Zeytin Çeşitleri

Zeytin Çeşitleri

Zeytin çeşitleri, ülkemiz zeytin üreten ülkeler arasında üretim açısından 4. sırada yer alırken, zeytin ağacı varlığında 5. sıradadır. Farklı bölgelerde oldukça çeşitli türde zeytin yetiştiriciliği yapılmaktadır. Zeytin çeşitleri ülkemizin her tarafında iklim ve toprak özellikleri bakımından oldukça fazladır. İri etli sofralık zeytin çeşitlerinden, yağ oranı yüksek yağlık zeytine kadar her biri özenle yetiştirilir. Zeytinin hem yağından, hem de meyvelerinden yararlanılır. Yöresel olarak ta ün yapmış aranan zeytin çeşitleri vardır. Sizlerle belli başlı zeytin çeşitlerini paylaşmak istedik.

Zeytin çeşitleri nelerdir?

Edremit (Ayvalık): Bu zeytin çeşidi yağı bakımında duyusal ve kimyasal özellikleri ilk sırada yer almaktadır. Genellikle yağlık zeytin olarak değerlendirilir. İyi bakılırsa, gelişimi güçlü olur. Zeytin ağacının meyveleri orta boydadır ve verimi oldukça iyidir. Soğuğa karşı kısmen dayanıklı yapıdadır. Çoğaltılması çelikle olur. Ege bölgesi, İzmir, Çanakkale, Antalya, Adana, Mardin gibi yörelerde yetiştirilir.

Büyük topak ulak: Genellikle Akdeniz bölgesinde yetiştirilir. Oldukça lezzetli bir eti vardır. Özellikle yeşil çizme zeytinde iyidir. Meyveleri iri olup, bakım şartlarını iyi olursa verimi de güzel olur. Kuraklık ve soğuğa karşı dayanıklıdır. Aşıyla çoğaltılır.

Çakır: İzmir'de ve civar bölgelerde yetiştirilen bir zeytin türüdür. Yağlık zeytin olmasına rağmen, yeşil zeytin olarak ta kullanılır. Orta büyüklükte olan meyvelerin tutunması güçlü olduğundan hasadı zor olur. Meyveler erken oluşur ve oldukça verimlidir. Çoğaltılması çelik ve aşıyla olur.

Çekişte: Ege bölgesinde yaygın şekilde yetiştirilen zeytin çeşididir. Genellikle yeşil kırma olarak kullanılır.İri meyveleri vardır ve bakımı iyi olursa düzenli ürün alınabilir. Soğuğa pek duyarlı olmayan zeytin, çelik ve aşıyla çoğaltılır.

Çelebi:Marmara bölgesinde yetiştirilen zeytin çeşididir. Oldukça iri meyveleri yeşil sofralık olarak kullanılır. Verim orta düzeydedir ve soğuğa karşı fazla duyarlı değildir. Çoğaltılması aşıyla olur.

Çilli: İzmir ve çevresinde yetiştirilen zeytin çeşididir.  çekirdekleri küçük, meyveleri etlidir. Yeşil spfralık zeytin olarak kullanılır. Aşıyla çoğaltılır ve soğuğa fazla duyarlı değildir. Ancak çoğaltılması biraz problemlidir.

Domat: Ege bölgesi zeytin çeşitlerinden biridir. Bakım koşulları iyi olursa, gelişimi iyi olur. Oldukça iri meyveleri olur. Erken meyveye yatan zeytin, soğuğa karşı duyarlıdır. Çoğaltılması aşılama ile yapılır.

Edincik su: Bu zeytin çeşidi siyah sofralık olarak kullanılır. Yağ oranı düşük, su oranı ise yüksektir. İri meyveleri olan zeytinin verimi orta seviyededir. Ancak hasat edildiği zaman kolay berelenebilir. Çoğaltılması çelik ve aşıyla olur.

Eğriburun: Güney illerinde yetiştirilen zeytin çeşididir. Yeşil ve siyah sofralık olarak kullanılır. Küçük meyveleri vardır. Ancak verimi yüksektir. Dalları -7 derecede hasar görür. Çoğaltılması aşı ve çelikle yapılır.

