Zeytinyağlı Fasulye; Değerli arkadaşlar her yöremizin yemek kültürü farklıdır. Tabi her yörede fasulye daha farklı tariflerde yapılır. Ben şimdi sizlere genelde herkesin bildiği bir tarif olan zeytinyağlı fasulye tarifimi vereceğim. Hadi kolay gelsin.
Zeytinyağlı Fasulye Malzemeleri
- 750-1000g taze fasulye
- 2 orta boy soğan
- 3 veya 4 orta boy domates (Bir yarım küre ortası için)
- 2-3 çay bardağı sıcak su
- 1 çay bardağı zeytinyağı
- 1 tatlı kaşığı şeker
- Tuz
Zeytinyağlı Fasulye Yapılışı
Öncelikle fasulyelerimizi ayıklayıp varsa kılçıkları temizleyelim. Daha sonra bol suda yıkayalım. Domateslerimizin kabuklarını soyalım, ortası için bir yarım küreyi kabuklu bırakalım. Soğanlarımızı biraz irice yani yemeklik, domateslerimizi ise küp-küp doğrayalım.
Derin bir kapta, soğanla domatesi güzelce harmanlayalım. Ayırdığımız yarım küre domatesi; yüksek olmayan çelik tencerenin tam ortasına, bombe yeri alt tarafa gelecek şekilde 1-2 yerinden bıçakla delip yerleştirelim. Etrafına bir sıra fasulye, bir sıra hazırladığımız domates soğan harcı gelecek şekilde yerleştirelim. Şeker ve tuzu da ekledikten sonra, sıcak suyumuzu ve bir çay bardağı zeytinyağının yarısını ilave edelim. Fasulyelerin dağılmadan güzelce pişmesi için, bir porselen tabağı tenceredeki fasulyelerin üstüne, ters kapatalım. Fasulyelerimizin pişme süresi ne kadar ise suyunu çekip yeme kıvamına gelinceye kadar orta hararette pişirelim. Fasulyelerimize ateşten inmeye yakın kalan yarım çay bardağı zeytinyağını ekleyelim. Ilık servis yapalım.
Afiyet Olsun.