Menü Forumlar Popüler İçerikler Arama
Evde Zeytin Yapımı

Evde Zeytin Yapımı

Evde zeytin yapımı, Zeytin kahvaltı masalarının olmazsa olmazıdır. Zeytin en zengininden en fakirine herkesin kahvaltı masalarında mutlaka kendine yer bulmuştur. İster yeşil olsun ister siyah olsun zeytin herkes tarafından çok sevilerek tüketilmektedir. Marketlerden şarküterilerden aldığımız gösterişli ve parlak duran zeytinleri alıyoruz sofralarımızda sevdiklerimizle yiyoruz fakat ne kadar sağlıklı ortamlarda hazırlanıyor hiçbir fikrimiz yok. Bu nedenle kendi zeytinimizi hazırlayıp gönül rahatlığı ile sevdiklerimizle tüketebiliriz. Evde zeytin yapımı düşünüldüğü kadar zor bir iş değildir. Yazın sonlarına doğru birçok şehirde birçok semt pazarlarının tezgâhlarında hem yeşil hem de siyah taze toplanmış zeytin bulunmaktadır. Dilediğimiz kadar zeytin alıp evde hem yeşil hem de siyah zeytin kurup bir kış boyu dilediğimiz gibi gönül rahatlığı ile tüketebiliriz. Sizlerde evde zeytin yapımını merak edip ve yapmak istiyorsanız benin anlattığım tarife uymanız yeterli olacaktır. Emin olun son on yıldır defalarca denenmiş ve tüketilmiştir.

Evde zeytin yapımı için malzemeler

  • 3 kilo yeni toplanmış zeytin
  • 1,5 su bardağı kaya tuz
  • 1 su bardağı zeytinyağı
  • 1 yemek kaşığı limon tuzu
Hazırlanışı: Öncelikle evde siyah zeytin mi yoksa yeşil zeytin mi yapacağız ona karar verelim. Zeytini yeşil olarak hazırlayıp tüketmek istiyorsanız pazardan yeşil zeytin alın varsa aldığınız yerde makinede kırdırın makine yok ise evde zeytinlere birkaç çizik atın. Çizmek zor olursa sizde zeytinleri doğrama tahtasına koyup taş ile bir kez vurarak kırabilirsiniz. Eğer siyah zeytin hazırlayacaksanız pazardan taze toplanmış fakat kararmış zeytinleri alın. Siyah zeytini kırmaya veya çizmeye gerek yoktur.

Evde yeşil zeytin yapacaksanız kırdığınız zeytinleri cam kavanoza koyup üstüne su doldurun ve ağzını kapatın. Ertesi gün suyu döküp temiz su doldurun. Daha sonra gün aşırı suyunu değiştirin zeytinlerin acısı kayboluncaya kadar. Beş kiloluk cam kavanoza net 3 kilo zeytin yeterli olmaktadır. Siz turşu suyu hazırlar gibi 2 litre suya yaklaşık bir su bardağı kaya tuzunu ve bir yemek kaşığı limon tuzu ekleyip karıştırın. Ardından içerisinde zeytinlerin bulunduğu kavanoza hazırladığınız suyu doldurun. Kavanozun ağzını sıkıca kapatıp yaklaşık bir ay bekletin daha sonra hazırladığınız zeytinden bir kâse çıkartıp dilediğiniz sos ile servis yapabilirsiniz.

Temizleyip yıkadığınız siyak zeytinleri büyükçe bir kavanozun içerisine koyun kavanozun üzerinde mutlaka boşluk bulunsun. Daha sonra 1,5 su bardağı kaya tuzunu ekleyin ve kavanozun ağzını kapatıp iyice çalkalayın. İlk birkaç gün bu işlemi günde üç dört defa tekrarlayın ve her çalkalama da kavanozun ağzını açıp havasını alın. Daha sonraki günlerde havasını almanıza gerek yok ve günde bir defa çalkalamanız yeterli olacaktır. Yaklaşık bir ay sonra zeytinleri kavanozdan çıkartıp bir güzel yıkayın ve suyunu iyice süzmesi için kevgirde bekletin. Suyunu süzen zeytinleri cam kavanozu doldurun ve üzerine bir su bardağı zeytinyağını gezdirin. Daha sonra bir çay bardağı suda erittiğiniz bir yemek kaşığı limon tuzunu zeytinlerin üzerine döküp kavanozun ağzını kapatın. Dilerseniz buz dolabında bekletip dilediğiniz zaman tüketebilirsiniz şimdiden ellerinize sağlık ve afiyet olsun.
Son Güncelleme : 21.01.2024 05:30:39
Evde Zeytin Yapımı ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.
Facebook Twitter Pinterest whatsapp
Evde Zeytin Yapımı Yorumları
şifre

