Zeytin Fidanı

Zeytin Fidanı, Genelde ülkemizde Akdeniz ikliminin hâkim olduğu yerlerde yetişmektedir. Başta Ege olmak üzere Akdeniz, Marmara, Güneydoğu Anadolu ve az da olsa Karadeniz bölgesinde yetiştirilmektedir. Kuzeyde Artvin ve civarı, Güneydoğu Anadolu'da güneyde Hatay'dan Mardin'e kadar olan illerde zeytin yetiştiriciliği yapılmaktadır. Ana vatanı Türkiye olan zeytin, bu ekoloji içinde büyük çeşit zenginliğine sahiptir.
Mevcut çeşit varlığımızı 1968 yılında tüm zeytinci bölgeler taranarak 28'i tescilli olmak kaydıyla 88 zeytin çeşidi belirlenmiştir. Belirlenen 88 çeşitten alınan aşı kalemleri İzmir'de Zeytincilik Araştırma Enstitüsü'nün araştırma ve üretim sahasında, Tohumdan yetişmiş küçük fidanlara (Çöğür) aşılanarak ülkemizde yetişenlerle birlikte ulusal zeytin türlerinden oluşan bir koleksiyon bahçesi oluşturulmuştur.

Zeytin Fidanı Yetiştirme Şekli; Fakir toprakların zengin ağacı olarak bilinen zeytinin, gübreleme budama ve sulama gibi bakımı yapıldığında çok daha verimli olduğu istatistik verilere göre doğrulanmıştır. Zeytin fidanı ve ağaçları çok soğuk koşullarda zarar görebilmektedir -7 C kiritik seviyedir. Yıllık yağış miktarı 400 ml altında olan yerlerde yabani olarak yetişmektedir. Zeytin fidanları iki şekilde üretilir vegetatif ve generatif üretme yöntemleridir.

Vegetatif Üretme; Sağlıklı ve çeşit özelliği taşıyan damızlık olarak tabir ettiğimiz 1 yıllık sürgünlerden 25-35 santim boylarında Çelikler elde edilir.
Bu çeliklerin üzerinde 2-4 yaprak kalacak şekilde diğer yapraklardan temizlenir. Daha önce hormon lama işlemi için hazırlanan 4000 ppm indol butirik asitte 5 saniye kadar bekletip, Alkolün uçması için bir süre kurumaya bırakılır. Bu çelikler metrekareye 1000-1500 adet perlit veya kumdan hazırlanan yetiştirme bölmelerine dikilir. Bölmelere dikilen çelikler 60-90 gün 20-25 derece sıcaklıkta %80 nemli ortamda tutularak kök salması sağlanır. Köklenme evresini tamamlayan çelikler yerlerinden sökülerek topraklanmış kâse veya torba içlerine tek tek dikilir. Şubat ayında konulan çelikler genelde direk torbaya dikilirler. Ağustos ayında köklen dirilen çelikler ise kâseye dikilerek seralarda bekletilir. Kaselerdeki çelikler ilkbaharda torbalara alınarak bakımı yapılacak yerlere yerleştirilir. Torbalara alınan köklü çelikler zirai mücadele, sulama ve diğer bakımları yapılarak ortalama 16-24 ay içerisinde asıl dikim aşamasına gelir.

Generatif üretme; Çekirdeklerden yapılmaktadır. Çekirdekten (Tohum) yetişmiş küçük fidanlar elde edilir ve bunlar üzerine aşı yapılır. Uyku devresinde bir yıl bekletilen çekirdekler daha iyi çimlenme göstermektedirler. Katlama yapılması durumunda klasik yöntemde zeytin çekirdekleri, Haziranda katlamaya konur, katlamadan alındıktan sonra ağustos sonu veya eylül ayında sera ya da sıcak yastıklara ekilirler. Çekirdeklerin çimlenme gücü zayıf olduğundan biraz sık metrekareye 3-5 kg kadar tohum atılır. Çıkan küçük fidanlar kışın büyür, nisan ayında 6-7 yaprak olduklarında aşı parsellerine veya plastik torbaya alınırlar. Aşı parsellerinde veya plastik torbalarda küçük fidanlar 1 yaz büyürler. Eylülde T göz aşısı ya da müteakip ilkbaharda mayıs ayında kabuk altı kalem aşısı ile aşılanır. Bir yıl sonraki kışın aşı parsellerindeki aşılı fidanlar terbiye parsellerine ya da plastik torbaya alınarak 1-2 yıl büyümeye bırakılır. Asıl ekim için yeterli büyüklüğe erişen fidanlar topraklı ve yapraklı olarak sökülür ve ekilir.

Ülkemizde yaygın olarak kullanılan fidan türleri ise şunlardır. Ayvalık, Gemlik, Memecik, Domat, Manzanila, Samanlı, Çelebi, Eşek zeytini, Erkence, Uslu, Halhalı, Kilis ve Nizip yağlık türleridir.
21.01.2024 02:24:57
Zeytin Fidanı ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Zeytin Fidanı Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Zeytin Fidanı"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

Bebeklere Zeytinyağı

Bebeklere zeytinyağı, Zeytinyağının bebeklere çok fazla yararı olduğu için bebeklere çok kullanılır. Gelişimin çağındaki bir bebeğin hem vitamin hem de miner...
Devamını Oku

Zeytinyağlı Lahana Sarması

Zeytinyağlı Lahana Sarması; Değerli arkadaşlar zeytinyağlı olarak genelde zeytinyağlı yaprak sarması çok meşhur bildiğimiz bir tariftir. Öyle olmasına ö...
Devamını Oku

Zeytinyağlı Dolma

Zeytinyağlı Dolma; Arkadaşlar geçmişten günümüze sofralarımız vazgeçilmezi olan zeytinyağlı dolma annelerimiz gözde yemeklerindendir. İçine koyduğumuz ç...
Devamını Oku

Zeytin Kaç Kalori?

Zeytin kaç kalori: Sabah kahvaltıların vazgeçilmezidir. Kahvaltıda peynir ve zeytin olmazsa olmazlardandır. Zeytin denilince ilk akla gelen siyah zeytin geli...
Devamını Oku

Zeytinyağı İçmek

Zeytinyağı içmek, sindirim sistemi sağlığını korumak için de eski çağlardan beri kullanılan bir yöntemdir. E ve K vitaminlerini barındırır. Kalsiyum, de...
Devamını Oku

Zeytin Tohumu

Zeytin Tohumu, Adına türküler yakılmış, bazen ekmeğe katık yapılmış olan zeytin, bununla yetinmeyip kutsal bir armağan olarak yağını da sunmuş bizlere. ...
Devamını Oku

Doğal Zeytinyağı

Doğal zeytinyağı, zeytin ağacının meyvesinden elde edilen herhangi bir katkı maddesi katılmadan doğal ortamda yapılan ve uygun şartlar altında ısıtılan ...
Devamını Oku

Zeytinyağlı Kereviz

Zeytinyağlı Kereviz; Hadi arkadaşlar bu seferde zeytinyağlı kereviz yapalım bende ilk kez denemiştim ve çok beğendim. Hemen sizlerle paylaşmak istedim. Hadi ...
Devamını Oku

Zeytinyağlı Enginar

Zeytinyağlı Enginar; Evet arkadaşlar şimdide size oldukça faydalı sebzelerimizden biri olan enginar tarifimizi vereceğim. Enginarın tazesini ya da konse...
Devamını Oku

Zeytinyağlı Barbunya

Zeytinyağlı Barbunya; Arkadaşlar şimdi size zeytinyağlı barbunya tarifimi vereceğim. Barbunya sevmeyen arkadaşlarımız yapacağımız bu zeytinyağlı tarifim...
Devamını Oku

Zeytinyağlı Patlıcan

Zeytinyağlı Patlıcan; Gerek günlük yemeklerimizde gerek misafir ağırlarken patlıcan yemeklerini çokça tercih ederiz. Türk yemek kültürünün ilk sıralarında ol...
Devamını Oku

Zeytinyağlı Yaprak Sarma

Zeytinyağlı Yaprak Sarma; Türk bayanlarımızın vazgeçemediği yaprak sarma sıkça yaptığımız yemeklerimiz arasındadır. Önemli misafirlerimiz geleceği zaman ya d...
Devamını Oku

Zeytinyağlı Biber Dolması

Zeytinyağlı Biber Dolması; Arkadaşlar ben zeytinyağlı biber dolmasını çok severim. Bu yüzdende sık sık yaparım. Hele o yazın yeni çıkan yerli biberlerle...
Devamını Oku

Zeytin Çekirdeği Yutmak

Zeytin çekirdeği yutmak, Zeytinyağının birçok faydalarının olduğu bilinmektedir. Çeşitli hastalıkların tedavisinde kullanıldığı bilinmektedir. Zeytinyağının ...
Devamını Oku

Zeytinyağlı Taze Fasulye

Zeytinyağlı Taze Fasulye; Bütün sebzeleri mevsiminde taze tüketmek istediğimiz gibi fasulyeyi de taze tüketmek isteriz. Hatta pazarda ya da manavda fasulyeyi...
Devamını Oku

Zeytinyağlı Fasulye

Zeytinyağlı Fasulye; Değerli arkadaşlar her yöremizin yemek kültürü farklıdır. Tabi her yörede fasulye daha farklı tariflerde yapılır. Ben şimdi sizlere gene...
Devamını Oku

Zeytinyağlı Ispanak

Zeytinyağlı Ispanak; Arkadaşlar ıspanağın ne kadar faydalı bi sebze olduğunu hepimiz biliriz. Bu sebeple haftada bir pişirmeye özen gösterelim. Ben de ş...
Devamını Oku

Zeytinyağı Kabızlığa İyi Gelirmi

Zeytinyağı kabızlığa iyi gelirmi, Dengesiz beslenme sonucu oluşan kabızlığa zeytinyağı oldukça iyi gelir. Kabızlığın meydana gelme sebepleri arasında genelli...
Devamını Oku

Zeytinyağlı Kabak

Zeytinyağlı Kabak; Arkadaşlar bugün de size yoğurtlamasını çok sevdiğimiz kabağın zeytinyağlı tarifini vereceğim. Beğeneceğinizi umut ederek tarifimi vermeye...
Devamını Oku

Zeytinyağlı Bamya

Zeytinyağlı Bamya; Değerli arkadaşlar bugün de zeytinyağlı çeşitlerimiz arasında olan zeytinyağlı bamya tarifimizi sizlerle paylaşacağım. Umarım beğenirsiniz...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Zeytinyağlı Fasulye
Zeytinyağlı Ispanak
Zeytinyağı Kabızlığa İyi Gelirmi
Zeytinyağlı Kabak
Zeytinyağlı Bamya
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024