{ "title": "Zeytin Tohumu", "image": "https://www.zeytinyagli.gen.tr/images/zeytin-tohumu.jpg", "date": "20.01.2024 11:54:50", "author": "seval sarıboya", "article": [ { "article": "
Zeytin Tohumu, Adına türküler yakılmış, bazen ekmeğe katık yapılmış olan zeytin, bununla yetinmeyip kutsal bir armağan olarak yağını da sunmuş bizlere. Bir de bu ikili sofralarımızın en güzel misafirleri olmuştur. Umutları yeşerten barışla bütünleştirir, o narin dalları. Yani derler ya vazgeçemediğimiz işte öyle bir şeydir. Her fidanın canlanmasına, büyümesine yardımcı olduğumuz bir ağacın çekirdeğinden veya meyvesinden bir insan, bir çocuk, bir yolcu bile yararlanabilir. Öyle ki, bir kuş yiyip, hayatını sürdürebilir. Fidanın içinde bir can gizlidir. Yani bir bitkinin yeniden hayata dönüşü için yaratılmış bir mucizedir. Kısacası, her bitkinin bir çekirdeği veya tohumu vardır. Zeytin ağacı 1000 yaşına kadar yaşayabilir. Zeytin tohumu dikebilmek için en uygun zaman aralık ve mart ayları arasıdır. Şöyle ki, önce toprak sürülür, gübrelenir ve bahçeye dikilir. Zeytin tohumu dikiminde 80x80 cm boyutlarında çukur açılmalıdır. Ne kadar geniş çukur açılırsa zeytin bir o kadar hızlı gelişir. Çukur açılırken üst ve alt toprak ayrı ayrı açılır ve fidan çukurun ortasına dikilir. Fidanı toprak seviyesinden 5-10 cm'ye kadar derin olacak şekilde hazırlanmalıdır. Daha önceden çıkan alt toprak ve çiftlik gübresi ile kenar boşluklar doldurulur. Kalan toprakla da fidanın çevresine çanak yapılır ve mutlaka can suyu verilmelidir. Aynı zamanda rüzgâr yönünde herek dikilerek gevşek bir şekilde bağlanır. Zeytin tohumu 4-5 yılda büyüme gösterir. 8 yıl içerisinde de ürün vermeye başlar. İyi bir zeytin ürünü almak için zeytin ağacını sulama, budama, gübreleme ve aşılama işlemlerinin zamanında yapılması gereklidir. Ayrıca besin ihtiyacı olarak dikim çukuruna temel gübreleme yapılır.

Zeytin Tohumu Ekimi; Tohum ekimi zamanı soğuk yastıklar, sıcak yastıklar ve seralar kullanılır. Soğuk yastıklar, eylül ve kasım aylarıdır. Şöyle ki, her metrekareye 3 veya 6 kg kadar tohum atılır. Sonra üzerine 1/3 kum, 1/3 funda yaprağı, 1/3 yanmış ve elenmiş gübre karışımından 2 veya 4 cm olacak şekilde kapak atılır. Ardından süzgeçli kova ile sulanır. Sıcak yastıklar, doğu ve batı yönüne doğru hazırlanır. 1 metre genişliğindeki yastıkların kuzeye bakan kısımları 50-60 cm olmalıdır. Güneye bakan kısımları ise 20-30 cm yüksekliğinde uygulanır. Taban kısmı 15-20 cm kalınlıkta yanmış hayvan gübresi atılır. Bunun üzerine 1/3 kum, yanmış gübre, funda toprağından da 15-20 cm atılır. Bu işlemlerden sonra zeytin tohumu konur. 2-4 cm'ye kadar harç ile örtülür. Fakat iyice bastırılması gerekir. Yanı sıra suyu verilir. Yastıkların üstleri de cam çerçeve ile kapatılır. Don yapabilecek aylarda ise üstü hasır ile örtülür. Bunun nedeni ise zeytin tohumlarının daha erken ve daha iyi çıkarabilmesi içindir. Seralar da sulama şekli havanın nemi ve ısı tekniğine göre ayarlanır. Seralarda ekim zamanı ise ekim ayının sonlarına doğru olur. Seradaki yastıkların tabanına 4-5 cm çakıl döşenir. En üstüne 15 cm funda toprağı ve 10 cm'de harç yayılır. Bu işlemlerden sonra sulanır ve tohumlar atılır. Yine 3-4 cm harç serpilerek süzgeçli kova ile suyu verilir. Sera içerisinde uygun ısı ayarı 23-25 derece arası olmalıdır. Nem ayarı ise yüzde yetmiş kadar olması gereklidir. Bununla birlikte zeytin ağacının da düzenli büyümesi ve gelişmesi açısından verimini artırmak için zeytin aşının da yapılması oldukça önemlidir.
" } ] }