1 Yorum Yapılmış "Evde Zeytin Yapımı"
Merhaba, ben ege tarafındayım ve bahçemizde iki farklı tür zeytin ağacı bulunuyor. Babam pek uğraşmadığı için bu zeytinlerin birçoğu dibine dökülüp gidiyor. Peki ben bu zeytinleri evde nasıl turşu yapabilirim? Normalde hiç işim olmuyor bu şekilde.
Güftar . 28.09.2018 22:03:58
CEVAP YAZ
Zeytinyağlı Enginar
Zeytinyağlı Enginar
Zeytinyağlı Enginar; Evet arkadaşlar şimdide size oldukça faydalı sebzelerimizden biri olan enginar tarifimizi vereceğim. Enginarın tazesini ya da konservede kullanabilirsiniz. Zeytinyağıyla daha da lezzetli bir hal alan bu tarifimizi sizlere vermeye...
Zeytinyağlı Barbunya
Zeytinyağlı Barbunya
Zeytinyağlı Barbunya; Arkadaşlar şimdi size zeytinyağlı barbunya tarifimi vereceğim. Barbunya sevmeyen arkadaşlarımız yapacağımız bu zeytinyağlı tarifimizden sonra umarız barbunyanın bu tarifini beğenir ve bundan sonra da yapmaya devam edersiniz. Dil...
Zeytinyağlı Patlıcan
Zeytinyağlı Patlıcan
Zeytinyağlı Patlıcan; Gerek günlük yemeklerimizde gerek misafir ağırlarken patlıcan yemeklerini çokça tercih ederiz. Türk yemek kültürünün ilk sıralarında olması da patlıcanı ne kadar sevdiğimizin bir diğer göstergesidir. Ben de şimdi sizlere zeytiny...
Zeytinyağlı Yaprak Sarma
Zeytinyağlı Yaprak Sarma
Zeytinyağlı Yaprak Sarma; Türk bayanlarımızın vazgeçemediği yaprak sarma sıkça yaptığımız yemeklerimiz arasındadır. Önemli misafirlerimiz geleceği zaman ya da yaptığımız gün sıralarında aklımıza gelen ilk yemeklerden biri de yaprak sarmasıdır. Tabi e...
Zeytinyağlı Biber Dolması
Zeytinyağlı Biber Dolması
Zeytinyağlı Biber Dolması; Arkadaşlar ben zeytinyağlı biber dolmasını çok severim. Bu yüzdende sık sık yaparım. Hele o yazın yeni çıkan yerli biberlerle dahada tadına doyulmaz bir lezzet oluyor. Şimdi bu lezzetli tarifim olan zeytinyağlı biber dolmas...
Zeytin Çekirdeği Yutmak
Zeytin Çekirdeği Yutmak
Zeytin çekirdeği yutmak, Zeytinyağının birçok faydalarının olduğu bilinmektedir. Çeşitli hastalıkların tedavisinde kullanıldığı bilinmektedir. Zeytinyağının ham maddesi olan zeytinin ve zeytin çekirdeğinin halk arasında tedavi amaçlı kullanıldığı bil...
Zeytinyağlı Taze Fasulye
Zeytinyağlı Taze Fasulye
Zeytinyağlı Taze Fasulye; Bütün sebzeleri mevsiminde taze tüketmek istediğimiz gibi fasulyeyi de taze tüketmek isteriz. Hatta pazarda ya da manavda fasulyeyi alacağımız zaman bi tanesini kırıp taze sulu olup olmadığına bakarız. Buda işin espirisidir ...
Zeytinyağlı Fasulye
Zeytinyağlı Fasulye
Zeytinyağlı Fasulye; Değerli arkadaşlar her yöremizin yemek kültürü farklıdır. Tabi her yörede fasulye daha farklı tariflerde yapılır. Ben şimdi sizlere genelde herkesin bildiği bir tarif olan zeytinyağlı fasulye tarifimi vereceğim. Hadi kolay gelsin...
Zeytinyağlı Ispanak
Zeytinyağlı Ispanak
Zeytinyağlı Ispanak; Arkadaşlar ıspanağın ne kadar faydalı bi sebze olduğunu hepimiz biliriz. Bu sebeple haftada bir pişirmeye özen gösterelim. Ben de şimdi sizlere zeytinyağlı ıspanak tarifimi vereceğim. Hadi kolay gelsin.Zeytinyağlı Ispanak Malzeme...
Zeytinyağı Kabızlığa İyi Gelirmi
Zeytinyağı Kabızlığa İyi Gelirmi
Zeytinyağı kabızlığa iyi gelirmi, Dengesiz beslenme sonucu oluşan kabızlığa zeytinyağı oldukça iyi gelir. Kabızlığın meydana gelme sebepleri arasında genellikle stres altında yaşayan kişiler ve kırmızı et tüketen kişilerin daha fazla yaşadığı sorunla...
Zeytinyağlı Kabak
Zeytinyağlı Kabak
Zeytinyağlı Kabak; Arkadaşlar bugün de size yoğurtlamasını çok sevdiğimiz kabağın zeytinyağlı tarifini vereceğim. Beğeneceğinizi umut ederek tarifimi vermeye başlayayım. Şimdiden kolay gelsin.Zeytinyağlı Kabak Malzemeleri1 kg kabak2 adet domates2 ade...
Zeytinyağlı Bamya
Zeytinyağlı Bamya
Zeytinyağlı Bamya; Değerli arkadaşlar bugün de zeytinyağlı çeşitlerimiz arasında olan zeytinyağlı bamya tarifimizi sizlerle paylaşacağım. Umarım beğenirsiniz hadi tarifimi vermeye başlayayım.Zeytinyağlı Bamya MalzemeleriYarım kg bamya2 adet domates1 ...

