Hakiki Zeytinyağı
Hakiki zeytinyağı, Doğanın bir armağanıdır zeytinyağı. Zeytinyağının sayısız faydası vardır. Zeytinyağı alırken gerçek olup olmadığına bakmalıyız. Çünkü sahte ürünler sağlığımızı tehdit etmektedir.
Hakiki zeytinyağı nasıl anlaşılır?- Satın alınmış olunan zeytinyağı buzdolabına konulduğunda donuyorsa bu yöntem hakiki olduğunu gösterir.
Eğer donmayan bölümleri varsa, bu da katkılı olduğunu gösterir.
- Zeytinyağını yutarken kendine özgü aroması genze yayılmalı, dilinizin arkasında bir acılık hissedilmeli ve bu acılık bir süre sonra geçmelidir.
- Zeytinyağının meyvemsi ve taze bir kokusu olması gerekir.
- Hakiki zeytinyağının 3 özelliği vardır. Burukluk, yakıcılık ve aromadır.
- Hakiki zeytinyağının maliyeti diğer birçok yağa oranla daha yüksek olmaktadır. Bu sebeple çok ucuz olan zeytinyağlarına şüphe ile yaklaşmak gerekir. Hakiki zeytinyağının belirli maliyeti vardır ve bunun altında satılması da mümkün değildir.
- Zeytinyağını kokladığınızda kötü ve ağır bir koku alıyorsanız, tattığınızda çok tatlı ise veya herhangi bir acılık hissedilmiyorsa, yemek borunuza doğru bir yanma oluyorsa ya da yemek sonrası mide yanması oluyorsa, aldığınız zeytinyağı gerçek olmayabilir.
- Gerçek zeytinyağı kabarcık kabarcık olarak üstüne çıkmalıdır. Bir süre sonra ise kalıp haline gelebilir, o zamanda yandan bakıldığında düz bir hatta görülmelidir.
- Hakiki zeytinyağının rengine bakarak hakiki olduğu anlaşılmaz.
Zeytinyağı ile ilgili hileler- Asidik derecesi 8 olan yağlar ısıtılıp yüksek derecede asit oranı 1'e kadar indirilir ve sızma şeklinde piyasaya sürülür. Bu oldukça tehlikeli olmaktadır. Uzun vadeli tüketimde kansere bile sebep olabilmektedir.
- Kanola yağının yapısı zeytinyağı ile aynıdır. Fakat kanola yağının kokusu ve rengi yoktur. Bu sebeple zeytin ağacının yaprakları ile aroma elde edilir. Bu elde edilen aroma kanola yağının içine karıştırılır ve böylece zeytinyağından ayırt edilmesi imkânsız hale gelir.
- Hakiki zeytinyağının maliyetinin yüksek olması nedeniyle içerisinde pamuk yağı, fındık yağı ve Ayçiçek yağı gibi daha ucuz yağlar karıştırılır. Böylece miktar arttırılıp, maliyet azaltılmış olur.
Hakiki zeytinyağının faydaları nelerdir?- Zeytinyağı kabızlık, gut hastalığı, kansızlık, deri çatlamaları, yüksek tansiyon, damar sertliği ve kolesterol gibi rahatsızlıklara iyi gelmektedir.
- Çocuklarda zeytinyağı tüketimi beyin ve kemik gelişimini destekler.
- Zeytinyağının sindirimi diğer yağlara göre daha kolay olmaktadır.
- Bir ziyafet öncesi ve sonrası bir kaşık zeytinyağı tüketirseniz, içkilerden doğacak sarhoşluğu azaltır ve hazmı kolaylaştırmaktadır.
- Kabızlık problemi yaşayan kişilerin sabah aç karnına 1-2 kaşık zeytinyağı tüketmesi faydalı olur.
- Zeytinyağında A, C, E vitaminleri ve yararlı mineraller yer almaktadır.
- Zeytinyağı osteoporoz ile savaşır.
- Zeytinyağı tüketimi Alzheimer riskini azaltır.
Hakiki zeytinyağı hakkında bilmeniz gerekenler- Zeytiyağı üretiminde kullanılacak zeytinler tek tek elle toplanması gerekir.
- Zeytinyağı üretiminde farklı bahçelerin zeytinleri ile karıştırmamak gerekir.
- Yağ kaliteli olsa da pet şişelerde ve güneş ışığı altında bekletiliyorsa bozulma olasılığı çok yüksektir.
- Zeytinler toplandıktan sonra kısa bir süre içerisinde sıkıma götürmek gerekir. Bu zeytinyağının kalitesinde önemli bir faktör olmaktadır.
- Zeytinyağı doğrudan güneş ışığı görmeyen ve serin yerde, ağzı kapalı bir şekilde saklanmalıdır.
- Hakiki zeytinyağının raf ömrü 18 aydır.
- Sızma zeytinyağı taş baskı ile edilir. Bu sebeple içerisindeki besleyici unsurlar zarar görmemektedir. Riviera zeytinyağında ise yüksek basınç ve yüksek sıcaklık uygulanmaktadır. Bundan dolayı tüm olumlu özellikler kaybolmakta, hatta zararları olmaktadır.
Kolesterolde en düşük oran zeytinyağını yoğun olarak kullanan Ayvalık civarında olmaktadır. Yunanistan, İtalya ve İspanya gibi yoğun olarak zeytinyağı tüketen ülkelerde kalp ve damar hastalıkları oranı çok düşüktür.
20.01.2024 10:44:34
Hakiki Zeytinyağı ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz. Sayfayı Düzenle
|