Erkence: İzmir ilinde oldukça yaygın şekilde yetiştirilen yağlık zeytindir. Yağ özellikleri Çakırca zeytininden iyidir. Nemli yerlerde hurma oluşumu gerçekleşir. Bu sayede acılığı gider, hemen yenebilir. Orta irilikte meyveleri olan zeytinin verimi orta seviyededir. En büyük sorunu hasattan önce erken dökülür. Çoğaltma çelik ve aşıyla olur.

Gemlik: Marmara ve Ege bölgelerinde yetiştirilen zeytindir. Orta büyüklükte meyveleri olan zeytinin verimi orta seviyededir. Kısmen soğuğa dayanıklıdır. Çoğaltma çelikle yapılır.

Halhalı: Yeşil kırma olarak kullanılan bu zeytin türü genellikle Arap ülkelerinde ihraç edilir. Güneydoğu illerimizde üretimi yapılır. Aynı zamanda yağlık ve siyah sofralık olarak ta kullanılır. Soğuğa fazla duyarlı bir tür değildir. Orta büyüklükte meyveleri bulunur. Çoğaltma aşı ve çelikle yapılır.

İzmir sofralık: İzmir ilinde yetişen zeytin çeşidinin meyveleri oldukça iridir. Verimi düşük olup, hasatta çabuk berelenir. Çoğaltma çelikle yapılır.

Kalembezi: Gaziantep ve çevresinde yetiştirilir. İrili karışık meyveleri olan zeytin yağlık olarak kullanılır. Bazen iklim koşullarına göre hurma olabilir. İri olanlar sofralık siyah zeytin olarak kullanılır. Kuraklık olursa verimi de az olur. Çelik ve aşıyla üretimi yapılır

Kan çelebi: Meyvelerin olgunluğunda pembe kımızı renkte olur. Pembe olduğu zaman çizme zeytin olarak değerlendirilir. Yeşil sofralık şeklinde de kullanılır. Meyveleri oldukça iri olur. Soğuğa duyarlı olup, verimi iyidir ve çelikle çoğaltılır.

Görüldüğü gibi ülkemizde yetiştirilen çok sayıda zeytin çeşidi vardır. Bunların dışında Karamürsel su, Kilis yağlık, kiraz, manzanilla, memecik, memeli, Nizip yağlık, samanlı, sarı haşebi, sarı ulak, saurani, tavşan yüreği, uslu, yağ çelebi gibi farklı zeytin çeşitleri de bulunmaktadır. Her birinin kalitesi oldukça iyidir. İklim koşullarına uygun şekilde farklı bölgelerde yetiştirilir.
Son Güncelleme : 05.11.2018 14:42:47
Zeytin Çeşitleri ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.
Sayfayı Düzenle Düzenleme Geçmişi

