Soğuk Sıkma Zeytinyağı

Soğuk Sıkma Zeytinyağı

Soğuk Sıkma Zeytinyağı, bitkisel ürün olan zeytin'in işlemden geçirilmesi esnasında kullanılan su ısısının soğuk olmasıyla sıkma yöntemiyle yapılan zeytinyağıdır. Zeytinlerin sıkımı sırasında kullanılan suyun 30 derece ısıda olması ile yapılan farklı bir uygulamadır. Soğuk sıkma zeytinyağının içerisindeki yararlı maddeler sayesinde vücuda önemli vitaminler giriş yapmaktadır. Bu soğuk sıkma zeytinyağı tekniğiyle içerisindeki yararlı maddeler özelliğini kaybetmeden içeriğini korumaktadır. Bu şekilde elde edilen yağ diğer sıkma türlerine göre daha değerli bir yapıya sahiptir. Günümüzde teknolojik gelişmeler ile makineli soğuk sıkma zeytinyağı tekniği ile üretim yapılmaktadır. Geleneksel olanı ise kısmen de olsa devam etmekte olup üretimi zahmet gerektirse de sağlık açısından oldukça faydalıdır. Zeytin, ılıman iklimi sevdiği için genellikle Türkiye'de Ege, Marmara, Karadeniz, Akdeniz ve Güneydoğu  Anadolu'nun bir kısmında üretilmektedir. Zeytinyağı, yeşil tonlarında ve sarımtırak bir renge sahiptir. Yağ asit oranı yüksek olduğu için kıymetli bir gıdadır. Bu yağ içerisinde barındırdığı omega 3 sayesinde önemlidir. Soğuk sıkma zeytinyağının renklerinin yeşil tonlarında farklılık göstermesi içerisinde kullanılan maddelere bağlıdır. Ürün kalitesine göre de değişmektedir. Zeytin yağına yeşil rengini veren içerisinde klorofil maddesini barındırmış olmasıdır. Sarı rengi veren ise karotin maddesidir. Halk arasında zeytinyağının rengi kalitesini göstermiş olsa da bu belirleme için alakası bulunmamaktadır. Filtrelenmiş zeytinyağının rengi bulanıktır.

Soğuk Sıkma Zeytinyağı Nasıl Elde Edilir?

Anadolu kültüründe soğuk sıkma zeytinyağının önemi büyüktür. Zeytin ağacı zahmetle büyüyen bir bitki olsa da ömrü uzundur. Eski dönemlerden bu yana zeytinyağının elde edilmesi şifa açısından da faydalıdır. Soğuk sıkma zeytinyağı, belirli aşamalarla elde edilir. Geleneksel yöntem ile dalından toplanan zeytinler yapraklarından ayıklanarak dezenfekte edilmiş torbalara koyulur. Uygun bir ortamda ayakla, hayvanlar ve taşlar aracılığıyla çekirdeklerinden ayrılması sağlanır. Böylece çekirdeklerinin ezici etkisiyle tamamıyla ezme yöntemine devam edilerek yağ çıkarımı başlanır. İçerisine soğuk su eklenip sıkma işlemine devam edilir. Sıkılan zeytinyağı sızdırılarak uygun kaplara alınıp muhafaza edilir. Teknolojik yöntemle ise zeytinler ayıklanarak kasalar ile taşınıp makinelerin bantlarına dökülerek yıkama işleminden geçirilir. Ardından kırıcı noktasına gelerek çekirdekleri kırılır. Daha sonra yoğurma teknesi etabına geçilir. Burada tankın içine soğuk su eklenerek yoğurma işlemi uzun bir süre devam ettirilir. Soğuk suyun dezavantajı daha az miktarda yağ elde edilmesidir. Bu aşama tamamlandıktan sonra soğuk su ile yoğurulan ezilmiş zeytinler sıkma kısmına geçer. Sıkma bölümünde yağ ile birlikte zeytinin kara suyunu da çıkarır. Daha sonra bu sudan arındırma aşamasına geçilerek rafine işlemi tamamlanarak soğuk sıkma zeytinyağı elde edilir.

