{ "title": "Zeytinyağı İçmek", "image": "https://www.zeytinyagli.gen.tr/images/zeytinyagi-icmek.jpg", "date": "19.01.2024 21:49:59", "author": "Saadet Selen Yetişkin", "article": [ { "article": "
Zeytinyağı içmek, sindirim sistemi sağlığını korumak için de eski çağlardan beri kullanılan bir yöntemdir. E ve K vitaminlerini barındırır. Kalsiyum, demir, sodyum ve potasyum içerir.

Sağlık açısından en yararlı ürünlerden birisi olan zeytinyağının, 5000 yıl önce keşfedildiği sanılmaktadır. Çok yüksek besin değerleri içerdiği için, yaygın olarak birçok hastalığın tedavisi için alternatif tıpta da kullanılmaktadır. Özellikle sindirim sistemi sıkıntıları için yaygın olarak tavsiye edilir ve kullanılır. Özellikle bağırsak hareketlerinin artmasını sağlar. Basur ve kabızlık sorunlarına anlık çözümler sunabilir. Sindirimi kolaylaştırır. Antioksidan özelliği sayesinde bağırsakların temizlenmesine yardımcı olabilir.

Zeytinyağı içmenin, mide iç zarını koruyucu etkisi olduğu, araştırmalarla belirlenmiştir. Buda ülser gelişimini engellemede önemli bir avantaj oluşturur. Mukozayı korur, sindirim sistemi bozukluklarını, bağırsak hastalıklarını önler. Mide asit oranını ayarlar, gastrit ve ülsere karşı koruyucudur. Gastrik hareketliliği azaltır. Bunun sonucu olarak doygunluk hissi verir. Midedeki besinlerden en yüksek derecede faydalanılmasını sağlayarak, yavaş ve azar azar ince bağırsağa geçişi sağlar.

Zeytinyağı, kolon kanserinin ilerlemesinden koruyucu bir etkiye sahip olabilir. Safra asidi miktarını azaltır ve bağırsaklardaki hücre yenilenmesini düzenlediği düşünülen yararlı enzim miktarını artırır. Zeytinyağının içeriğinde var olan mono-doymamış yağ asitleri, kalın bağırsak kanseri oluşumunda rol alan safra asitlerinin üretimini azaltır. Yağlar mide içinde değil, bağırsaklarda sindirilir. Zeytinyağı, bağırsak boyunca mukoz membranın birliğini sağlayarak, kolon kanserini önlemeye yardımcı olur.

Zeytinyağı içmek, bunların dışında, kalp ve damar sağlığı gibi birçok hastalığa iyi gelmektedir. İçeriğindeki selenyum sebebi ile özellikle kalp-damar rahatsızlıkları ve kanser gibi vakalar için faydalı olduğu modern tıp tarafından da belirtilmektedir. Kalp krizi (Enfarktüs) ve damar sertliği riskine karşı en etkili ilaçlardan biridir. Zeytinyağında bulunan E vitamini, damar sağlığını koruyup, kalp krizi riskini azalttığı araştırmalar ile belirlenmiştir.

Zeytinyağı, insanlar için büyük önem taşıyan yağ asitlerinin dışında, vücudumuzdaki zararlı maddelerin neden olduğu tahribatları önleyen “antioksidan” elementli içermektedir. Bu elementler hormonlara destek olur, hücre farklılaşmasının gelişimine, hücre zarının oluşumuna destek olurlar.

Zeytinyağı içmenin sağladığı diğer özellikler
Çağımızın en önemli sağlık sorunlarından bir tanesi de stres ve bunun sonucu olarak depresyondur. Bu iki sorun ruh sağlığımızı ve fiziki sağlığımızı ciddi anlamda tehdit etmektedir. Düzenli olarak belirli dozlarda zeytinyağı içmek, bünyenin stres ve depresyon vakalarına karşı dayanıklılığını arttırır ve stres kaynaklı birçok fiziki hastalığa yakalanma riskini azaltmaya yardımcı olur.

" } ] }