{ "title": "Zeytinyağlı Yaprak Sarma", "image": "https://www.zeytinyagli.gen.tr/images/zeytinyagli-yaprak-sarma.jpg", "date": "20.01.2024 05:02:55", "author": "Esma Aytan", "article": [ { "article": "Zeytinyağlı Yaprak Sarma; Türk bayanlarımızın vazgeçemediği yaprak sarma sıkça yaptığımız yemeklerimiz arasındadır. Önemli misafirlerimiz geleceği zaman ya da yaptığımız gün sıralarında aklımıza gelen ilk yemeklerden biri de yaprak sarmasıdır. Tabi en bilinen ayrıntıda sarma olur da zeytinyağsız olur mu? Ben de şimdi size zeytinyağlı yaprak sarmasının tarifini vereceğim.

Zeytinyağlı Yaprak Sarma Malzemeleri
İçi için
Üzeri için
Zeytinyağlı Yaprak Sarması Nasıl Yapılır?

İlk olarak iç harcınızı hazırlayın. Soğanı yemeklik doğrayın ve bir miktar zeytinyağını tavanıza alın. Daha sonra soğanları pembeleşene kadar kavurun. Hemen ardından pirinci ilave edip kavurmaya devam edin. Pirinç kavrulduğunda salçayı ve baharatları da ekleyin ve karıştırın. Sıcak suyu da ekleyip pişmeye bırakın. (İçi sarmayla da pişeceği için fazla su ilave etmeyin) pirinçler suyunu çekince ocağı kapatıp dinlenmeye bırakın.

Bağ yapraklarını yıkayıp temizleyin. Bir tencerede su kaynatın. Yaprakları demetlerini bozmadan (Yani demet halinde) kaynayan su içine atın. 5 dk kadar hafif yumuşadıktan sonra sudan çıkarıp süzgece alın. Bağ yaprakları bitene kadar hepsine aynı işlemi tekrarlayın. Sarmayı dizeceğiniz tencerenin dibini bağ yaprağı ile tamamen kapatın. Yaprağın parlak yüzü alt tarafa gelecek şekilde bir tepsinin içine koyun. Hazırladığınız iç harçtan 1 tatlı kaşığı kadar koyup, harcı uzunlamasına yaydırın. Yaprağın bize bakan geniş kısmını harcın üzerine gelecek şekilde kapatın. Yan kısımlarını da kapatarak yaprağın uç kısımları dışarıda kalmayacak şekilde sarın. Sardığınız sarmaları tencereye aralarına çok boşluk bırakmayarak dizin, üzerine zeytinyağını gezdirip hafif tuz serpin. (Yapraklar tuzluysa tuz serpmeyebilirsiniz). Sarmaların üzerini geçecek kadar sıcak su ekleyin. Üzerine ekşimsi tat vermesi için 3-4 dilim limon koyun. Pişerken dağılmaması için üstüne ağır bir tabak kapatın. Suyunu çekip sarma pişinceye kadar yani yaklaşık 30-35 dk pişirin. Pişince dinlenmeye bırakın. Arzuya göre yoğurt ile ılık servis edebilirsiniz. Afiyet şeker olsun.
" } ] }