Zeytinyağlı barbunya pilaki, pilaki, içerisinde soğan, sarımsak, havuç ve maydanoz gibi sebzelerin ilave edildiği bir meze çeşididir. Zeytinyağı ile pişirildiği için soğuk olarak tüketilmektedir. Ana yemek olarak değil meze olarak ana yemeklerin yanına çeşit katmak için hazırlanmaktadır. Barbunyadan ziyade kuru fasulye veya balıktan da hazırlanabilmektedir.
Çeşitliliği seven ev hanımları tarafından sıkça yapılmaktadır. Özellikle faydalarından dolayı genç yaşlı herkesin tüketmesi gereken bir besindir. Faydalarını şu şekilde özetleyebiliriz:
- Bedenin fiziksel ve zihinsel yorgunluğunu almaktadır.
- Bol posa ihtiva ettiğinden dolayı özellikle bağırsak kanserinden korunmak için sıkça tüketilmektedir.
- Yıpranmış olan hücrelerin yenilenmesine çok fayda sağlamaktadır.
- Tok tutma özelliğinden dolayı diyet yapanlarca tercih edilebilecek bir besindir.
- Çocuklarda kemiklerin gelişimi açısından erişkinlerde de kemik erimesi bakımından tercih edilmesinde fayda olan bir besindir.
- Ayrıca besin zehirlenmelerini düzelmesinde de etki sağlamaktadır.
- Özellikle yaşı bireyler için romatizma ağrıların karşı etkilidir.
Zeytinyağlı Barbunya Pilaki Malzemeleri
- 500 gram barbunya
- 1 adet kuru soğan
- 1 adet havuç
- 4 diş sarımsak
- Yarım çay bardağı kadar zeytinyağı
- 1 çorba kaşığı domates salçası
- 1 tatlı kaşığı kadar tuz
- 1 çorba kaşığı toz şeker
- 5-6 dal kadar maydanoz
Zeytinyağlı Barbunya Pilaki Nasıl Yapılır?
İlk önce geniş bir tencereyi ocağa alın.
Daha sonra barbunyaları tencereye alıp üzerini geçecek biçimde sıcak su ekleyip 5 dakikadan daha fazla kaynatmak gerekir. Bu işlem barbunyanın suya verdiği mevcut siyahlığı atmak içindir. Temiz bir tencereye zeytinyağını ekleyin ve üzerine ince yemeklik olacak biçimde doğranmış soğanı ilave edin. Soğanlar pembeleşinceye kadar kavurun. Soğanlar hazır olunca üzerine halka biçiminde doğranmış havuçları ilave edin. Daha sonra kabukları soyulan ve ikiye bölünmüş sarımsakları ve salçayı ilave ederek salça kavrulana kadar biraz karıştırın. Diğer malzemeleri de ekleyin tuzu ve şekeri de ilave ederek üzerlerini geçecek kadar su ekleyip 20-25 dakika kadar orta ateşte pişirin. Piştikten sonra ocağın atı kapatılmalı ve barbunya pilaki soğumaya bırakılmalıdır. Barbunya soğuyunca üzerini maydanozla süsleyip servis yapın. İsteğe bağlı olarak limon sıkılarak da tüketilebilmektedir. Yine isteğe göre toz biber ya da pul biberle lezzetlendirilebilir.
Afiyet olsun.