{ "title": "Zeytinyağlı Bakla", "image": "https://www.zeytinyagli.gen.tr/images/zeytinyagli-bakla.jpg", "date": "20.01.2024 04:26:29", "author": "Fidan Yıldırım", "article": [ { "article": "Zeytinyağlı bakla, Bakla vitamin ve mineral yönünden oldukça zengin bir besindir. Bakla Ülkemizde en fazla ege bölgesinde tüketilen bir bitki çeşididir. Sağlığına dikkat edip sebze tüketenler için de iyi bir alternatiftir. Üstelik zeytinyağlı bakla kolesterolü ve kilo problemi olanların da vazgeçilmez yemekleri arasında yer almaktadır. Ayrıca zeytinyağlı bakla yemeği kalp damar sağlığı açısından faydaları bulunmaktadır ve metabolizmayı çalıştırmaya yarar. Zeytinyağlı bakla her ne kadar ege yöresine ait bir yemek olsa da günümüzde ülkenin dört bir köşesinde sevilerek tüketilmektedir. Zeytinyağlı baklayı tek başına bir yemek olarak düşünebileceğimiz gibi özel davetlerimiz de akşam yemeklerimizde ara soğuk olarak da ikram edebiliriz. Hepimizin bildiği gibi sağlımız açısından zeytinyağı diğer yağlara göre en masum olanıdır. Obezitenin ve kolesterolün önüne geçmek için sebzenin de büyük etkisi bulunmaktadır. Kilo problemi olanlar veya belirttiğimiz sağlık sorunlarıyla mücadele edenler zeytinyağlı bakladan diledikleri gibi tüketebilirler. Hal böyleyken bize de zeytinyağlı baklanın en lezzetli tarifini sizlerle paylaşmak düşer. Dilerseniz tarife uyarak sizlerde deneyebilirsiniz.

Zeytinyağlı bakla için gerekli malzemeler
Hazırlanışı. Öncelikle baklaları alırken en tazesini seçmeye özen gösteriyoruz. Daha sonra aldığımız baklaları yıkayıp bir güzel temizliyoruz ve dilediğimiz büyüklükte kesiyoruz. Ben zeytinyağlı bakla pişirirken ikiye kesmeyi tercih ediyorum. Daha sonra kestiğimiz baklaların üzerine bir adet limon suyunu ekleyip karıştırıyoruz ve bir kenarda bekletiyoruz.

Zeytinyağlı baklayı pişireceğimiz tencerenin içerisine 3 yemek kaşığı zeytinyağını koyup üzerine ince ince doğradığımız kuru soğanı ve sarımsağı ekleyip kavuruyoruz. Yakmadan kavurduğumuz soğan ve sarımsakların üzerine kabuğunu soyup küp doğradığımız domatesleri ekliyoruz. Daha sonra bol suda limonunu yıkayıp suyunu süzdüğümüz baklaları ekliyoruz ve bir adet küp şekerle tuzunu ilave ediyoruz. Ocağın altını kısıp tencerenin de ağzını kapatıyoruz. Baklalar sararıncaya ve suyunu salıp geri çekinceye kadar kavuruyoruz. Daha sonra bir su bardağı suya bir yemek kaşığı un ekleyip karıştırıyoruz ve daha sonra bu karışımı baklanın üzerine gezdiriyoruz. Ağzı kapalı bir şekilde yaklaşık yarım saat pişen zeytinyağlı baklayı ocaktan indiriyoruz. Hazırladığımız yemeği servis tabağına alıp üzerine 2 yemek kaşığı zeytinyağı gezdiriyoruz. Zeytinyağlı baklanın olmazsa olmazı dereotunu yıkayıp ince ince kıyıp baklanın üzerine serpiyoruz. Hepimizin bildiği gibi zeytinyağlı yemekler soğuk tüketilen yemekler arasında yer olmaktadır. Zeytinyağlı baklada bu geleneği bozmayıp soğuk tüketilmektedir. Hazırladığımız baklayı sarımsaklı yoğurt eşliğinde servis yapabilirsiniz. Denemenizi şiddetle tavsiye eder ve umarım. Şimdiden ellerinize sağlık ve afiyet olsun.
" } ] }