tüketmek isteyenlerin biraz daha erken toplamaları gerekmektedir. Yeşil olarak toplanan zeytinler makina yöntemi veya el ile ağaçlardan toplandıktan sonra kahvaltı sofralarına gelene kadar birçok işlemden geçmektedir. Bu işlemleri anlatmaya geçmeden önce yapılan işlemlerin amacı zeytine lezzet katmak olduğu kadar yeşil zeytinin bozulmasını engellemek ve ömrünü uzatmaktır. Yeşil zeytin nasıl yenir ve yenmeden hangi işlemlerden geçer anlatalım.