{ "title": "Zeytinyağlı Poğaça", "image": "https://www.zeytinyagli.gen.tr/images/zeytinyagli-pogaca(1).jpg", "date": "21.01.2024 00:19:24", "author": "engin aktu", "article": [ { "article": "Zeytinyağlı Poğaça; Poğaça, büyük küçük herkesin sevdiği hamur işlerinden birisidir. Birçok tarifi bulunmaktadır. Biraz daha hafif bir poğaça yemek isteyenler için, zeytinyağlı poğaça tarifini, sizinle de paylaşmak istedim.

Zeytinyağlı Poğaça Malzemeleri
İç harcı için malzemeler
Zeytinyağlı Poğaça Nasıl Yapılır?

Öncelikle mayalı bir hamur tercih etmemin sebebi hem daha hafif hem de daha puf bir lezzet elde etmek içindir. Mayalı bir hamur yapacaksak, dikkat edilmesi gereken en önemli hususlardan birisi de her şeyin ılık bir kıvamda olmasıdır. İlk olarak büyük bir kabın içerisine unu ve tuzu koyuyoruz. Daha sonra bir çay bardağu ılık suya mayayı karıştırıyoruz ve 5-10 dakika bekletiyoruz. Mayayı yaş ve instent maya seçmekte yarar var çünkü hem hızlı hem de daha puf bir hamur elde ediliyor. Bekletilen mayayı da kaba ekledikten sonra, ılıtılmış sütü ve zeytinyağını ekliyoruz. Hamur ekmek hamuru kıvamında olmalıdıır. Bunun için yoğurmaya başlıyoruz. İstenilen kıvam elde edildikten sonra üzerini bir sofra bezi ile sıkıca kapatıp en az bir saat mayalandırıyoruz. Hamur mayalanırken, iç harcı hazırlıyoruz. Peynir, pul biber ve kıyılmış maydanozu karıştırıyoruz. Mayalanan hamurdan ceviz büyüklüğünde bezeler alarsk, unlayıp büyütüyoruz. Peynir harcını koyduktan sonra yarım ay şeklinde kapatıyoruz. Bütün hamur bitene kadar aynı işlemi tekrarlıyoruz. Yağlı kâğıt serilmiş fırın tepsisine dizdikten sonra, yumurtanın sarısını sürüyoruz. Önceden ısıtılan 180 dereceki fırında üzeri kızarana kadar pişiriyoruz. Daha sonra çayla servis edilebilir.

Afiyet olsun.
" } ] }