Zeytinyağlı Dolma

Zeytinyağlı Dolma; Arkadaşlar geçmişten günümüze sofralarımız vazgeçilmezi olan zeytinyağlı dolma annelerimiz gözde yemeklerindendir. İçine koyduğumuz çeşitli baharatlar, üzüm ve fıstıkla dahada lezzetlenen zeytinyağlı dolmamızı yerken tadına doyamayız. Arkadaşlar ben dolmamda biber kullandım ama isterseniz hazırladığımız bu içle asma ya da pazı yaprağı da sarabilirsiniz.
Dilerseniz şimdi bu tarifimi sizlerle paylaşayım. Hepinize kolay gelsin.

Zeytinyağlı Dolma malzemeleri

  • 1 kg dolmalık yeşil biber veya 1 kg pazının yaprağı ya da asma yaprağı (Yani dolmanızı hangisiyle yapacaksanız onu kullanabilirsiniz)
  • 4 adet orta boy soğan
  • 2 adet domates (Biberlere kapak yapmak için)
  • 2 su bardağı pirinç
  • 1 su bardağı zeytinyağı
  • 50 gram üzüm
  • 50 gram dolmalık fıstık
  • 3 adet kesme şeker
  • 2 çay kaşığı kuru nane
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı kekik
  • 1 tatlı kaşığı yenibahar

Zeytinyağlı Dolma Nasıl Yapılır?


İlk olarak yağı tencereye koyun. Daha sonra soğanları ince ince kıyın. Kıyılmış soğanı tencereye alın ve fıstığı da ekleyip 1-2 dakika hafifçe çevirin. Daha önceden ayıklanıp, yıkanan pirinci de ekleyip, karıştırın. Yıkanmış ve sapları ayıklanan üzüm, şeker, yenibahar, tuz, kekik ve naneyi de ilave edip 1-2 defa daha bu şekilde karıştırın ve tencerenin kapağını kapatıp ocaktan alın. Hazırladığımız dolmanın iç harcı soğuyunca, ayıklanıp yıkanmış, kapakları kesilmiş ve içindeki tohumlu kısmı temizlenmiş olan dolmalık biberlere bu malzemenizi doldurun.
Domatesin kabukları kesip biberlerin ağız kısmına kapatın ve malzeme bitinceye kadar biberleri aynı şekilde doldurun. Altı düz bir tencereye yan yana gelecek şekilde düzgün bir şekilde dizin. 1,5 su bardağı kadar su koyun ve orta hararette yarım saat kadar pişirin. Ilındıktan sonra tencereden alınıp servis tabağına koyun. Tercihinize göre yanına yoğurtla servis yapabilirsiniz.

Not: Servis tabağına alınan dolmaların daha lezzetli ve parlak görünmesini istiyorsanız yarım limonun suyunu ve bir kahve fincanı zeytinyağı ile çırpın ve dolmanın üzerine gezdirin. Limon dilimleriyle de süsleyebilirsiniz.

Eğer dolmanızı pazı ile yapacaksanız da pazının sapları çıkarıp, yıkayın, kaynar suya atın ve hemen sudan alın. Eğer pazı yaprakları ufak ise içine malzeme konularak tek tek, büyük ise ikiye bölerek sarın. Aynı şekilde asma yaprakları da kaynar suda 1-2 dakika haşlayıp daha sonra tek tek sarın.

Afiyet olsun.
20.01.2024 08:00:40
Zeytinyağlı Dolma ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Zeytinyağlı Dolma Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

1 Yorum Yapılmış "Zeytinyağlı Dolma"
İyi günler ben zeytinyağlı dolma yemeğini çok seviyorum annemden sürekli yapmasını istiyorum. Akşam işten gelince hemen bir tabak ısıtmadan yiyebiliyorun. Ama benim dolmaların içindeki küçük üzümlerin tadı pek hoşuma gitmiyor. Acaba zeytinyağlı dolmaların içine üzüm koymasalar olur mu?
Boran . 10.09.2018 23:20:32

Zeytin Fidanı

Zeytin Fidanı, Genelde ülkemizde Akdeniz ikliminin hâkim olduğu yerlerde yetişmektedir. Başta Ege olmak üzere Akdeniz, Marmara, Güneydoğu Anadolu ve az ...
Devamını Oku

Bebeklere Zeytinyağı

Bebeklere zeytinyağı, Zeytinyağının bebeklere çok fazla yararı olduğu için bebeklere çok kullanılır. Gelişimin çağındaki bir bebeğin hem vitamin hem de miner...
Devamını Oku

Zeytinyağlı Lahana Sarması

Zeytinyağlı Lahana Sarması; Değerli arkadaşlar zeytinyağlı olarak genelde zeytinyağlı yaprak sarması çok meşhur bildiğimiz bir tariftir. Öyle olmasına ö...
Devamını Oku

Zeytin Kaç Kalori?

Zeytin kaç kalori: Sabah kahvaltıların vazgeçilmezidir. Kahvaltıda peynir ve zeytin olmazsa olmazlardandır. Zeytin denilince ilk akla gelen siyah zeytin geli...
Devamını Oku

Zeytinyağı İçmek

Zeytinyağı içmek, sindirim sistemi sağlığını korumak için de eski çağlardan beri kullanılan bir yöntemdir. E ve K vitaminlerini barındırır. Kalsiyum, de...
Devamını Oku

Zeytin Tohumu

Zeytin Tohumu, Adına türküler yakılmış, bazen ekmeğe katık yapılmış olan zeytin, bununla yetinmeyip kutsal bir armağan olarak yağını da sunmuş bizlere. ...
Devamını Oku

Doğal Zeytinyağı

Doğal zeytinyağı, zeytin ağacının meyvesinden elde edilen herhangi bir katkı maddesi katılmadan doğal ortamda yapılan ve uygun şartlar altında ısıtılan ...
Devamını Oku

Zeytinyağlı Kereviz

Zeytinyağlı Kereviz; Hadi arkadaşlar bu seferde zeytinyağlı kereviz yapalım bende ilk kez denemiştim ve çok beğendim. Hemen sizlerle paylaşmak istedim. Hadi ...
Devamını Oku

Zeytinyağlı Enginar

Zeytinyağlı Enginar; Evet arkadaşlar şimdide size oldukça faydalı sebzelerimizden biri olan enginar tarifimizi vereceğim. Enginarın tazesini ya da konse...
Devamını Oku

Zeytinyağlı Barbunya

Zeytinyağlı Barbunya; Arkadaşlar şimdi size zeytinyağlı barbunya tarifimi vereceğim. Barbunya sevmeyen arkadaşlarımız yapacağımız bu zeytinyağlı tarifim...
Devamını Oku

Zeytinyağlı Patlıcan

Zeytinyağlı Patlıcan; Gerek günlük yemeklerimizde gerek misafir ağırlarken patlıcan yemeklerini çokça tercih ederiz. Türk yemek kültürünün ilk sıralarında ol...
Devamını Oku

Zeytinyağlı Yaprak Sarma

Zeytinyağlı Yaprak Sarma; Türk bayanlarımızın vazgeçemediği yaprak sarma sıkça yaptığımız yemeklerimiz arasındadır. Önemli misafirlerimiz geleceği zaman ya d...
Devamını Oku

Zeytinyağlı Biber Dolması

Zeytinyağlı Biber Dolması; Arkadaşlar ben zeytinyağlı biber dolmasını çok severim. Bu yüzdende sık sık yaparım. Hele o yazın yeni çıkan yerli biberlerle...
Devamını Oku

Zeytin Çekirdeği Yutmak

Zeytin çekirdeği yutmak, Zeytinyağının birçok faydalarının olduğu bilinmektedir. Çeşitli hastalıkların tedavisinde kullanıldığı bilinmektedir. Zeytinyağının ...
Devamını Oku

Zeytinyağlı Taze Fasulye

Zeytinyağlı Taze Fasulye; Bütün sebzeleri mevsiminde taze tüketmek istediğimiz gibi fasulyeyi de taze tüketmek isteriz. Hatta pazarda ya da manavda fasulyeyi...
Devamını Oku

Zeytinyağlı Fasulye

Zeytinyağlı Fasulye; Değerli arkadaşlar her yöremizin yemek kültürü farklıdır. Tabi her yörede fasulye daha farklı tariflerde yapılır. Ben şimdi sizlere gene...
Devamını Oku

Zeytinyağlı Ispanak

Zeytinyağlı Ispanak; Arkadaşlar ıspanağın ne kadar faydalı bi sebze olduğunu hepimiz biliriz. Bu sebeple haftada bir pişirmeye özen gösterelim. Ben de ş...
Devamını Oku

Zeytinyağı Kabızlığa İyi Gelirmi

Zeytinyağı kabızlığa iyi gelirmi, Dengesiz beslenme sonucu oluşan kabızlığa zeytinyağı oldukça iyi gelir. Kabızlığın meydana gelme sebepleri arasında genelli...
Devamını Oku

Zeytinyağlı Kabak

Zeytinyağlı Kabak; Arkadaşlar bugün de size yoğurtlamasını çok sevdiğimiz kabağın zeytinyağlı tarifini vereceğim. Beğeneceğinizi umut ederek tarifimi vermeye...
Devamını Oku

Zeytinyağlı Bamya

Zeytinyağlı Bamya; Değerli arkadaşlar bugün de zeytinyağlı çeşitlerimiz arasında olan zeytinyağlı bamya tarifimizi sizlerle paylaşacağım. Umarım beğenirsiniz...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Zeytinyağlı Fasulye
Zeytinyağlı Ispanak
Zeytinyağı Kabızlığa İyi Gelirmi
Zeytinyağlı Kabak
Zeytinyağlı Bamya
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024