{ "title": "Zeytin Yetiştiriciliği", "image": "https://www.zeytinyagli.gen.tr/images/zeytin-yetistiriciligi(1).jpg", "date": "22.01.2024 00:56:19", "author": "merve gündoğdu", "article": [ { "article": "Zeytin Yetiştiriciliği, Zeytin, zeytingiller ailesinin bir üyesi olup, Akdeniz'e özgü bir bitkidir. Zeytin, -7ºC ile 40ºC arasındaki sıcaklıklara dayanabilme özelliğine sahip olsa da iyi bir büyüme ve meyve oluşumu için sıcaklığın 15-25ºC'lerde olması beklenir. Zeytin ağacının dayanabildiği minimum sıcaklık -7 derecedir. Bu sıcaklığın altına düştüğünde yeni gelişen zeytin ağaçları ve yaşlıca olan zeytin ağaçlarının dalları soğuk havadan zarar görebilmektedir. Ağaçları soğuklardan korumak maksadıyla sonbaharda kısıtlı sulama yapılmalı, ağaçlara aşırı azotlu gübre vermekten kaçınılmalıdır. Hasattan önce sıcaklıkların 0 C'nin altına düştüğü bölgelerde ya da Mart-Nisan aylarında don tehlikesi olan bölgelerde zeytinlik tesis etmekten kaçınmak gerekir. Zeytin ağacı ürününü yetiştirmek için kışın +7 derecenin altında soğuklamaya gerek duyulmaktadır.