{ "title": "Zeytinyağı Çeşitleri", "image": "https://www.zeytinyagli.gen.tr/images/zeytinyagi-cesitleri.jpg", "date": "20.01.2024 07:20:00", "author": "ümit kadak", "article": [ { "article": "Zeytinyağı Çeşitleri, Zeytinyağı; Zeytin meyvesi ve bu meyveden elde edilen zeytinyağı, insanlar için asırlar boyunca bir besin ve şifa kaynağı olmuştur. Zeytinyağı, zeytin meyvesinin mekanik yollarla işlenmesiyle elde edilen, bitkisel yağlar içerisinde fiziksel yöntemlerle doğal olarak üretilip tüketilen tek yağdır. Gerek ham maddesinin üretimi sırasında fazlaca el emeğine ihtiyaç duyulması gerekse danelerin elde ediliş safhasında diğer tohum yağlarına kıyasla ayrıcalıklı bir teknolojiye gereksinim duyulması. Beslenme yönünden gösterdiği üstün vasıflara bağlı olarak doğal halde tüketilebilmesi ve bir meyve suyu olması sebebiyle, daima diğer bitkisel sıvı yağlara kıyasla hem kalite hem de ekonomik olarak kıymetli bir yağdır.

Zeytinyağı üretiminde kullanılan teknikler pres ve santrifüj olmak üzere farklı iki teknikle kullanılmaktadır. Pres tekniği kendi içeresinde hidrolik ve süper pres olarak ikiye ayrılmaktadır. Kesintisiz olarak süren (Kontinü) sistemlerde iki ve üç fazlı sistemler olarak ikiye ayrılır. Pres sistemlerinden kontinü sistemlere geçişte zeytin işleme maliyetlerinin özellikle de iş gücü maliyetinin düşürülmesi ve zeytin bahçede, depolarda bekleme süresini azaltmak, bunun için de yüksek kapasiteye sahip dekantörler kullanarak, zeytinyağı kalitesini iyileştirmek asıl hedef olmuştur.

Ülkemizde 1967 yılında zaruri olarak uygulamaya konmuş ve günümüze kadar birkaç defa tebliğlerle güncellenerek, en son Tarım Bakanlığı tarafından 2010 yılının ortalarında resmî gazetede yayınlanan Türk Gıda Kodeksi Zeytinyağı ve Prina Yağı Tebliği ile bugünkü halini almış olan Yemeklik Zeytinyağı Standardında belirtilmiştir.

Zeytinyağı Çeşitleri; Zeytin ağacı meyvesinden doğal niteliklerinde değişikliğe sebep olmayacak bir sıcaklıkta, çeşitli fiziksel ya da mekanik işlemler uygulanarak üretilen ve doğal halde gıda olarak tüketilebilen yağdır. Natürel zeytinyağı, içinde bulundurduğu serbest yağ asitleri oranına ve duyusal, fiziksel ve kimyasal niteliklere göre kendi içinde üç türe ayrılır.

Natürel sızma zeytinyağı (Extra virgin olive oil); Tam olarak olgunlaşmayan zeytinlerin toplanıp, soğuk sıkım yöntemleri ile sıkılmasından elde edilen bu yağların 100 ml'de asitlik oranı 0,8 mg altındadır. Kusursuz olarak da nitelendirilen bu yağlarda zeytin meyvesindeki vitamin, koku ve tatlar kaybolmadan bulunur. Bu tür zeytinyağını yemek pişirmekten çok çiğ olarak tüketmek daha uygundur. Balıklarda, haşlanmış sebzelerde, salatalarda doğrudan kullanılabilir.

Natürel Zeytinyağı (Virgin olive oil); Çeşitli sebeplerle asit oranı sızma zeytinyağına oranla yüksek olan bu yağ çeşidi hafif kusurlu, doğal ya da sadece virgin olarak da adlandırılır. 100 ml'de, asit oranı 0,8-2 mg arasında değişmektedir. Sızmaya göre biraz daha yoğun bir tat içeren bu yağlar katıksız saf yağ olarak da bilinir.

Natürel Birinci zeytinyağı (Ordinary virgin olive oil); 100 ml de serbest yağ asitliği, oleik asit cinsinden 2,0 mg'dan az, 3,3 mg'dan fazla olmayan yağdır.

Rafine Zeytinyağı; Natürel halinde gıda olarak tüketilmesi zor olan ham, zeytinyağının, doğal trigliserit yapısında değişikliğe neden olmayan yöntemlerle rafine edilmeleri sonucu elde edilen, arıtılmış yağ veya madde ihtiva etmeyen, her 100 mg'da serbest yağ asitliği, oleik asit cinsinden 3,0 mg'dan fazla olmayan yağdır.

Riviera Zeytinyağı; Natürel zeytinyağı ile rafine zeytinyağının birbirine karıştırılarak elde edilen ve özellikle doğal zeytinyağı ile rafine zeytinyağı arasında değişen ve 100 mg'da, serbest yağ asitliği, oleik asit cinsinden 1,0 mg'dan fazla olmayan yağdır.
" } ] }