Soğuk Sıkma Zeytinyağının Faydaları

Bu ürünün içerdiği yüksek besinler sayesinde birçok derde şifa verici özelliği vardır. Eski çağlardan beri kullanılan soğuk sıkma zeytinyağı vücut ısısını, direncini korumakta oldukça değerlidir. Eski medeniyetlerde vücutların yumuşaması, kasların rahatlaması için kullanılan zeytinyağı hala bu önemini sürdürmektedir. Kozmetik ürünlerin içerisinde de kullanılmaktadır. Cilt ve saç sağlığını üst seviyeye getirmektedir.  Sindirim sistemini kolaylaştırır. İçeriğindeki demir, kalsiyum, potasyum, sodyum sayesinde her yönden faydası kat kat artmaktadır.
Son Güncelleme : 19.10.2018 21:45:11
Soğuk Sıkma Zeytinyağı ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.
Sayfayı Düzenle Düzenleme Geçmişi

Soğuk Sıkma Zeytinyağı Yorumları

şifre  Kırmızı sayı

0 Yorum Yapılmış "Soğuk Sıkma Zeytinyağı"

Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin
Zeytinyağlı Enginar
Zeytinyağlı Enginar
Zeytinyağlı Enginar; Evet arkadaşlar şimdide size oldukça faydalı sebzelerimizden biri olan enginar tarifimizi vereceğim. Enginarın tazesini yada konservede kullanabilirsiniz. Zeytinyağıyla daha da lezzetli bir hal alan bu tarifimizi sizlere vermeye ...
Zeytinyağlı Barbunya
Zeytinyağlı Barbunya
Zeytinyağlı Barbunya; Arkadaşlar şimdi size zeytinyağlı barbunya tarifimi vereceğim.Barbunya sevmeyen arkadaşlarımız yapacağımız bu zeytinyağlı tarifimizden sonra umarız barbunyanın bu tarifini beğenir ve bundan sonrada yapmaya devam edersiniz. Diler...
Zeytinyağlı Patlıcan
Zeytinyağlı Patlıcan
Zeytinyağlı Patlıcan; Gerek günlük yemeklerimizde gerek misafir ağırlarken patlıcan yemeklerini çokca tercih ederiz. Türk yemek kültürünün ilk sıralarında olması da patlıcanı ne kadar sevdiğimizin bir diğer göstergesidir. Bende şimdi sizlere zeytinya...
Zeytinyağlı Yaprak Sarma
Zeytinyağlı Yaprak Sarma
Zeytinyağlı Yaprak Sarma;Türk bayanlarımızın vazgeçemediği yaprak sarma sıkça yaptığımız yemeklerimiz arasındadır. Önemli misafirlerimiz geleceği zaman yada yaptığımız gün sıralarında aklımıza gelen ilk yemeklerden biri de yaprak sarmasıdır. Tabi en ...
Zeytinyağlı Biber Dolması
Zeytinyağlı Biber Dolması
Zeytinyağlı Biber Dolması; Arkadaşlar ben zeytinyağlı biber dolmasını çok severim. Bu yüzdende sık sık yaparım. Hele o yazın yeni çıkan yerli biberlerle dahada tadına doyulmaz bir lezzet oluyor. Şimdi bu lezzetli tarifim olan zeytinyağlı biber dolmas...
Zeytin Çekirdeği Yutmak
Zeytin Çekirdeği Yutmak
Zeytin çekirdeği yutmak, Zeytinyağının birçok faydalarının olduğu bilinmektedir. Çeşitli hastalıkların tedavisinde kullanıldığı bilinmektedir. Zeytinyağının ham maddesi olan zeytinin ve zeytin çekirdeğinin halk arasında tedavi amaçlı kullanıldığı bil...
Zeytinyağlı Taze Fasulye
Zeytinyağlı Taze Fasulye
Zeytinyağlı Taze Fasulye; Bütün sebzeleri mevsiminde taze tüketmek istediğimiz gibi fasulyeyi de taze tüketmek isteriz. Hatta pazarda yada manavda fasulyeyi alacağımız zaman bi tanesini kırıp taze sulu olup olmadığına bakarız. Buda işin espirisidir t...
Zeytinyağlı Fasulye
Zeytinyağlı Fasulye
Zeytinyağlı Fasulye;  Değerli arkadaşlar her yöremizin  yemek kültürü farklıdır. Tabi her yörede fasulye daha farklı tariflerde yapılır. Ben şimdi sizlere genelde herkesin bildiği bir tarif olan zeytinyağlı fasulye tarifimi vereceğim. Hadi kolay gels...
Zeytinyağlı Ispanak
Zeytinyağlı Ispanak
Zeytinyağlı Ispanak; Arkadaşlar ıspanağın ne kadar faydalı bi sebze olduğunu hepimiz biliriz. Bu sebeple haftada bir pişirmeye özen gösterelim. Bende şimdi sizlere zeytinyağlı ıspanak tarifimi vereceğim. Hadi kolay gelsin. Zeytinyağlı Ispanak Malzeme...
Zeytinyağı Kabızlığa İyi Gelirmi
Zeytinyağı Kabızlığa İyi Gelirmi
Zeytinyağı kabızlığa iyi gelirmi, Dengesiz beslenme sonucu oluşan kabızlığa zeytinyağı oldukça iyi gelir. Kabızlığın meydana gelme sebepleri arasında genellikle stres altında yaşayan kişiler ve kırmızı et tüketen kişilerin daha fazla yaşadığı sorunla...
Zeytinyağlı Kabak
Zeytinyağlı Kabak
Zeytinyağlı Kabak; Arkadaşlar bugünde size yoğurtlamasını çok sevdiğimiz kabağın zeytinyağlı tarifini vereceğim. Beğeneceğinizi umut ederek tarifimi vermeye başlayayım. Şimdiden kolay gelsin.  Zeytinyağlı Kabak Malzemeler;1 kg kabak2 adet domates2 a...
Zeytinyağlı Bamya
Zeytinyağlı Bamya
Zeytinyağlı Bamya; Değerli arkadaşlar bugünde zeytinyağlı çeşitlerimiz arasında olan zeytinyağlı bamya tarifimizi sizlerle paylaşacağım. Umarım beğenirsiniz hadi tarifimi vermeye başlayayım. Zeytinyağlı Bamya Malzemeler; Yarım kg bamya2 adet domates...

