Zeytinyağlı Lahana Sarması Tarifi ve Malzemeleri
15 Temmuz 2024

Zeytinyağlı Lahana Sarması Tarifi ve Malzemeleri

Zeytinyağlı Lahana Sarması

Zeytinyağlı yaprak sarması, Türk mutfağının en sevilen ve bilinen tariflerinden biridir. Ancak zeytinyağlı lahana sarması da en az yaprak sarması kadar lezzetli ve farklı bir alternatiftir. Ben bu tarifi ilk kez denedim ve ailecek tadına doyamadık. Şimdi bu nefis tarifi sizlerle paylaşmak istiyorum. Hadi kolay gelsin!

Zeytinyağlı Lahana Sarması Malzemeleri

  • 1 orta boy lahana
  • 1 adet domates
  • 1 su bardağı zeytinyağı
  • 2 orta boy kuru soğan
  • 2 su bardağı pirinç
  • 1/2 demet maydanoz
  • 1 çay kaşığı şeker
  • Kuș üzümü
  • Dolmalık fıstık
  • 2 su bardağı su
  • Karabiber
  • Tuz

Zeytinyağlı Lahana Sarması Nasıl Yapılır?

Öncelikle lahana yapraklarını elle ya da bıçak yardımıyla koparıp yıkayalım. Daha sonra geniş bir tencerede su kaynatıp lahana yapraklarını haşlayalım.

Geniş ve yayvan bir teflon tavaya zeytinyağını alıp, soğanları küçük küçük doğrayıp pembeleşinceye kadar kavuralım. Fıstıkları ve daha önceden yıkanmış pirinçleri de biraz kavurduktan sonra rondodan geçirdiğimiz domates, 1 su bardağı su, şeker, tuz ve karabiberi ekleyerek suyunu çekene kadar kavuralım. Ocağın altını kapatarak tencerenin kapağını kapatalım ve 10 dakika kadar dinlendirelim. Kuș üzümünü ve daha önceden doğradığımız maydanozları ekleyerek iç harcını karıştıralım.

Bu arada hașladığımız lahanaların ortalarındaki sert kısımlarını keselim, sarılacak yerleri de uzun uzun keserek sarmaya hazır hale getirelim. Lahanaları dilediğimiz büyüklükte keserek hazırladığımız içle sararak düdüklüye dizip 1 su bardağı su koyarak pişirelim. Dinlendikten sonra ılık servis yapalım.

Ekstra Bilgiler

Lahana sarmasını pişirirken, üzerine birkaç dilim limon koyarak daha aromatik bir tat elde edebilirsiniz. Ayrıca kuș üzümü ve dolmalık fıstık miktarını damak zevkinize göre artırabilir ya da azaltabilirsiniz. Bu tarif, soğuk olarak da servis edilebilir ve bir gün önceden yapıldığında lezzeti daha da oturur.

Afiyet Olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

İzzettin

13 Temmuz 2024 Cumartesi

Lahanaların sert kısımlarını kesmek neden önemlidir? Sarmaların daha iyi pişmesi için mi?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Evet İzzettin, lahanaların sert kısımlarını kesmek önemlidir çünkü bu kısımlar pişerken daha zor yumuşar ve sarmaların eşit şekilde pişmesini engelleyebilir. Sert kısımları kestiğinizde, sarmalar daha homojen pişer ve daha lezzetli olur. Ayrıca, sert kısımları kesmek sarmaların sarılmasını da kolaylaştırır. Bu şekilde, hem daha iyi bir lezzet elde eder hem de daha güzel görünen sarmalar yapabilirsiniz.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni