Zeytin Çeşitleri

Zeytin çeşitleri, ülkemiz zeytin üreten ülkeler arasında üretim açısından 4. Sırada yer alırken, zeytin ağacı varlığında 5. Sıradadır. Farklı bölgelerde oldukça çeşitli türde zeytin yetiştiriciliği yapılmaktadır. Zeytin çeşitleri ülkemizin her tarafında iklim ve toprak özellikleri bakımından oldukça fazladır. İri etli sofralık zeytin çeşitlerinden, yağ oranı yüksek yağlık zeytine kadar her biri özenle yetiştirilir.
Zeytinin hem yağından hem de meyvelerinden yararlanılır. Yöresel olarak da ün yapmış aranan zeytin çeşitleri vardır. Sizlerle belli başlı zeytin çeşitlerini paylaşmak istedik.

Zeytin çeşitleri nelerdir?


Edremit (Ayvalık): bu zeytin çeşidi yağı bakımında duyusal ve kimyasal özellikleri ilk sırada yer almaktadır. Genellikle yağlık zeytin olarak değerlendirilir. İyi bakılırsa, gelişimi güçlü olur. Zeytin ağacının meyveleri orta boydadır ve verimi oldukça iyidir. Soğuğa karşı kısmen dayanıklı yapıdadır. Çoğaltılması çelikle olur. Ege bölgesi, İzmir, Çanakkale, Antalya, Adana, Mardin gibi yörelerde yetiştirilir.

Büyük topak ulak: Genellikle Akdeniz bölgesinde yetiştirilir. Oldukça lezzetli bir eti vardır. Özellikle yeşil çizme zeytinde iyidir. Meyveleri iri olup, bakım şartlarını iyi olursa verimi de güzel olur. Kuraklık ve soğuğa karşı dayanıklıdır. Aşıyla çoğaltılır.

Çakır: İzmir'de ve civar bölgelerde yetiştirilen bir zeytin türüdür. Yağlık zeytin olmasına rağmen, yeşil zeytin olarak da kullanılır.
Orta büyüklükte olan meyvelerin tutunması güçlü olduğundan hasadı zor olur. Meyveler erken oluşur ve oldukça verimlidir. Çoğaltılması çelik ve aşıyla olur.

Çekişte: Ege bölgesinde yaygın şekilde yetiştirilen zeytin çeşididir. Genellikle yeşil kırma olarak kullanılır. İri meyveleri vardır ve bakımı iyi olursa düzenli ürün alınabilir. Soğuğa pek duyarlı olmayan zeytin, çelik ve aşıyla çoğaltılır.

Çelebi: Marmara bölgesinde yetiştirilen zeytin çeşididir. Oldukça iri meyveleri yeşil sofralık olarak kullanılır. Verim orta düzeydedir ve soğuğa karşı fazla duyarlı değildir. Çoğaltılması aşıyla olur.

Çilli: İzmir ve çevresinde yetiştirilen zeytin çeşididir. Çekirdekleri küçük, meyveleri etlidir. Yeşil spfralık zeytin olarak kullanılır. Aşıyla çoğaltılır ve soğuğa fazla duyarlı değildir. Ancak çoğaltılması biraz problemlidir.

Domat: Ege bölgesi zeytin çeşitlerinden biridir. Bakım koşulları iyi olursa, gelişimi iyi olur. Oldukça iri meyveleri olur. Erken meyveye yatan zeytin, soğuğa karşı duyarlıdır. Çoğaltılması aşılama ile yapılır.

Edincik su: bu zeytin çeşidi siyah sofralık olarak kullanılır. Yağ oranı düşük, su oranı ise yüksektir. İri meyveleri olan zeytinin verimi orta seviyededir. Ancak hasat edildiği zaman kolay berelenebilir. Çoğaltılması çelik ve aşıyla olur.

Eğriburun: Güney illerinde yetiştirilen zeytin çeşididir. Yeşil ve siyah sofralık olarak kullanılır. Küçük meyveleri vardır. Ancak verimi yüksektir. Dalları -7 derecede hasar görür. Çoğaltılması aşı ve çelikle yapılır.

