Zeytin Turşusu

Zeytin turşusu, ham zeytinin içindeki oleuropein maddesinin verdiği acılığı gidermek için turşu yapımında çeşitli yöntemler uygulanır. Zeytinler çizme, kırma veya salamura olarak acısı çıkarılmaya çalışılır. Zeytin turşusu yapılırken siyah zeytin kullanılacaksa salamura, olgunlaşmaya başlayan yeşil zeytin kullanılacaksa kırma yöntemi ve iri yeşil zeytinler kullanılacaksa çizme yöntemi ile tercih edilir.
Kırma yöntemi sert bir zemin üzerinde küçük çekiç, tahta tokmak, cam kavanoz veya maden suyu şişesi kullanılarak yeşil zeytinlerin ezilmeden kırılmasıdır. Kırılmış zeytinler çabuk bozulabileceğinden buzdolabında saklanmalı ve kısa bir süre içinde tüketilmelidir. Çizme yöntemi ise yeşil zeytinlerin bıçak kullanılarak çekirdeğine değmeyecek şekilde iki yerinden çizilmesidir. Zeytinler çizik sayısı arttıkça daha iyi yenilebilir hale gelir. Çizme zeytin kırma zeytine göre daha uzun süre bozulmadan durabildiği için turşularda daha çok tercih edilir.

Zeytin Turşusu Malzemeleri

  • 1,5 kilo iri zeytin
  • 2 litre içme suyu
  • 2 çorba kaşığı kaya tuzu
  • 2 tatlı kaşığı limon tuzu
  • Dal şeklinde kekik
  • 1 adet dilimlenmiş limon

Zeytin Turşusu Nasıl Yapılır?


İri zeytinler ezik ve çürük olanlardan ayıklanır. Sağlam zeytinler iyice yıkanır. Yıkanan zeytinler çekirdeğine değmeyecek şekilde keskin bir bıçakla veya zeytin çizme aletiyle çizilir. Zeytin çizme aletleri zeytini 3 yerinden çizer.
Zeytinlerin çabuk olgunlaşması için bıçak yardımıyla 3-4 çizilebilir. Çizilen zeytinlerin kararmaması için yarısına kadar su dolu olan geniş bir kavanoza koyulur. Çizme işlemi bitince alacağı kadar su ilave edilir ve kavanozun kapağı kapatılır.

İlk 1 hafta bidonda gaz oluşacağı için bu gazı almak için her gün kavanozun kapağını açılır kontrol edilir. Zeytinlerin suyu eksilirse su ilave edilebilir. Daha sonra zeytinler güneş görmeyen serin bir yerde kapağı kapalı 1 ay boyunca bekletilir. 1 aylık süre sonunda zeytinlerin suyu değiştirilir ve kavanozun kapağı kapalı 15 gün daha bekletilir. Zeytinler duru su ile yıkanır ve süzülür. Ayrı bir kavanozda bir sıra zeytin üzerine dilimlenmiş ve kekik eklenir. Sırayla aynı işlem tekrarlanır. Salamura suyu bir kabın içinde her 1 litre içme suyu için 1 çorba kaşığı kaya tuzu,1 tatlı kaşığı dövülmüş toz limon tuzu ve zeytinyağı eklenerek hazırlanır. Hazırlanan salamura suyu zeytinlerin üzerine dökülür ve kavanozun kapağı sıkıca kapatılıp serin bir yerde bekletilir. Yaklaşık 1 hafta sonra hazırlanan zeytin turşusu tüketilmek için hazırdır.

Afiyet Olsun.
19.01.2024 18:04:34
Zeytin Turşusu ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Zeytin Turşusu Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

1 Yorum Yapılmış "Zeytin Turşusu"
Ben kendim zeytin turşusunu evde yapabilir miyim? Biz sürekli çarşıdan zeytin turşusu alıyoruz ama evde kendimiz yapsak daha ucuza geleceğini ve daha lezzetli olacağını düşünüyorum. Bu işlemi yaparken olumlu sonuç almamız için yapabileceğim ekstra bir işlem var mıdır?
Pektaşı . 24.09.2018 23:56:16

Bebeklere Zeytinyağı

Bebeklere zeytinyağı, Zeytinyağının bebeklere çok fazla yararı olduğu için bebeklere çok kullanılır. Gelişimin çağındaki bir bebeğin hem vitamin hem de miner...
Devamını Oku

Zeytinyağlı Lahana Sarması

Zeytinyağlı Lahana Sarması; Değerli arkadaşlar zeytinyağlı olarak genelde zeytinyağlı yaprak sarması çok meşhur bildiğimiz bir tariftir. Öyle olmasına ö...
Devamını Oku

Zeytinyağlı Dolma

Zeytinyağlı Dolma; Arkadaşlar geçmişten günümüze sofralarımız vazgeçilmezi olan zeytinyağlı dolma annelerimiz gözde yemeklerindendir. İçine koyduğumuz ç...
Devamını Oku

Zeytin Kaç Kalori?

