Kalamata Zeytin

Kalamata zeytin hem bir zeytin çeşidi hem de yemeklik zeytin yapma usulüdür. Özellikle Yunanlılar tarafından kullanılan bir yöntemdir. Ancak ülkemizde de zeytinin bu şekilde hazırlanması giderek yaygınlaşmaktadır. Bazı yörelerde eşek zeytini de denilen kalamata zeytinler oldukça iridir. Yunanistan'da Volos bölgesinde yetişen Volos türü, İspanya'da Hojiblanca türü zeytinlerde kalamata zeytini yapımında kullanılmaktadır.
Ülkemizde Manisa Saruhanlı ilçesinde Büyübelen beldesinde yetişen Tekir türü zeytinde buna uygundur.

Kalamata zeytin nasıl yapılır?


Yemeklik kalamata zeytin yapmak için 2 farklı yol kullanılmaktadır.

Birinci yöntem: Kullanacağınız zeytin çeşidini hazırlayın. Bunların olgun olanlarını, kızıllaşan ya da kararan zeytinleri önce olgunluk durumuna göre ayırın. İçinden bozuk olanları, berelileri, şekli bozukları, yapraklarını, saplarını ayırın. Zeytinlerin tozdan kirden arınması için bir gece önce suyun içine ıslatın. Kullandığınız su mutlaka temiz olsun.

Ertesi günde temizlenmiş olan zeytinlerin 3 farklı yerinden çekirdeğine kadar çizin. Bunları %8-10 oranında hazırlanmış salamura suyun içine koyun. Burada zeytinlerin acı suyu gidene kadar bekleteceksiniz. Kabın içinde zeytinleri örtecek kadar yani ağzına kadar su olmalı. Üzerine de baskı yapacak, zeytinleri suyun içinde tutacak tabak gibi ağır bir parça koyun. Ortalama olarak zeytinlerin 2 cm'ye kadar sudan aşağıda olması gerekir.

Zeytinlerin acılığı normal seviyeye geldiği zaman yani yenecek düzeyde olduğunda, salamura içinden çıkarın. Bunları bir gecede üzüm sirkesinin içinde bekletin. Daha sonra yine %8-10 oranındaki salamura suyunun içine koyun. İsterseniz 3 ölçü kadar %10 oranında salamura su ve bir ölçü sirkenin içine koyun. Üzerine havayla teması kesecek kadar zeytinyağı ilave edin. Burada zeytinler tatlanmalarını sürdürecekler. Daha sonra yiyeceğiniz miktarda zeytini çıkararak yiyebilirsiniz.

İkinci yöntem: Yine ilk yöntemde yaptığınız gibi zeytinleri işlemek için hazırlayın. Olgun siyah ve parlak zeytinleri sade suya ya da %2 oranında salamura suyun içine koyun. Suyu 5-10 gün kadar her gün değiştirin. Her defasında zeytinin acılığı bir nebze gidecektir. Daha sonra ilk yöntemde olduğu gibi zeytinleri salamura suyun içine koyabilirsiniz. Bu yöntemde zeytinler daha kısa sürede tatlanacaktır. Son aşamada %10 oranındaki salamura suyun içine konan zeytinlerin pH değeri 4-4,5 olacak.

Kalamata zeytini sevenler isterlerse kısa sürede zeytinleri tatlandırabilir. Zeytinleri yine çizerek, sıcak soba gibi bir yerin yanında ılık suyun içinde 5-6 gün kadar bekletin. Bu şekilde zeytinler oldukça hızlı tatlanacak. Ancak hızlı şekilde tüketeceğiniz kadarını böyle hazırlayın. Yoksa zeytinler erken yumuşar ve erir. Eğer yumuşamalarına engel olamazsanız, zeytinlerini çekirdeklerini ayıklayın ve blenderden geçirin. Daha sonra içine biraz zeytinyağı ve tuz koyarak, lezzetli bir zeytin ezmesi hazırlayın. Güzel bir kahvaltılık olacaktır. İsterseniz içine baharatta ilave edebilirsiniz. Kalamata zeytin gerçekten lezzetli bir yemeklik zeytindir. Uygun şekilde hazırlanırsa, mükemmel bir lezzeti oluyor.
19.01.2024 07:24:15
Kalamata Zeytin ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Kalamata Zeytin Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Kalamata Zeytin"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

Bebeklere Zeytinyağı

Bebeklere zeytinyağı, Zeytinyağının bebeklere çok fazla yararı olduğu için bebeklere çok kullanılır. Gelişimin çağındaki bir bebeğin hem vitamin hem de miner...
Devamını Oku

Zeytinyağlı Lahana Sarması

Zeytinyağlı Lahana Sarması; Değerli arkadaşlar zeytinyağlı olarak genelde zeytinyağlı yaprak sarması çok meşhur bildiğimiz bir tariftir. Öyle olmasına ö...
Devamını Oku

Zeytinyağlı Dolma

Zeytinyağlı Dolma; Arkadaşlar geçmişten günümüze sofralarımız vazgeçilmezi olan zeytinyağlı dolma annelerimiz gözde yemeklerindendir. İçine koyduğumuz ç...
Devamını Oku

Zeytin Kaç Kalori?