Erkence: İzmir ilinde oldukça yaygın şekilde yetiştirilen yağlık zeytindir. Yağ özellikleri Çakırca zeytininden iyidir. Nemli yerlerde hurma oluşumu gerçekleşir. Bu sayede acılığı gider, hemen yenebilir. Orta irilikte meyveleri olan zeytinin verimi orta seviyededir. En büyük sorunu hasattan önce erken dökülür. Çoğaltma çelik ve aşıyla olur.

Gemlik: Marmara ve Ege bölgelerinde yetiştirilen zeytindir. Orta büyüklükte meyveleri olan zeytinin verimi orta seviyededir. Kısmen soğuğa dayanıklıdır. Çoğaltma çelikle yapılır.

Halhalı: Yeşil kırma olarak kullanılan bu zeytin türü genellikle Arap ülkelerinde ihraç edilir. Güneydoğu illerimizde üretimi yapılır. Aynı zamanda yağlık ve siyah sofralık olarak da kullanılır. Soğuğa fazla duyarlı bir tür değildir. Orta büyüklükte meyveleri bulunur. Çoğaltma aşı ve çelikle yapılır.

İzmir sofralık: İzmir ilinde yetişen zeytin çeşidinin meyveleri oldukça iridir. Verimi düşük olup, hasatta çabuk berelenir. Çoğaltma çelikle yapılır.

Kalembezi: Gaziantep ve çevresinde yetiştirilir. İrili karışık meyveleri olan zeytin yağlık olarak kullanılır. Bazen iklim koşullarına göre hurma olabilir. İri olanlar sofralık siyah zeytin olarak kullanılır. Kuraklık olursa verimi de az olur. Çelik ve aşıyla üretimi yapılır.

Kan çelebi: Meyvelerin olgunluğunda pembe kımızı renkte olur. Pembe olduğu zaman çizme zeytin olarak değerlendirilir. Yeşil sofralık şeklinde de kullanılır. Meyveleri oldukça iri olur. Soğuğa duyarlı olup, verimi iyidir ve çelikle çoğaltılır.

Görüldüğü gibi ülkemizde yetiştirilen çok sayıda zeytin çeşidi vardır. Bunların dışında Karamürsel su, Kilis yağlık, kiraz, manzanilla, memecik, memeli, Nizip yağlık, samanlı, sarı haşebi, sarı ulak, saurani, tavşan yüreği, uslu, yağ çelebi gibi farklı zeytin çeşitleri de bulunmaktadır. Her birinin kalitesi oldukça iyidir. İklim koşullarına uygun şekilde farklı bölgelerde yetiştirilir.
21.01.2024 13:21:09
Zeytin Çeşitleri ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Zeytin Çeşitleri Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

1 Yorum Yapılmış "Zeytin Çeşitleri"
Kahvaltının en büyük Vazgeçilmezi olan zeytin zeytin özellikle Ege Bölgesinde yetişmektedir. Özellikle Edremit ve eğri burun zeytini kahvaltılarda çok lezzetli olur
Gülgonca . 02.09.2018

Bebeklere Zeytinyağı

Bebeklere zeytinyağı, Zeytinyağının bebeklere çok fazla yararı olduğu için bebeklere çok kullanılır. Gelişimin çağındaki bir bebeğin hem vitamin hem de miner...
Devamını Oku

Zeytinyağlı Lahana Sarması

Zeytinyağlı Lahana Sarması; Değerli arkadaşlar zeytinyağlı olarak genelde zeytinyağlı yaprak sarması çok meşhur bildiğimiz bir tariftir. Öyle olmasına ö...
Devamını Oku

Zeytinyağlı Dolma

Zeytinyağlı Dolma; Arkadaşlar geçmişten günümüze sofralarımız vazgeçilmezi olan zeytinyağlı dolma annelerimiz gözde yemeklerindendir. İçine koyduğumuz ç...
Devamını Oku

Zeytin Kaç Kalori?