 

Sarımsak Ve Zeytinyağı
Zeytinyağlı Mantar
Yeşil Zeytin
Zeytinyağlı Mantar Sote
Zeytin Ezmesi
Zeytinyağı Lekesi Nasıl Çıkar
Gebelikte Zeytin Yemek
Zeytinyağlı Börülce Tarifi
Zeytinyağlı Barbunya Pilaki
Zeytin Fidanı
Bebeklere Zeytinyağı
Zeytinyağlı Lahana Sarması
Zeytinyağlı Dolma
Zeytin Kaç Kalori
Zeytinyağı İçmek
Zeytin Tohumu
Doğal Zeytinyağı
Zeytinyağlı Kereviz
Zeytinyağlı Enginar
Zeytinyağlı Barbunya
Zeytinyağlı Patlıcan
Zeytinyağlı Yaprak Sarma
Zeytinyağlı Biber Dolması
Zeytin Çekirdeği Yutmak
Zeytinyağlı Taze Fasulye
Zeytinyağlı Fasulye
Zeytinyağlı Ispanak
Zeytinyağı Kabızlığa İyi Gelirmi
Zeytinyağlı Kabak
Zeytinyağlı Bamya
Popüler İçerik
Zeytinyağlı Dolma
Zeytinyağlı Dolma
Zeytinyağlı Dolma; Arkadaşlar geçmişten günümüze sofralarımız vazgeçilmezi olan zeytinyağlı  dolma annelerimiz gözde yemeklerindendir. İçine koyduğumu...
Zeytin Kaç Kalori
Zeytin Kaç Kalori
Zeytin kaç kalori: Sabah kahvaltıların vazgeçilmezidir. Kahvaltıda peynir ve zeytin olmazsa olmazlardandır.  Zeytin denilince ilk akla gelen siyah zey...
Zeytinyağı İçmek
Zeytinyağı İçmek
Zeytinyağı içmek, sindirim sistemi sağlığını korumak için de eski çağlardan beri kullanılan bir yöntemdir. E ve K vitaminlerini barındırır. Kalsiyum...
Zeytin Tohumu
Zeytin Tohumu
Zeytin Tohumu, Adına türküler yakılmış, bazen ekmeğe katık yapılmış olan zeytin, bununla yetinmeyip kutsal bir armağan olarak yağını da sunmuş bizle...
Doğal Zeytinyağı
Doğal Zeytinyağı
Doğal zeytinyağı, zeytin ağacının meyvesinden elde edilen herhangi bir katkı maddesi katılmadan doğal ortamda yapılan ve uygun şartlar altında ısıtıla...
Zeytinyağlı Kereviz
Zeytinyağlı Kereviz
Zeytinyağlı Kereviz; Hadi arkadaşlar bu seferde zeytinyağlı kereviz yapalım bende ilk kez denemiştim ve çok beğendim. Hemen sizlerle paylaşmak istedim...
Popüler İçerik Son Forum Konuları Yardım Sayfaları  
Zeytinyağlı Fasulye
Zeytinyağlı Ispanak
Zeytinyağı Kabızlığa İyi Gelirmi
Zeytinyağlı Kabak
Zeytinyağlı Bamya
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ağustos - 2020