 

Sarımsak ve Zeytinyağı
Zeytinyağlı Mantar
Yeşil Zeytin
Zeytinyağlı Mantar Sote
Zeytin Ezmesi
Zeytinyağı Lekesi Nasıl Çıkar
Gebelikte Zeytin Yemek
Zeytinyağlı Börülce Tarifi
Zeytinyağlı Barbunya Pilaki
Zeytin Fidanı
Bebeklere Zeytinyağı
Zeytinyağlı Lahana Sarması
Zeytinyağlı Dolma
Zeytin Kaç Kalori?
Zeytinyağı İçmek
Zeytin Tohumu
Doğal Zeytinyağı
Zeytinyağlı Kereviz
Zeytinyağlı Enginar
Zeytinyağlı Barbunya
Zeytinyağlı Patlıcan
Zeytinyağlı Yaprak Sarma
Zeytinyağlı Biber Dolması
Zeytin Çekirdeği Yutmak
Zeytinyağlı Taze Fasulye
Zeytinyağlı Fasulye
Zeytinyağlı Ispanak
Zeytinyağı Kabızlığa İyi Gelirmi
Zeytinyağlı Kabak
Zeytinyağlı Bamya
Popüler İçerik
Zeytinyağlı Dolma
Zeytinyağlı Dolma
Zeytinyağlı Dolma; Arkadaşlar geçmişten günümüze sofralarımız vazgeçilmezi olan zeytinyağlı  dolma annelerimiz gözde yemeklerindendir. İçine koyduğumu...
Zeytin Kaç Kalori?
Zeytin Kaç Kalori?
Zeytin kaç kalori: Sabah kahvaltıların vazgeçilmezidir. Kahvaltıda peynir ve zeytin olmazsa olmazlardandır.  Zeytin denilince ilk akla gelen siyah zey...
Zeytinyağı İçmek
Zeytinyağı İçmek
Zeytinyağı içmek, sindirim sistemi sağlığını korumak için de eski çağlardan beri kullanılan bir yöntemdir. E ve K vitaminlerini barındırır. Kalsiyum...
Zeytin Tohumu
Zeytin Tohumu
Zeytin Tohumu, Adına türküler yakılmış, bazen ekmeğe katık yapılmış olan zeytin, bununla yetinmeyip kutsal bir armağan olarak yağını da sunmuş bizle...
Doğal Zeytinyağı
Doğal Zeytinyağı
Doğal zeytinyağı, zeytin ağacının meyvesinden elde edilen herhangi bir katkı maddesi katılmadan doğal ortamda yapılan ve uygun şartlar altında ısıtıla...
Zeytinyağlı Kereviz
Zeytinyağlı Kereviz
Zeytinyağlı Kereviz; Hadi arkadaşlar bu seferde zeytinyağlı kereviz yapalım bende ilk kez denemiştim ve çok beğendim. Hemen sizlerle paylaşmak istedim...
Popüler İçerik Son Forum Konuları Yardım Sayfaları  
Zeytinyağlı Fasulye
Zeytinyağlı Ispanak
Zeytinyağı Kabızlığa İyi Gelirmi
Zeytinyağlı Kabak
Zeytinyağlı Bamya
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024