{ "title": "Zeytin Turşusu", "image": "https://www.zeytinyagli.gen.tr/images/zeytin-tursusu(3).jpg", "date": "19.01.2024 18:04:34", "author": "idil alacan", "article": [ { "article": "Zeytin turşusu, ham zeytinin içindeki oleuropein maddesinin verdiği acılığı gidermek için turşu yapımında çeşitli yöntemler uygulanır. Zeytinler çizme, kırma veya salamura olarak acısı çıkarılmaya çalışılır. Zeytin turşusu yapılırken siyah zeytin kullanılacaksa salamura, olgunlaşmaya başlayan yeşil zeytin kullanılacaksa kırma yöntemi ve iri yeşil zeytinler kullanılacaksa çizme yöntemi ile tercih edilir. Kırma yöntemi sert bir zemin üzerinde küçük çekiç, tahta tokmak, cam kavanoz veya maden suyu şişesi kullanılarak yeşil zeytinlerin ezilmeden kırılmasıdır. Kırılmış zeytinler çabuk bozulabileceğinden buzdolabında saklanmalı ve kısa bir süre içinde tüketilmelidir. Çizme yöntemi ise yeşil zeytinlerin bıçak kullanılarak çekirdeğine değmeyecek şekilde iki yerinden çizilmesidir. Zeytinler çizik sayısı arttıkça daha iyi yenilebilir hale gelir. Çizme zeytin kırma zeytine göre daha uzun süre bozulmadan durabildiği için turşularda daha çok tercih edilir.

Zeytin Turşusu Malzemeleri
Zeytin Turşusu Nasıl Yapılır?

İri zeytinler ezik ve çürük olanlardan ayıklanır. Sağlam zeytinler iyice yıkanır. Yıkanan zeytinler çekirdeğine değmeyecek şekilde keskin bir bıçakla veya zeytin çizme aletiyle çizilir. Zeytin çizme aletleri zeytini 3 yerinden çizer. Zeytinlerin çabuk olgunlaşması için bıçak yardımıyla 3-4 çizilebilir. Çizilen zeytinlerin kararmaması için yarısına kadar su dolu olan geniş bir kavanoza koyulur. Çizme işlemi bitince alacağı kadar su ilave edilir ve kavanozun kapağı kapatılır.

İlk 1 hafta bidonda gaz oluşacağı için bu gazı almak için her gün kavanozun kapağını açılır kontrol edilir. Zeytinlerin suyu eksilirse su ilave edilebilir. Daha sonra zeytinler güneş görmeyen serin bir yerde kapağı kapalı 1 ay boyunca bekletilir. 1 aylık süre sonunda zeytinlerin suyu değiştirilir ve kavanozun kapağı kapalı 15 gün daha bekletilir. Zeytinler duru su ile yıkanır ve süzülür. Ayrı bir kavanozda bir sıra zeytin üzerine dilimlenmiş ve kekik eklenir. Sırayla aynı işlem tekrarlanır. Salamura suyu bir kabın içinde her 1 litre içme suyu için 1 çorba kaşığı kaya tuzu,1 tatlı kaşığı dövülmüş toz limon tuzu ve zeytinyağı eklenerek hazırlanır. Hazırlanan salamura suyu zeytinlerin üzerine dökülür ve kavanozun kapağı sıkıca kapatılıp serin bir yerde bekletilir. Yaklaşık 1 hafta sonra hazırlanan zeytin turşusu tüketilmek için hazırdır.

Afiyet Olsun.
" } ] }