{ "title": "Zeytinyağlı Barbunya Pilaki", "image": "https://www.zeytinyagli.gen.tr/images/zeytinyagli-barbunya-pilaki.jpg", "date": "19.01.2024 16:24:26", "author": "AYŞE YEŞİLCAN", "article": [ { "article": "Zeytinyağlı barbunya pilaki, pilaki, içerisinde soğan, sarımsak, havuç ve maydanoz gibi sebzelerin ilave edildiği bir meze çeşididir. Zeytinyağı ile pişirildiği için soğuk olarak tüketilmektedir. Ana yemek olarak değil meze olarak ana yemeklerin yanına çeşit katmak için hazırlanmaktadır. Barbunyadan ziyade kuru fasulye veya balıktan da hazırlanabilmektedir. Çeşitliliği seven ev hanımları tarafından sıkça yapılmaktadır. Özellikle faydalarından dolayı genç yaşlı herkesin tüketmesi gereken bir besindir. Faydalarını şu şekilde özetleyebiliriz:
Zeytinyağlı Barbunya Pilaki Malzemeleri
Zeytinyağlı Barbunya Pilaki Nasıl Yapılır?

İlk önce geniş bir tencereyi ocağa alın. Daha sonra barbunyaları tencereye alıp üzerini geçecek biçimde sıcak su ekleyip 5 dakikadan daha fazla kaynatmak gerekir. Bu işlem barbunyanın suya verdiği mevcut siyahlığı atmak içindir. Temiz bir tencereye zeytinyağını ekleyin ve üzerine ince yemeklik olacak biçimde doğranmış soğanı ilave edin. Soğanlar pembeleşinceye kadar kavurun. Soğanlar hazır olunca üzerine halka biçiminde doğranmış havuçları ilave edin. Daha sonra kabukları soyulan ve ikiye bölünmüş sarımsakları ve salçayı ilave ederek salça kavrulana kadar biraz karıştırın. Diğer malzemeleri de ekleyin tuzu ve şekeri de ilave ederek üzerlerini geçecek kadar su ekleyip 20-25 dakika kadar orta ateşte pişirin. Piştikten sonra ocağın atı kapatılmalı ve barbunya pilaki soğumaya bırakılmalıdır. Barbunya soğuyunca üzerini maydanozla süsleyip servis yapın. İsteğe bağlı olarak limon sıkılarak da tüketilebilmektedir. Yine isteğe göre toz biber ya da pul biberle lezzetlendirilebilir.

Afiyet olsun.
" } ] }