{ "title": "Zeytin Bakımı", "image": "https://www.zeytinyagli.gen.tr/images/zeytin-bakimi.jpg", "date": "20.01.2024 15:40:39", "author": "oktay öztürk", "article": [ { "article": "Zeytin Bakımı, Zeytin bakımında Ocak ve Şubat aylarında bu aylarda toprağın ve havanın iyi olduğu dönemde toprak olduğu kadar derince sürülmelidir. Bu sürme işlemi ilkbahar yağmurları ile toprağa iyi işleme ve yabani otlardan kurtarılmış olur. Aynı anda toprak haşerelerden temizlenmiş olur. Toprağa kazayağı çekmek yeterli olacaktır. Gübrelemeden önce bu işlemler yapılmalıdır. Zeytin bahçesindeki topraklardan numune alınarak analiz ettirilmeli duruma göre çeşitli gübre verilmelidir. Zeytin bitkisinin besin maddesinin tam ve eksiksiz vermesi için yaprak tahlilide yapılmalıdır. Bunun yanı sıra toprak analizi de yapılmalıdır. Zeytin ağaçlarının sağlıklı gelişmesi için gübreleme ile ilaçlama faydalı ve önemlidir.

Zeytin bakında Mart ve Nisan aylarında en önemli işlemler gübreleme, budama, ilaçlama ve toprak işlemleridir. Bu işlemler arasında en önemli işlem budamadır. Budama işlemi hasattan itibaren sürgün verene kadar yapılmalıdır. Erken budama ağaçların çabuk uyanmasına neden olacağından budama zamanı iyi hesaplanmalıdır. Budamanın ağaçlarda uyanmanın başlamasından sonra budama işlemi yapmak uygun değildir. Zamansız ve geç budama çiçek gözü oluşumunu geciktirir bu da üretim kalitesini düşürür. Zeytin kanseri hastalığını önlemek için budama yazın yapılmalıdır. Budanan zeytin ağaçları sık sık ilaçlanmalıdır. Zeytin ağacı çok ise şekilli budama önemlidir. Zeytin ağaçlarında en uygun budama şekli 'serbest goblen'dır. Budama işleminde kalın, odunlaşmış, kuru ve bodurlar kesilmelidir. Gençleştirme budaması en az 3-4 yılda yapılmalıdır. Zeytin ağaçı bakımında gübreleme işleminde amonyum nitrat ya da amonyum sülfat kullanılmalıdır. Havaların ısınmasıyla birlikte oluşabilecek güvelenmelere ve mantar hastalığına karşıda önlem almak amacı ile de bakırlı ilaçlar ile ilaçlanmalıdır. Yabancı otlara karşı toprak çapalanmalıdır. Bu aylarda zeytin ağaçlarının sulanması önemlidir. Çünkü susuz kalan ağaçların daneleri buruşur, yaprakları solar ve dökülür. Bunun için toprak çapalanmalı ve sürülmelidir.

Zeytin bakımında Eylül ve Ekim aylarında sulama, ilaçlama ve toprak işlenmelidir. Zeytin ağaçlarının zararlarından biri de zeytin sineğidir. Eylül aylarında zeytin sineği zeytin danesinin içerisine yumurta bırakır. Bu yumurtadan çıkan larva zeytin ağacına zarar verir. Bunu önlemek için dişi sineğin yumurta bıraktığı zaman takip edilerek bu dönemde sistemik etkili insektisitlerden ilaçlama yapılmalıdır. Hava durumu takip edilerek ağaçlar sulanmalı ve yabancı otlara karşı bahçe düzenli bir şekilde çapalanmalıdır.

Zeytin bakımında Mayıs ve Haziran aylarında hava sıcak ve kurak olacağından ağaçlar çiçeklenmeden önce sulama yapılmalı sulama dört şekilde olmalıdır.
En iyi sulama yöntemi damla sulama yöntemidir. Bu sulamada erozyon söz konusu değildir, tasviye ye gerek yoktur, toprak kaymak tabakası oluşmaz, ürün kalitesi, verimi iyi olur. Sulama işlemi sonrası yabacı otlarla mutlaka mücadele edilmelidir.

Zeytin bakımında Temmuz ve Ağustos aylarında zeytin taneleri yağlanmaya başladığında sulama yapılmalıdır. Yabancı otlar mevcut ise ilaçlama ve çapala ile mücadele edilmelidir. Zeytin güvesi olacağında ilaçlama yapılmalıdır.

" } ] }