Zeytin çekirdeği yutmak, Zeytinyağının birçok faydalarının olduğu bilinmektedir. Çeşitli hastalıkların tedavisinde kullanıldığı bilinmektedir. Zeytinyağının ham maddesi olan zeytinin ve zeytin çekirdeğinin halk arasında tedavi amaçlı kullanıldığı bilinmektedir. Ancak bu konuda yapılan araştırmalarda zeytinin çekirdeğinin yararları tam olarak kanıtlanmamıştır.
Bazı bilim adamlarına göre ise zeytin çekirdeğinin yararından ziyade sağlığa zararlı olabileceği İleri sürülmüştür. Bunun sebebi ise zeytin çekirdeğinin şeklinin iki ucunun sivri ve çekirdeğin sert olması sebebi ile bazı organlara zarar vereceği düşünülmektedir. Ancak farklı düşünen bazı Bilim adamları bu konuda zeytin çekirdeğini yutmaktan ziyade, çekirdeğin ezilerek ağız yoluyla tüketilmesinin daha sağlıklı olacağını ileri sürmüşlerdir. Şimdi ise zeytin çekirdeğinin sağlığa faydalarından bahsedelim:
- Bu konuda yapılan araştırmalara göre zeytin çekirdeğinin yutulması sindirimi kolaylaştırdığı, sindirim organlarından kaynaklanan rahatsızlıkları gidermektedir. Hastalar üzerinde yapılan araştırmalarda zeytin çekirdeğinin sindirim sistemi üzerindeki olumlu etkisi doğrulanmaktadır.
- Zeytin çekirdeğinin bir diğer faydası ise mide sorunu yaşayan hastalarda tedavi amaçlı kullanmasıdır. Özellikle mide yanması rahatsızlığı olan kişilerin zeytin çekirdeğini yutmaları halinde midesinde rahatlama olduğu gözlenmiştir. Fakat çekirdeğin yutulmasından ziyade ezilip toz haline getirilerek tüketilmesinin daha sağlıklı olacağı düşünülmekte.
Ayrıca, mide rahatsızlıklarından özellikle ülser ve gastrit hastalığında çekirdeğin yutulması ile rahatlama gözlenmektedir. Fakat bu konuyla alakalı kesin bir bilimsel araştırmada bulunmamaktadır.
- Zeytin çekirdeğinin bir diğer faydası ise basur problemi yaşayan hastalarda faydası olduğu gözlenmektedir. Basur nedeniyle oluşan kanamalarda ve şişliklerin üzerinde olumlu etkilerinin olduğu saptanmaktadır. Özellikle basur nedeniyle oluşan kanamaların azaldığı, şişliklerin de günden güne yok olduğu belirtilmiştir.
- Zeytin çekirdeğinin kanserin oluşumunu önleyebileceği düşünülmektedir. Fakat bu konuda henüz tam olarak kesin bir bilgi bulunmamaktadır.
- Zeytin çekirdeğinin organlardaki faydalarının yanı sıra kırık ve çıkıklarda tedavi amaçlı kullanıldığı bilinir. Özellikle zeytin çekirdeğinin ezilerek toz halinde kullanılması ile kırık olan bölgelerde ağrıların giderilmesine katkı sağladığı görülür.
Ayrıca zeytin çekirdeğinin fazla tüketilmesi vücuda zarar verebilir. Çünkü apandis hastalığına ve midede kolay sindirilmediği için mideye zarar verebileceği düşünülmektedir. Bu sebeple uzmanların birçoğu zeytin çekirdeğinin toz haline getirilip tüketmenin daha uygun olacağını ileri sürmektedir.