{ "title": "Zeytinyağlı Kuru Biber Dolması", "image": "https://www.zeytinyagli.gen.tr/images/zeytinyagli-kuru-biber-dolmasi.jpg", "date": "21.01.2024 15:20:57", "author": "ENES ATAY", "article": [ { "article": "Zeytinyağlı Kuru Biber Dolması, Sofraların vazgeçilmez lezzetlerinden olan zeytinyağlı kuru biber dolması yapımı emek gerektiren oldukça güzel bir yemek çeşididir. Özellikle misafirlerimizi ağırlarken sunumunu yaptığımız zeytinyağlı kuru biber dolması içinde bulunan baharatların aroması ile ağızları sulandırmaktadır. Kış için kurutulan biberlerin mevsim dışında tüketilmesini sağlayan bu yemek pirinçle veya bulgurla yapılmaktadır. İçine leblebi büyüklüğünde et parçaları konularak etli zeytinyağlı kuru biber dolması yapılabilmektedir. Anadolu'ya has bir yemek çeşidi olan biber dolması ülkemizde sevilerek tüketilen bir yemek türüdür.

Zeytinyağlı Kuru Biber Dolması Malzemeleri
Zeytinyağlı Kuru Biber Dolması Nasıl Yapılır?

Soğuk suyla yıkanan kurutulmuş biberler küçük bir kap içerisinde yaklaşık 10 dakika kadar haşlanarak kabuklarının yumuşaması sağlanır. Bir tava içerisine bir miktar zeytinyağı koyulur ve üzerine ince kıyılmış soğan atılarak 2-3 dakika kadar kavrulunca pirinç eklenir. Birkaç dakika pirinç de kavrulunca üzerine zeytinyağı, nar ekşisi, sumak, kekik, kimyon, yenibahar ve tuz eklenerek karıştırılır. Dolma içinin yumuşak bir hal alması amacıyla üzerine bir su bardağı kadar su eklenerek kısık ateşte pişmeye alınır.

Pişen içimiz haşlanmış biberlerin içine doldurularak derin bir tencere içine dizilir. Akabinde bir kap içerisine iki su bardağı su, salça, tuz, zeytinyağı ve nar ekşisi eklenerek karıştırılır. Eriyen salçalı su karışımı dolmaların üzerine dökülerek üzerine dağılmaması amacıyla bir porselen tabak koyularak kısık ateşte yaklaşık olarak 25 dakika kadar pişirilir. Pişen zeytinyağlı dolma 1 saat kadar dinlendikten sonra servis tabaklarına alınarak servis edilir.

Afiyet olsun.
" } ] }