Zeytin kaç kalori: Sabah kahvaltıların vazgeçilmezidir. Kahvaltıda peynir ve zeytin olmazsa olmazlardandır. Zeytin denilince ilk akla gelen siyah zeytin geli...
Devamını Oku

Zeytinyağı İçmek

Zeytinyağı içmek, sindirim sistemi sağlığını korumak için de eski çağlardan beri kullanılan bir yöntemdir. E ve K vitaminlerini barındırır. Kalsiyum, de...
Devamını Oku

Zeytin Tohumu

Zeytin Tohumu, Adına türküler yakılmış, bazen ekmeğe katık yapılmış olan zeytin, bununla yetinmeyip kutsal bir armağan olarak yağını da sunmuş bizlere. ...
Devamını Oku

Doğal Zeytinyağı

Doğal zeytinyağı, zeytin ağacının meyvesinden elde edilen herhangi bir katkı maddesi katılmadan doğal ortamda yapılan ve uygun şartlar altında ısıtılan ...
Devamını Oku

Zeytinyağlı Kereviz

Zeytinyağlı Kereviz; Hadi arkadaşlar bu seferde zeytinyağlı kereviz yapalım bende ilk kez denemiştim ve çok beğendim. Hemen sizlerle paylaşmak istedim. Hadi ...
Devamını Oku

Zeytinyağlı Enginar

Zeytinyağlı Enginar; Evet arkadaşlar şimdide size oldukça faydalı sebzelerimizden biri olan enginar tarifimizi vereceğim. Enginarın tazesini ya da konse...
Devamını Oku

Zeytinyağlı Barbunya

Zeytinyağlı Barbunya; Arkadaşlar şimdi size zeytinyağlı barbunya tarifimi vereceğim. Barbunya sevmeyen arkadaşlarımız yapacağımız bu zeytinyağlı tarifim...
Devamını Oku

Zeytinyağlı Patlıcan

Zeytinyağlı Patlıcan; Gerek günlük yemeklerimizde gerek misafir ağırlarken patlıcan yemeklerini çokça tercih ederiz. Türk yemek kültürünün ilk sıralarında ol...
Devamını Oku

Zeytinyağlı Yaprak Sarma

Zeytinyağlı Yaprak Sarma; Türk bayanlarımızın vazgeçemediği yaprak sarma sıkça yaptığımız yemeklerimiz arasındadır. Önemli misafirlerimiz geleceği zaman ya d...
Devamını Oku

Zeytinyağlı Biber Dolması

Zeytinyağlı Biber Dolması; Arkadaşlar ben zeytinyağlı biber dolmasını çok severim. Bu yüzdende sık sık yaparım. Hele o yazın yeni çıkan yerli biberlerle...
Devamını Oku

Zeytin Çekirdeği Yutmak

Zeytin çekirdeği yutmak, Zeytinyağının birçok faydalarının olduğu bilinmektedir. Çeşitli hastalıkların tedavisinde kullanıldığı bilinmektedir. Zeytinyağının ...
Devamını Oku

Zeytinyağlı Taze Fasulye

Zeytinyağlı Taze Fasulye; Bütün sebzeleri mevsiminde taze tüketmek istediğimiz gibi fasulyeyi de taze tüketmek isteriz. Hatta pazarda ya da manavda fasulyeyi...
Devamını Oku

Zeytinyağlı Fasulye

Zeytinyağlı Fasulye; Değerli arkadaşlar her yöremizin yemek kültürü farklıdır. Tabi her yörede fasulye daha farklı tariflerde yapılır. Ben şimdi sizlere gene...
Devamını Oku

Zeytinyağlı Ispanak

Zeytinyağlı Ispanak; Arkadaşlar ıspanağın ne kadar faydalı bi sebze olduğunu hepimiz biliriz. Bu sebeple haftada bir pişirmeye özen gösterelim. Ben de ş...
Devamını Oku

Zeytinyağı Kabızlığa İyi Gelirmi

Zeytinyağı kabızlığa iyi gelirmi, Dengesiz beslenme sonucu oluşan kabızlığa zeytinyağı oldukça iyi gelir. Kabızlığın meydana gelme sebepleri arasında genelli...
Devamını Oku

Zeytinyağlı Kabak

Zeytinyağlı Kabak; Arkadaşlar bugün de size yoğurtlamasını çok sevdiğimiz kabağın zeytinyağlı tarifini vereceğim. Beğeneceğinizi umut ederek tarifimi vermeye...
Devamını Oku

Zeytinyağlı Bamya

Zeytinyağlı Bamya; Değerli arkadaşlar bugün de zeytinyağlı çeşitlerimiz arasında olan zeytinyağlı bamya tarifimizi sizlerle paylaşacağım. Umarım beğenirsiniz...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Zeytinyağlı Fasulye
Zeytinyağlı Ispanak
Zeytinyağı Kabızlığa İyi Gelirmi
Zeytinyağlı Kabak
Zeytinyağlı Bamya
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024