Zeytin kaç kalori: Sabah kahvaltıların vazgeçilmezidir. Kahvaltıda peynir ve zeytin olmazsa olmazlardandır. Zeytin denilince ilk akla gelen siyah zeytin geli...
Devamını Oku

Zeytinyağı İçmek

Zeytinyağı içmek, sindirim sistemi sağlığını korumak için de eski çağlardan beri kullanılan bir yöntemdir. E ve K vitaminlerini barındırır. Kalsiyum, de...
Devamını Oku

Zeytin Tohumu

Zeytin Tohumu, Adına türküler yakılmış, bazen ekmeğe katık yapılmış olan zeytin, bununla yetinmeyip kutsal bir armağan olarak yağını da sunmuş bizlere. ...
Devamını Oku

Doğal Zeytinyağı

Doğal zeytinyağı, zeytin ağacının meyvesinden elde edilen herhangi bir katkı maddesi katılmadan doğal ortamda yapılan ve uygun şartlar altında ısıtılan ...
Devamını Oku

Zeytinyağlı Kereviz

Zeytinyağlı Kereviz; Hadi arkadaşlar bu seferde zeytinyağlı kereviz yapalım bende ilk kez denemiştim ve çok beğendim. Hemen sizlerle paylaşmak istedim. Hadi ...
Devamını Oku

Zeytinyağlı Enginar

Zeytinyağlı Enginar; Evet arkadaşlar şimdide size oldukça faydalı sebzelerimizden biri olan enginar tarifimizi vereceğim. Enginarın tazesini ya da konse...
Devamını Oku

Zeytinyağlı Barbunya

Zeytinyağlı Barbunya; Arkadaşlar şimdi size zeytinyağlı barbunya tarifimi vereceğim. Barbunya sevmeyen arkadaşlarımız yapacağımız bu zeytinyağlı tarifim...
Devamını Oku

Zeytinyağlı Patlıcan

Zeytinyağlı Patlıcan; Gerek günlük yemeklerimizde gerek misafir ağırlarken patlıcan yemeklerini çokça tercih ederiz. Türk yemek kültürünün ilk sıralarında ol...
Devamını Oku

Zeytinyağlı Yaprak Sarma

Zeytinyağlı Yaprak Sarma; Türk bayanlarımızın vazgeçemediği yaprak sarma sıkça yaptığımız yemeklerimiz arasındadır. Önemli misafirlerimiz geleceği zaman ya d...
Devamını Oku

Zeytinyağlı Biber Dolması

Zeytinyağlı Biber Dolması; Arkadaşlar ben zeytinyağlı biber dolmasını çok severim. Bu yüzdende sık sık yaparım. Hele o yazın yeni çıkan yerli biberlerle...
Devamını Oku

Zeytin Çekirdeği Yutmak

Zeytin çekirdeği yutmak, Zeytinyağının birçok faydalarının olduğu bilinmektedir. Çeşitli hastalıkların tedavisinde kullanıldığı bilinmektedir. Zeytinyağının ...
Devamını Oku

Zeytinyağlı Taze Fasulye

Zeytinyağlı Taze Fasulye; Bütün sebzeleri mevsiminde taze tüketmek istediğimiz gibi fasulyeyi de taze tüketmek isteriz. Hatta pazarda ya da manavda fasulyeyi...
Devamını Oku

Zeytinyağlı Fasulye

Zeytinyağlı Fasulye; Değerli arkadaşlar her yöremizin yemek kültürü farklıdır. Tabi her yörede fasulye daha farklı tariflerde yapılır. Ben şimdi sizlere gene...
Devamını Oku

Zeytinyağlı Ispanak

Zeytinyağlı Ispanak; Arkadaşlar ıspanağın ne kadar faydalı bi sebze olduğunu hepimiz biliriz. Bu sebeple haftada bir pişirmeye özen gösterelim. Ben de ş...
Devamını Oku

Zeytinyağı Kabızlığa İyi Gelirmi

Zeytinyağı kabızlığa iyi gelirmi, Dengesiz beslenme sonucu oluşan kabızlığa zeytinyağı oldukça iyi gelir. Kabızlığın meydana gelme sebepleri arasında genelli...
Devamını Oku

Zeytinyağlı Kabak

Zeytinyağlı Kabak; Arkadaşlar bugün de size yoğurtlamasını çok sevdiğimiz kabağın zeytinyağlı tarifini vereceğim. Beğeneceğinizi umut ederek tarifimi vermeye...
Devamını Oku

Zeytinyağlı Bamya

Zeytinyağlı Bamya; Değerli arkadaşlar bugün de zeytinyağlı çeşitlerimiz arasında olan zeytinyağlı bamya tarifimizi sizlerle paylaşacağım. Umarım beğenirsiniz...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Zeytinyağlı Fasulye
Zeytinyağlı Ispanak
Zeytinyağı Kabızlığa İyi Gelirmi
Zeytinyağlı Kabak
Zeytinyağlı Bamya
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024