Yeşil Zeytin

Yeşil Zeytin

Yeşil Zeytin, zeytinin siyahlaşma dan önceki halidir ve siyah olduğu kadar da yeşil olarak da ülkemizde oldukça fazla tüketilmektedir. Ülkemizin Akdeniz bölgesinde yetiştirilen yeşil zeytin ılık ve yağışı bol olan bölgeleri çok sevmektedir. Yaklaşık 5-15 metre arasında değişiklik gösteren yeşil zeytin ağacı görsel bakımdan da oldukça güzeldir. Yeşil ve siyah olarak tüketilen zeytin yemişi kahvaltı sofralarının en vazgeçilmezlerindendir. İnsan sağlığı içinde birçok faydası bulunan zeytin kur'an-ı kerimde adı anılan bitki türlerinden bir tanesidir. Yeşil zeytin ağacının en önemli özelliklerinden bir tanesi de çok uzun ömürlü olmasıdır, bazı araştırmalara göre neredeyse 1000 yıldan fazla yaşadığı belirtilmektedir. Normal zeytin hasat zamanı aralık ve şubat ayı içerisinde olmasına karşın yeşil olarak tüketmek isteyenlerin biraz daha erken toplamaları gerekmektedir. Yeşil olarak toplanan zeytinler makina yöntemi veya el ile ağaçlardan toplandıktan sonra kahvaltı sofralarına gelene kadar bir çok işlemden geçmektedir. Bu işlemleri anlatmaya geçmeden önce yapılan işlemlerin amacı zeytine lezzet katmak olduğu kadar yeşil zeytinin bozulmasını engellemek ve ömrünü uzatmaktır. Yeşil zeytin nasıl yenir ve yenmeden hangi işlemlerden geçer anlatalım.

Sofralara sunulan yeşil zeytin çeşitleri;
  • Kırık yeşil zeytin
  • Çizik yeşil zeytin
  • Salamura yeşil zeytin
Bu yeşil zeytin çeşitlerinin sofralara gelmeden bir çok işlemden geçtiğinden daha öncede bahsetmiştik, şimdi bu işlemler nasıl olur birazda bunları anlatalım. Zeytin ağacından toplanmış olan yeşil zeytinleri büyük ve küçük olacak şekilde ayırt edilerek bu işleme başlanmalıdır. çünkü hepsinin aynı yarda olması görsel açıdan ve yapılacak işlem açısından önemlidir. Yeşil zeytin ağaçtan toplandığı gibi yenilmesi çokta mümkün değildir çok açı bir tadı vardır ve öncelikle bu tadının giderilmesi amaç alınmalıdır. Yeşil zeytinlerin acı tadı giderilirken besin değeri ve kalitesi korunmalıdır. Kostik ve benzeri kimyasallarla bu işlemler yapılmaktadır ancak olaya kimyasal karıştırmadan nasıl hallederiz öncelikle bu konu üzerin de duralım çünkü doğal olan kadar sağlıklı olabilmesi mümkün değildir. 

 Malzemeler;
  • 1 kg yeşil ham zeytin
  • su
  • 2-3 yemek kaşığı kaya tuzu
  • 1 adet limon ve birazda limon tuzu
Hazırlanışı:
Kırma yeşil zeytin:  Ağaçlardan toplanmış olan veya pazardan alınan yeşil ham zeytinler yapraklarından arındırıldıktan sonra birkaç kez suyla yıkanmalıdır. Daha sonra sert bir zemin üzerinde ezilmeyecek şekilde çatlatma yapılarak kırılır. Tek darbe yöntemiylle kırılmasına özen gösterilmelidir.  Kırma işlemi tamamlanan yeşil zeytinlerin su dolu bir kabın içerisine atılması kararmaması acısından önemlidir ve mutlaka dikkat edilmelidir. Sonra işleme kurma yapılarak devam edilir. Cam bir kavanoz içerisine yeşil zeytinler yerleştirilir ve üzerine su ile tuz ve limon tuzu, limon suyu katılarak ağzına kadar doldurulur ve bir müddet bekletilir ilk başlarda şişenin ağzı sabah akşam açılarak kabarcıkları ile acısının gitmesi için suyu değiştirilir. Daha sonra ağzını acıkmadan salamura için 1 ay kadar bekletilip sofralara hazır hale gelmesi sağlanır. Kullanımı acısından cam şişenin küçük olması daha uygun olacaktır tüketim esnasında  taze olması önemlidir.
Çizik yeşil zeytin; Bu işlemde aynı kıra işlemine benzemekle birlikte yapılan farklılık sadece burada çekiç veya benzeri alet yerine bıçak yardımıyla zeytinin büyüklüğüne göre 2-3 yerden çizik atarak yapılmaktadır. sonrasında yapılan işlem kırma yöntemiyle aynıdır.
Salamura yeşil zeytin; Salamura yapmak zeytinler için kullanım süresini artırmak demektir. salamura edilmeyen özellikle yeşil zeytinler hemen çürüyüp kullanılmaz hale gelecektir.  Yeşil zeytinlerin alacağı kadar bir cam kap içerisine konulur daha sonra üzerine limon tuzu ve kaya tuzu eklenerek limon dilimleri de konulduktan sonra şişenin kapağı kapatılır. Bu işlem açısı giderilmiş olan yeşil zeytinler için yapılan ikinci aşama olarak da bilinir. Salata yapımından kahvaltı sofralarına dek kullanılan yeşil zeytine zeytinyağı ve bazı baharat çeşitleri de ilave edilerek lezzetine renk katabilirsiniz. Tercihinizi damak tadınıza göre belirleyebilirsiniz, afiyet olsun.
Son Güncelleme : 24.11.2018 10:42:39
Yeşil Zeytin ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.
Sayfayı Düzenle Düzenleme Geçmişi

