{ "title": "Zeytinyağlı Dolma", "image": "https://www.zeytinyagli.gen.tr/images/zeytinyagli-dolma.jpg", "date": "20.01.2024 08:00:40", "author": "Esma Aytan", "article": [ { "article": "
Zeytinyağlı Dolma; Arkadaşlar geçmişten günümüze sofralarımız vazgeçilmezi olan zeytinyağlı dolma annelerimiz gözde yemeklerindendir. İçine koyduğumuz çeşitli baharatlar, üzüm ve fıstıkla dahada lezzetlenen zeytinyağlı dolmamızı yerken tadına doyamayız. Arkadaşlar ben dolmamda biber kullandım ama isterseniz hazırladığımız bu içle asma ya da pazı yaprağı da sarabilirsiniz. Dilerseniz şimdi bu tarifimi sizlerle paylaşayım. Hepinize kolay gelsin.

Zeytinyağlı Dolma malzemeleri
Zeytinyağlı Dolma Nasıl Yapılır?

İlk olarak yağı tencereye koyun. Daha sonra soğanları ince ince kıyın. Kıyılmış soğanı tencereye alın ve fıstığı da ekleyip 1-2 dakika hafifçe çevirin. Daha önceden ayıklanıp, yıkanan pirinci de ekleyip, karıştırın. Yıkanmış ve sapları ayıklanan üzüm, şeker, yenibahar, tuz, kekik ve naneyi de ilave edip 1-2 defa daha bu şekilde karıştırın ve tencerenin kapağını kapatıp ocaktan alın. Hazırladığımız dolmanın iç harcı soğuyunca, ayıklanıp yıkanmış, kapakları kesilmiş ve içindeki tohumlu kısmı temizlenmiş olan dolmalık biberlere bu malzemenizi doldurun. Domatesin kabukları kesip biberlerin ağız kısmına kapatın ve malzeme bitinceye kadar biberleri aynı şekilde doldurun. Altı düz bir tencereye yan yana gelecek şekilde düzgün bir şekilde dizin. 1,5 su bardağı kadar su koyun ve orta hararette yarım saat kadar pişirin. Ilındıktan sonra tencereden alınıp servis tabağına koyun. Tercihinize göre yanına yoğurtla servis yapabilirsiniz.

Not: Servis tabağına alınan dolmaların daha lezzetli ve parlak görünmesini istiyorsanız yarım limonun suyunu ve bir kahve fincanı zeytinyağı ile çırpın ve dolmanın üzerine gezdirin. Limon dilimleriyle de süsleyebilirsiniz.

Eğer dolmanızı pazı ile yapacaksanız da pazının sapları çıkarıp, yıkayın, kaynar suya atın ve hemen sudan alın. Eğer pazı yaprakları ufak ise içine malzeme konularak tek tek, büyük ise ikiye bölerek sarın. Aynı şekilde asma yaprakları da kaynar suda 1-2 dakika haşlayıp daha sonra tek tek sarın.

Afiyet olsun.
" } ] }