Zeytin çekirdeği, zeytin ve zeytinyağının sağlık için ne kadar faydalı olduğu herkes tarafından bilinmektedir. Uzun yıllardır çoğu hastalığın tedavisinde alternatif olarak kullanılan zeytin ve zeytinyağının yanı sıra zeytin çekirdeğinin de sağlık üzerinde faydalı olduğu düşüncesiyle çoğu kişi tarafından kullanılmaktadır. Çoğu kişi zeytin çekirdeğinin faydaları ve zararları hakkında pek bilgi sahibi değildir. Bu konu üzerinde çok çalışma olmadığı için zeytin çekirdeğinin faydaları bilimsel olarak da henüz saptanamamıştır.
Bazı bilimsel çalışmalara göre zeytin çekirdeği sağlık için zararlı bulunmaktadır. Yapı olarak uç kısımları sivri olduğu için yutulduğunda vücutta tam olarak sindirilemeyeceği düşünülmekte ve sağlık için olumsuz etki yaratacağı savunulmaktadır.
Bazı bilimsel çalışmalara göre de zeytin çekirdeğinin aksine sağlık için faydalı olduğu savunulmaktadır. Ancak ezildikten sonra tüketilmesinin daha sağlıklı olduğu savunulmaktadır. Zeytin çekirdeği hakkında yapılan bilimsel çalışmaların sayısı yeterli değildir. Ancak toplumda hangi rahatsızlıklar için kullanılmıştır, şu şekilde sıralayabiliriz;
Mide rahatsızlıkları: Bazı mide rahatsızlıklarına karşı zeytin çekirdeği yutulduğunda rahatsızlığın hafiflediği tespit edilmiştir. Mide yanması problemi yaşayan kişilerde zeytin çekirdeğinin olumlu etkileri olduğu bilinmektedir. Bazı uzmanlara göre zeytin çekirdeğini bütün yutmak, bazı uzmanlara göre de ezerek tozunu yutmak faydalı görülmektedir. Mide yanması haricinde ülser ve gastrit gibi mide problemlerine karşıda iyi geldiği bilinmektedir. Rahatsızlıkları sakinleştirdiği ve iyileştirdiği yönünde savunmalar vardır.
Sindirim sistemi: Sindirim sistemi fonksiyonlarında ya da sindirim sistemi organlarında problem yaşayan kişilerde zeytin çekirdeğinin olumlu etkileri olduğu bilinmektedir. Bazı uzmanların hastalarında deneyerek gördüğü sonuçlara göre, zeytin çekirdeği sindirim sistemi ile alakalı gelişen sorunları iyileştirici etki yaratmaktadır.
Kabızlık: Zeytin çekirdeği tüm ya da toz haline getirilerek tüketildiğinde kabızlığa karşı fayda sağlamaktadır. Ancak bu fayda yine tam olarak kesin kanıtlanmamıştır.
Basur: Zeytin çekirdeğinin bu konu hakkında da ne denli faydalı olduğu tam olarak bilinmese de basura karşı iyi geldiği düşünülmektedir.
Kanser: Zeytin ve zeytinyağının kanser üzerindeki olumlu etkileri bilinmektedir. Zeytin çekirdeği de zeytin ve zeytinyağı gibi etki yaratarak kanseri önlediği düşünülmektedir. Yine unutulmamalıdır ki bu görüşte bilimsel olarak kanıtlanmamıştır.
Ağrı kesici: Zeytin çekirdeği kırık, çıkık gibi nedenlerden dolayı yaşanan ağrıların hafifletilmesinde kullanılabilir. Bu tarz ağrılar için tüm yutularak kullanılabileceği gibi ezilerek de tüketilebilir.
Zeytin çekirdeğinin zararları
- Tartışmalı bir besin maddesi olan zeytin çekirdeğinin, tüm olarak yutulması sağlık için zararlı olabilir. Bu nedenle toz haline getirilerek tüketilmesi gerektiği düşünülmektedir.
- Zeytin çekirdeğinin sağlık için ne denli faydalı olduğunu kanıtlayan bir bilimsel çalışma olmadığı için herhangi bir komplikasyona karşı doktora başvurularak tüketime başlanmalıdır.
- Bazı uzmanlara göre zeytin çekirdeğinin yutulması apandisit hastalığını tetiklemektedir.
- Bazı uzmanlar zeytin çekirdeği yutulduğu zaman, mide tarafından sindirilemeyeceğine, bağırsaklar tarafından yeterince işlenemeyeceğine ve bu sebeplerden dolayı hem mideye hem de bağırsağa zarar vereceği düşüncesindedir.