Yeşil Zeytin Yorumları

şifre  Kırmızı sayı

1 Yorum Yapılmış "Yeşil Zeytin"
Soframızda sabah kahvaltısında hiç bir zaman yeşil zeytini eksik etmiyoruz. Son zamanlarda almış olduğumuz yeşil zeytin inanılmaz derecede kuru çıkıyor. Acaba kaliteli ve yağlı yeşil zeytin nasıl temin edilir? Ayrıca kaliteli yeşil zeytin bakılınca nasıl alınır? Bilgilendirmeniz için teşekkürler.
Leyla . 24.10.2018 21:09:36
CEVAP YAZ
Zeytinyağlı Enginar
Zeytinyağlı Enginar
Zeytinyağlı Enginar; Evet arkadaşlar şimdide size oldukça faydalı sebzelerimizden biri olan enginar tarifimizi vereceğim. Enginarın tazesini yada konservede kullanabilirsiniz. Zeytinyağıyla daha da lezzetli bir hal alan bu tarifimizi sizlere vermeye ...
Zeytinyağlı Barbunya
Zeytinyağlı Barbunya
Zeytinyağlı Barbunya; Arkadaşlar şimdi size zeytinyağlı barbunya tarifimi vereceğim.Barbunya sevmeyen arkadaşlarımız yapacağımız bu zeytinyağlı tarifimizden sonra umarız barbunyanın bu tarifini beğenir ve bundan sonrada yapmaya devam edersiniz. Diler...
Zeytinyağlı Patlıcan
Zeytinyağlı Patlıcan
Zeytinyağlı Patlıcan; Gerek günlük yemeklerimizde gerek misafir ağırlarken patlıcan yemeklerini çokca tercih ederiz. Türk yemek kültürünün ilk sıralarında olması da patlıcanı ne kadar sevdiğimizin bir diğer göstergesidir. Bende şimdi sizlere zeytinya...
Zeytinyağlı Yaprak Sarma
Zeytinyağlı Yaprak Sarma
Zeytinyağlı Yaprak Sarma;Türk bayanlarımızın vazgeçemediği yaprak sarma sıkça yaptığımız yemeklerimiz arasındadır. Önemli misafirlerimiz geleceği zaman yada yaptığımız gün sıralarında aklımıza gelen ilk yemeklerden biri de yaprak sarmasıdır. Tabi en ...
Zeytinyağlı Biber Dolması
Zeytinyağlı Biber Dolması
Zeytinyağlı Biber Dolması; Arkadaşlar ben zeytinyağlı biber dolmasını çok severim. Bu yüzdende sık sık yaparım. Hele o yazın yeni çıkan yerli biberlerle dahada tadına doyulmaz bir lezzet oluyor. Şimdi bu lezzetli tarifim olan zeytinyağlı biber dolmas...
Zeytin Çekirdeği Yutmak
Zeytin Çekirdeği Yutmak
Zeytin çekirdeği yutmak, Zeytinyağının birçok faydalarının olduğu bilinmektedir. Çeşitli hastalıkların tedavisinde kullanıldığı bilinmektedir. Zeytinyağının ham maddesi olan zeytinin ve zeytin çekirdeğinin halk arasında tedavi amaçlı kullanıldığı bil...
Zeytinyağlı Taze Fasulye
Zeytinyağlı Taze Fasulye
Zeytinyağlı Taze Fasulye; Bütün sebzeleri mevsiminde taze tüketmek istediğimiz gibi fasulyeyi de taze tüketmek isteriz. Hatta pazarda yada manavda fasulyeyi alacağımız zaman bi tanesini kırıp taze sulu olup olmadığına bakarız. Buda işin espirisidir t...
Zeytinyağlı Fasulye
Zeytinyağlı Fasulye
Zeytinyağlı Fasulye;  Değerli arkadaşlar her yöremizin  yemek kültürü farklıdır. Tabi her yörede fasulye daha farklı tariflerde yapılır. Ben şimdi sizlere genelde herkesin bildiği bir tarif olan zeytinyağlı fasulye tarifimi vereceğim. Hadi kolay gels...
Zeytinyağlı Ispanak
Zeytinyağlı Ispanak
Zeytinyağlı Ispanak; Arkadaşlar ıspanağın ne kadar faydalı bi sebze olduğunu hepimiz biliriz. Bu sebeple haftada bir pişirmeye özen gösterelim. Bende şimdi sizlere zeytinyağlı ıspanak tarifimi vereceğim. Hadi kolay gelsin. Zeytinyağlı Ispanak Malzeme...
Zeytinyağı Kabızlığa İyi Gelirmi
Zeytinyağı Kabızlığa İyi Gelirmi
Zeytinyağı kabızlığa iyi gelirmi, Dengesiz beslenme sonucu oluşan kabızlığa zeytinyağı oldukça iyi gelir. Kabızlığın meydana gelme sebepleri arasında genellikle stres altında yaşayan kişiler ve kırmızı et tüketen kişilerin daha fazla yaşadığı sorunla...
Zeytinyağlı Kabak
Zeytinyağlı Kabak
Zeytinyağlı Kabak; Arkadaşlar bugünde size yoğurtlamasını çok sevdiğimiz kabağın zeytinyağlı tarifini vereceğim. Beğeneceğinizi umut ederek tarifimi vermeye başlayayım. Şimdiden kolay gelsin.  Zeytinyağlı Kabak Malzemeler;1 kg kabak2 adet domates2 a...
Zeytinyağlı Bamya
Zeytinyağlı Bamya
Zeytinyağlı Bamya; Değerli arkadaşlar bugünde zeytinyağlı çeşitlerimiz arasında olan zeytinyağlı bamya tarifimizi sizlerle paylaşacağım. Umarım beğenirsiniz hadi tarifimi vermeye başlayayım. Zeytinyağlı Bamya Malzemeler; Yarım kg bamya2 adet domates...

