{ "title": "Zeytinyağlı Mezeler", "image": "https://www.zeytinyagli.gen.tr/images/zeytinyagli-mezeler(2).jpg", "date": "20.01.2024 16:39:47", "author": "Soner Çelik", "article": [ { "article": "Zeytinyağlı mezeler, çok tercih edilen ve severek tüketilen meze türlerinden bazılarıdır. Çok sevilerek tüketildiği için hemen her sofrada bulunur ve sıkça yapılır. Özellikle balıkların yanına özel günlerde sofralarda hep yerini alır. Hem sağlıklı hem pratik hem de lezzetli meze türlerindendir. Kolay ve lezzetli olması sofralarda sıklıkla kendisine yer bulmasına yardımcı oluyor. Çok sevilen zeytinyağlı meze tariflerine bakalım.

Zeytinyağlı brokoli mezesi için gerekli malzemeler
Zeytinyağlı brokoli mezesi nasıl yapılır?

Brokoli parçalara ayrılır ve yıkanır. Yıkanan brokoliler bir tencereye alınır. Aynı tencereye havuçlar yıkanır ve halka şeklinde doğranır. Üzerini geçene kadar su konulur ve ocağa alınıp pişmeye bırakılır. Havuçlar yumuşatıncaya kadar pişirilir. Havuçlar yumuşayınca brokoli ve havuç suları süzülür ve soğumaya bırakılır. Onlar soğurken sarımsaklar soyulur ve tuzla birlikte sarımsak döveceğinde iyice ezilir. Sarımsaklar bir kâseye alınır. Üzerine zeytinyağı ve nar ekşisi ilave edilir. İyice karıştırılır. Damak tadına göre ekşi miktarı arttırılır ya da azaltılabilir. Brokoli ve havuç servis tabağına alınır ve üzerine zeytinyağlı bu sos dökülür. Ardından iki adet kırmızı biber ister jülyen doğranarak ister küçük küpler halinde doğranarak brokoli üzerine ilave edilir. Biberleri bu şekilde çiğ kullanabildiğiniz gibi kızartarak da kullanabilirsiniz. Kırmızı biberlerde eklenince servis edilir.

Afiyet olsun.

Zeytinyağlı kırmızı biber mezesi yapımı için gerekli malzemeler
Zeytinyağlı kırmızı biber mezesi nasıl yapılır?

Bir kilo kırmızı biber yıkanır ve kurulanır. Kurulanan biberlere bıçak ile küçük birer çizik atılır ve yağlı kâğıt serilmiş fırın tepsisine dizilir. İki yüz derecede otuz dakika kadar pişirilir. Ardından fırından alınır ve kabukları soyulur. Soyulan biberler küçük küçük doğranır ve servis tabağına alınır. Bir kâseye zeytinyağı, tuz ve nar ekşisi alınarak karıştırılır. Servis tabağındaki kırmızı biberlerin üzerine dökülür. Ardından bir demet dereotu yıkanır ve ince ince doğranır, biberlerin üzerine serpiştirilir. Ardından servis edilir.

Afiyet olsun.

Zeytinyağlı havuç mezesi yapımı için gerekli malzemeler
  • 1 kilo havuç
  • 1/2 çay bardağı zeytinyağı
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 limon
  • 1/2 Demet maydanoz
Zeytinyağlı havuç mezesi nasıl yapılır?

İlk olarak havuçlar yıkanır ve soyulur. Rendenin büyük kısmında iri bir şekilde rendelenir. Rendelenen havuçlar bir tavaya alınır ve üzerine zeytinyağı ilave edilerek sotelenir. Sotelenen havuçlar derin bir kaba alınır. Üzerine bir demet maydanoz yıkanıp ince ince doğranır tuzu atılır ve karıştırılır. Servis tabağına alınır ve üzerine bir limon sıkılır. Servis edilir.

Afiyet olsun.
" } ] }