{ "title": "Zeytin Yetiştiriciliği", "image": "https://www.zeytinyagli.gen.tr/images/zeytin-yetistiriciligi(1).jpg", "date": "22.01.2024 00:56:19", "author": "merve gündoğdu", "article": [ { "article": "Zeytin Yetiştiriciliği, Zeytin, zeytingiller ailesinin bir üyesi olup, Akdeniz'e özgü bir bitkidir. Zeytin, -7ºC ile 40ºC arasındaki sıcaklıklara dayanabilme özelliğine sahip olsa da iyi bir büyüme ve meyve oluşumu için sıcaklığın 15-25ºC'lerde olması beklenir. Zeytin ağacının dayanabildiği minimum sıcaklık -7 derecedir. Bu sıcaklığın altına düştüğünde yeni gelişen zeytin ağaçları ve yaşlıca olan zeytin ağaçlarının dalları soğuk havadan zarar görebilmektedir. Ağaçları soğuklardan korumak maksadıyla sonbaharda kısıtlı sulama yapılmalı, ağaçlara aşırı azotlu gübre vermekten kaçınılmalıdır. Hasattan önce sıcaklıkların 0 C'nin altına düştüğü bölgelerde ya da Mart-Nisan aylarında don tehlikesi olan bölgelerde zeytinlik tesis etmekten kaçınmak gerekir. Zeytin ağacı ürününü yetiştirmek için kışın +7 derecenin altında soğuklamaya gerek duyulmaktadır.

Zeytin ağaçlarının çiçeklenme ve tozlanma dönemlerinde sıcak, kurutucu rüzgârlar ve aşırı yağmur meyve tutumunu olumsuz etkiler. Zeytin ağacının sulama koşuluyla dayanabildiği en üst sıcaklık ise 40 C'dir. Zeytinin yıllık yağış isteği 650-800 mm arasında değişmektedir. Yaz ayların başından, mevsim yağışlarına kadar yapılan sulama işlemleri zeytinlerin irileşmesini ve yağ oluşumunun arttırmak amacıyla yapılmaktadır. Ayrıca bu oluşmalar ertesi yıl meyve verecek sürgünlerin gelişimini ve meyve gözlerinin oluşmasını hızlandırmak amacıyla da yapılmaktadır. Nemli havalarda, ağaç yapraklarından gerçekleşen terleme olayında bariz azalma yaşanır. Bu sayede sıcağın, bitkiye etkisi de azalmış olacaktır. Ayrıca aşırı nem bazı hastalıklara sebep olmaktadır. Çiçek zamanı yüksek nem ise döllenmeyi engellemektedir.

İklim ve Toprak İstekleri

Zeytin entansif yetiştiriciliğe oldukça uygun olduğu için diğer bitkilerin yetişmediği besin maddeleri bakımından fakir ve sulama imkânı olmayan kıraç topraklarda yetişmesi mümkündür. Entansif bir zeytin yetiştirme tesisi sulama alanlarına yakın olmalıdır. Ilıman iklimi seven zeytin kışın dayanabileceği en düşük sıcaklık -7 derecedir. Bu sıcaklığın altında ise don yaşanmaktadır. Zeytinin yağış isteği yaklaşık olarak 400 mm'dir. Zeytin ağaçları genellikle kalkerli- kumlu, derin, nemli ve besin maddeleri yönünden zengin olan alanları sever.

Bahçe Düzenlenmesi

Zeytin yetiştirilmesinde farklı şartlarda çeşitli dikim şekilleri uygulanabilmektedir. Çoğunlukla düzgün ve köşeleri dik açılı olan yerlerde kare, ziraatı yapılan alanlarda dikdörtgen, geniş alanlarda ise genellikle üçgen dikim şekilleri tercih edilmektedir. Dikimlerden önce iyi bir toprak analizi ve drenaj çalışmaları yapılmalıdır. Fidan dikimlerinde 80*80 cm derinlikte açılan çukurlara dikim tahtaları yardımıyla dikim işlemine başlanmalıdır. Çukurlara gübre eklenmelidir. Dikilen fidanlar toprak seviyelerine yakın olmalıdır. Ayrıca aşılı alanların toprak altında kalmamasına dikkat edilmelidir.

Toprak İşleme

İlkbahar mevsiminde diskaro, kazayağı gibi aletlerle toprak üzerinde yüzeysel olarak bir sürme işlemi yapılmalıdır. Bu toprak işlemi çiçeklerin açmasından önce gerçekleştirilmelidir. Yüzeysel olarak yapılmakta olan toprak işlemenin amacı sulama işleminden sonra toprağın yapısını iyileştirmek ve yabancı ot kontrolünü gerçekleştirmektir.

Gübreleme

Zeytin bitki gelişme başlangıcı ve çiçeklenme dönemleri olan Mart-Nisan ayları ve çekirdek sertleşmesi dönemi olan temmuz aylarında herhangi bir besin maddesine ihtiyaç duyar. Zeytinlerin Şubat-Mart aylarında ilkbahar yağmurlarından önce gübrelenmesi daha doğru olacaktır.

Budama

Zeytin ağaçlarında gübrelemenin yanında budama da oldukça önemlidir. Zeytin ağaçlarının gençlik, olgunluk ve yaşlılık dönemlerinde yapılan farklı budama şekilleri bulunmaktadır. Şekil, mahsul ve gençleştirme budamaları bulunmaktadır.

Hasat

Hasat işlemi ise zeytinlerin kullanım alanına göre yapılmaktadır. Eğer zeytinler siyah elde edilecekse has olgunlaşma döneminde toplama işlemi yapılır. Yağ yapmak amacıyla toplanan zeytinler ağaçta yeşil meyve kalmadığı zaman toplanır.
" } ] }