Zeytin kaç kalori: Sabah kahvaltıların vazgeçilmezidir. Kahvaltıda peynir ve zeytin olmazsa olmazlardandır. Zeytin denilince ilk akla gelen siyah zeytin geli...
Devamını Oku

Zeytinyağı İçmek

Zeytinyağı içmek, sindirim sistemi sağlığını korumak için de eski çağlardan beri kullanılan bir yöntemdir. E ve K vitaminlerini barındırır. Kalsiyum, de...
Devamını Oku

Zeytin Tohumu

Zeytin Tohumu, Adına türküler yakılmış, bazen ekmeğe katık yapılmış olan zeytin, bununla yetinmeyip kutsal bir armağan olarak yağını da sunmuş bizlere. ...
Devamını Oku

Doğal Zeytinyağı

Doğal zeytinyağı, zeytin ağacının meyvesinden elde edilen herhangi bir katkı maddesi katılmadan doğal ortamda yapılan ve uygun şartlar altında ısıtılan ...
Devamını Oku

Zeytinyağlı Kereviz

Zeytinyağlı Kereviz; Hadi arkadaşlar bu seferde zeytinyağlı kereviz yapalım bende ilk kez denemiştim ve çok beğendim. Hemen sizlerle paylaşmak istedim. Hadi ...
Devamını Oku

Zeytinyağlı Enginar

Zeytinyağlı Enginar; Evet arkadaşlar şimdide size oldukça faydalı sebzelerimizden biri olan enginar tarifimizi vereceğim. Enginarın tazesini ya da konse...
Devamını Oku

Zeytinyağlı Barbunya

Zeytinyağlı Barbunya; Arkadaşlar şimdi size zeytinyağlı barbunya tarifimi vereceğim. Barbunya sevmeyen arkadaşlarımız yapacağımız bu zeytinyağlı tarifim...
Devamını Oku

Zeytinyağlı Patlıcan

Zeytinyağlı Patlıcan; Gerek günlük yemeklerimizde gerek misafir ağırlarken patlıcan yemeklerini çokça tercih ederiz. Türk yemek kültürünün ilk sıralarında ol...
Devamını Oku

Zeytinyağlı Yaprak Sarma

Zeytinyağlı Yaprak Sarma; Türk bayanlarımızın vazgeçemediği yaprak sarma sıkça yaptığımız yemeklerimiz arasındadır. Önemli misafirlerimiz geleceği zaman ya d...
Devamını Oku

Zeytinyağlı Biber Dolması

Zeytinyağlı Biber Dolması; Arkadaşlar ben zeytinyağlı biber dolmasını çok severim. Bu yüzdende sık sık yaparım. Hele o yazın yeni çıkan yerli biberlerle...
Devamını Oku

Zeytin Çekirdeği Yutmak

Zeytin çekirdeği yutmak, Zeytinyağının birçok faydalarının olduğu bilinmektedir. Çeşitli hastalıkların tedavisinde kullanıldığı bilinmektedir. Zeytinyağının ...
Devamını Oku

Zeytinyağlı Taze Fasulye

Zeytinyağlı Taze Fasulye; Bütün sebzeleri mevsiminde taze tüketmek istediğimiz gibi fasulyeyi de taze tüketmek isteriz. Hatta pazarda ya da manavda fasulyeyi...
Devamını Oku

Zeytinyağlı Fasulye

Zeytinyağlı Fasulye; Değerli arkadaşlar her yöremizin yemek kültürü farklıdır. Tabi her yörede fasulye daha farklı tariflerde yapılır. Ben şimdi sizlere gene...
Devamını Oku

Zeytinyağlı Ispanak

Zeytinyağlı Ispanak; Arkadaşlar ıspanağın ne kadar faydalı bi sebze olduğunu hepimiz biliriz. Bu sebeple haftada bir pişirmeye özen gösterelim. Ben de ş...
Devamını Oku

Zeytinyağı Kabızlığa İyi Gelirmi

Zeytinyağı kabızlığa iyi gelirmi, Dengesiz beslenme sonucu oluşan kabızlığa zeytinyağı oldukça iyi gelir. Kabızlığın meydana gelme sebepleri arasında genelli...
Devamını Oku

Zeytinyağlı Kabak

Zeytinyağlı Kabak; Arkadaşlar bugün de size yoğurtlamasını çok sevdiğimiz kabağın zeytinyağlı tarifini vereceğim. Beğeneceğinizi umut ederek tarifimi vermeye...
Devamını Oku

Zeytinyağlı Bamya

Zeytinyağlı Bamya; Değerli arkadaşlar bugün de zeytinyağlı çeşitlerimiz arasında olan zeytinyağlı bamya tarifimizi sizlerle paylaşacağım. Umarım beğenirsiniz...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Zeytinyağlı Fasulye
Zeytinyağlı Ispanak
Zeytinyağı Kabızlığa İyi Gelirmi
Zeytinyağlı Kabak
Zeytinyağlı Bamya
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024