 

Sarımsak Ve Zeytinyağı
Zeytinyağlı Mantar
Yeşil Zeytin
Zeytinyağlı Mantar Sote
Zeytin Ezmesi
Zeytinyağı Lekesi Nasıl Çıkar
Gebelikte Zeytin Yemek
Zeytinyağlı Börülce Tarifi
Zeytinyağlı Barbunya Pilaki
Zeytin Fidanı
Bebeklere Zeytinyağı
Zeytinyağlı Lahana Sarması
Zeytinyağlı Dolma
Zeytin Kaç Kalori
Zeytinyağı İçmek
Zeytin Tohumu
Doğal Zeytinyağı
Zeytinyağlı Kereviz
Zeytinyağlı Enginar
Zeytinyağlı Barbunya
Zeytinyağlı Patlıcan
Zeytinyağlı Yaprak Sarma
Zeytinyağlı Biber Dolması
Zeytin Çekirdeği Yutmak
Zeytinyağlı Taze Fasulye
Zeytinyağlı Fasulye
Zeytinyağlı Ispanak
Zeytinyağı Kabızlığa İyi Gelirmi
Zeytinyağlı Kabak
Zeytinyağlı Bamya
Popüler İçerik
Zeytinyağlı Lahana Sarması
Zeytinyağlı Lahana Sarması
Zeytinyağlı Lahana Sarması; Değerli arkadaşlar zeytinyağlı olarak  genelde zeytinyağlı yaprak sarması çok meşhur bildiğimiz bir tariftir. Öyle olmasın...
Zeytinyağlı Dolma
Zeytinyağlı Dolma
Zeytinyağlı Dolma; Arkadaşlar geçmişten günümüze sofralarımız vazgeçilmezi olan zeytinyağlı  dolma annelerimiz gözde yemeklerindendir. İçine koyduğumu...
Zeytin Kaç Kalori
Zeytin Kaç Kalori
Zeytin kaç kalori: Sabah kahvaltıların vazgeçilmezidir. Kahvaltıda peynir ve zeytin olmazsa olmazlardandır.  Zeytin denilince ilk akla gelen siyah zey...
Zeytinyağı İçmek
Zeytinyağı İçmek
Zeytinyağı içmek, sindirim sistemi sağlığını korumak için de eski çağlardan beri kullanılan bir yöntemdir. E ve K vitaminlerini barındırır. Kalsiyum...
Zeytin Tohumu
Zeytin Tohumu
Zeytin Tohumu, Adına türküler yakılmış, bazen ekmeğe katık yapılmış olan zeytin, bununla yetinmeyip kutsal bir armağan olarak yağını da sunmuş bizle...
Doğal Zeytinyağı
Doğal Zeytinyağı
Doğal zeytinyağı, zeytin ağacının meyvesinden elde edilen herhangi bir katkı maddesi katılmadan doğal ortamda yapılan ve uygun şartlar altında ısıtıla...
Zeytinyağlı Kereviz
Zeytinyağlı Kereviz
Zeytinyağlı Kereviz; Hadi arkadaşlar bu seferde zeytinyağlı kereviz yapalım bende ilk kez denemiştim ve çok beğendim. Hemen sizlerle paylaşmak istedim...
Popüler İçerik Son Forum Konuları Yardım Sayfaları  
Zeytinyağlı Fasulye
Zeytinyağlı Ispanak
Zeytinyağı Kabızlığa İyi Gelirmi
Zeytinyağlı Kabak
Zeytinyağlı Bamya
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ağustos - 2020