{ "title": "Zeytinyağlı Yemekler", "image": "https://www.zeytinyagli.gen.tr/images/zeytinyagli-yemekler.jpg", "date": "19.01.2024 09:07:29", "author": "Yonca emine çelik", "article": [ { "article": "Zeytinyağlı yemekler, zeytinyağlı yemekler hem hafif hem de oldukça lezzetli olan yemek tariflerindendir. Diğer yağlara göre çok daha hafif sağlıklı ve lezzetlidir zeytinyağı. Bu nedenle yemeklerde sıklıkla zeytinyağı kullanılır ve hemen her yemekte de oldukça lezzetli olur. Zeytinyağlı birçok yemek yapılır. Bunların başında zeytin yağlı sarmalar dolmalar gelir. Daha çok sebze yemeklerinde kullanılır zeytinyağı. Zeytinyağlı bezelye, karnabahar, enginar, sebze siteleri oldukça çok tercih edilen ve sevilen yemek tariflerinden bazılarıdır. Bunlardan bazılarının tarifine bakalım.

Zeytinyağlı yaprak sarma yapımı için gerekli malzemeler
Zeytinyağlı sarma nasıl yapılır?

Sarma yaparken ilk olarak iç harcı hazırlanır. İç harcı için kuru soğan soyulur ve bir tencereye doğranır ve üzerine yarım su bardağı zeytinyağı eklenir. Soğanlar hafif pembeleşinceye kadar kavrulur ve bir yemek kaşığı salçası eklenir. Salçada eklenince ardından bir tatlı kaşığı tuz, pul biber ve karabiber eklenir. Bulgur ve pirinç yıkanır ve süzülür onlarda tavaya ilave edilir. Beş dakika kadar kavrulur ve üzerine iki su bardağı su eklenir. Harç suyunu çekene kadar pişirilir. Suyunu çekince altı kapatılır ve bir kenara alınır. İç harç biraz soğumalıdır ki sararken kolay sarabilelim. Salamura yaprak kullanacaksanız fazla tuzunu bıraksın diye kaynar su ilave edilir ve tuzu gidinceye kadar beklenir. Tuzu gidinceye kadar iç harçta soğuyacaktır. Yaprakların üzerine harç tatlı kaşığıyla konulur ve kenarları içerisine katlanarak sarılır. Tüm yapraklar bu şekilde sarılır ve tencereye dizilir. Bir kâsede bir kaşık salça bir tatlı kaşığı tuz ve biraz suyu çırpın ve sarmanın üzerine dökün. Sarmaların üzerini geçecek kadar kaynar su ilave edin ve pişmesi için ocağa alın. Kısık ateş kullanınca dağılmasını önlüyor ve daha güzel pişmesini sağlıyorsunuz. En az bir saat kadar tencerenin kapağı hafif kapalı şekilde pişirin. Ardından kontrol edin ve su eklenmesi gerekir ise tekrar kaynamış su ekleyebilirsiniz. Pişmeye yakın kalan zeytinyağını da üzerine ekleyin. Pişince ocaktan alın ve iki saat kadar dinlenmeye bırakın. Ardından servis edin afiyet olsun.

Zeytinyağlı brokoli yapımı için gerekli malzemeler
Zeytinyağlı brokoli nasıl yapılır?

Brokoli küçük parçalara ayrılır ve yıkanır. Yıkanan brokoli buharda pişirmek mümkün ise buharda pişirilir. Yoksa tencerede pişirilir. Havuçlar da yıkanır soyulur ve halka şeklinde doğranarak pişirilir. Brokoli ve havuç pişince suları süzülür ve soğumaya bırakılır. Onlar soğurken sarımsaklar soyulur ve tuzla birlikte sarımsak iyice ezilir. Sarımsaklar bir kâseye alınır. Üzerine zeytinyağı ve nar ekşisi ilave edilir, karıştırılır. Damak tadına göre ekşi miktarı arttırılır ya da azaltılabilir. Brokoli ve havuç servis tabağına alınır ve üzerine zeytinyağlı bu sos dökülür. Ardından iki adet kırmızı biber ister jülyen doğranarak ister küçük küpler halinde doğranarak brokoli üzerine ilave edilir. Biberleri bu şekilde çiğ kullanabildiğiniz gibi kızartarak da kullanabilirsiniz. Kırmızı biberlerde eklenince servis edilir.

Afiyet olsun.
" } ] }