Zeytin Çeşitleri Yorumları

şifre  Kırmızı sayı

1 Yorum Yapılmış "Zeytin Çeşitleri"
Kahvaltının en büyük Vazgeçilmezi olan zeytin zeytin özellikle Ege Bölgesinde yetişmektedir. Özellikle Edremit ve eğri burun zeytini kahvaltılarda çok lezzetli olur
Gülgonca . 02.09.2018
CEVAP YAZ
Zeytinyağlı Enginar
Zeytinyağlı Enginar
Zeytinyağlı Enginar; Evet arkadaşlar şimdide size oldukça faydalı sebzelerimizden biri olan enginar tarifimizi vereceğim. Enginarın tazesini yada konservede kullanabilirsiniz. Zeytinyağıyla daha da lezzetli bir hal alan bu tarifimizi sizlere vermeye ...
Zeytinyağlı Barbunya
Zeytinyağlı Barbunya
Zeytinyağlı Barbunya; Arkadaşlar şimdi size zeytinyağlı barbunya tarifimi vereceğim.Barbunya sevmeyen arkadaşlarımız yapacağımız bu zeytinyağlı tarifimizden sonra umarız barbunyanın bu tarifini beğenir ve bundan sonrada yapmaya devam edersiniz. Diler...
Zeytinyağlı Patlıcan
Zeytinyağlı Patlıcan
Zeytinyağlı Patlıcan; Gerek günlük yemeklerimizde gerek misafir ağırlarken patlıcan yemeklerini çokca tercih ederiz. Türk yemek kültürünün ilk sıralarında olması da patlıcanı ne kadar sevdiğimizin bir diğer göstergesidir. Bende şimdi sizlere zeytinya...
Zeytinyağlı Yaprak Sarma
Zeytinyağlı Yaprak Sarma
Zeytinyağlı Yaprak Sarma;Türk bayanlarımızın vazgeçemediği yaprak sarma sıkça yaptığımız yemeklerimiz arasındadır. Önemli misafirlerimiz geleceği zaman yada yaptığımız gün sıralarında aklımıza gelen ilk yemeklerden biri de yaprak sarmasıdır. Tabi en ...
Zeytinyağlı Biber Dolması
Zeytinyağlı Biber Dolması
Zeytinyağlı Biber Dolması; Arkadaşlar ben zeytinyağlı biber dolmasını çok severim. Bu yüzdende sık sık yaparım. Hele o yazın yeni çıkan yerli biberlerle dahada tadına doyulmaz bir lezzet oluyor. Şimdi bu lezzetli tarifim olan zeytinyağlı biber dolmas...
Zeytin Çekirdeği Yutmak
Zeytin Çekirdeği Yutmak
Zeytin çekirdeği yutmak, Zeytinyağının birçok faydalarının olduğu bilinmektedir. Çeşitli hastalıkların tedavisinde kullanıldığı bilinmektedir. Zeytinyağının ham maddesi olan zeytinin ve zeytin çekirdeğinin halk arasında tedavi amaçlı kullanıldığı bil...
Zeytinyağlı Taze Fasulye
Zeytinyağlı Taze Fasulye
Zeytinyağlı Taze Fasulye; Bütün sebzeleri mevsiminde taze tüketmek istediğimiz gibi fasulyeyi de taze tüketmek isteriz. Hatta pazarda yada manavda fasulyeyi alacağımız zaman bi tanesini kırıp taze sulu olup olmadığına bakarız. Buda işin espirisidir t...
Zeytinyağlı Fasulye
Zeytinyağlı Fasulye
Zeytinyağlı Fasulye;  Değerli arkadaşlar her yöremizin  yemek kültürü farklıdır. Tabi her yörede fasulye daha farklı tariflerde yapılır. Ben şimdi sizlere genelde herkesin bildiği bir tarif olan zeytinyağlı fasulye tarifimi vereceğim. Hadi kolay gels...
Zeytinyağlı Ispanak
Zeytinyağlı Ispanak
Zeytinyağlı Ispanak; Arkadaşlar ıspanağın ne kadar faydalı bi sebze olduğunu hepimiz biliriz. Bu sebeple haftada bir pişirmeye özen gösterelim. Bende şimdi sizlere zeytinyağlı ıspanak tarifimi vereceğim. Hadi kolay gelsin. Zeytinyağlı Ispanak Malzeme...
Zeytinyağı Kabızlığa İyi Gelirmi
Zeytinyağı Kabızlığa İyi Gelirmi
Zeytinyağı kabızlığa iyi gelirmi, Dengesiz beslenme sonucu oluşan kabızlığa zeytinyağı oldukça iyi gelir. Kabızlığın meydana gelme sebepleri arasında genellikle stres altında yaşayan kişiler ve kırmızı et tüketen kişilerin daha fazla yaşadığı sorunla...
Zeytinyağlı Kabak
Zeytinyağlı Kabak
Zeytinyağlı Kabak; Arkadaşlar bugünde size yoğurtlamasını çok sevdiğimiz kabağın zeytinyağlı tarifini vereceğim. Beğeneceğinizi umut ederek tarifimi vermeye başlayayım. Şimdiden kolay gelsin.  Zeytinyağlı Kabak Malzemeler;1 kg kabak2 adet domates2 a...
Zeytinyağlı Bamya
Zeytinyağlı Bamya
Zeytinyağlı Bamya; Değerli arkadaşlar bugünde zeytinyağlı çeşitlerimiz arasında olan zeytinyağlı bamya tarifimizi sizlerle paylaşacağım. Umarım beğenirsiniz hadi tarifimi vermeye başlayayım. Zeytinyağlı Bamya Malzemeler; Yarım kg bamya2 adet domates...

 

Sarımsak Ve Zeytinyağı
Zeytinyağlı Mantar
Yeşil Zeytin
Zeytinyağlı Mantar Sote
Zeytin Ezmesi
Zeytinyağı Lekesi Nasıl Çıkar
Gebelikte Zeytin Yemek
Zeytinyağlı Börülce Tarifi
Zeytinyağlı Barbunya Pilaki
Zeytin Fidanı
Bebeklere Zeytinyağı
Zeytinyağlı Lahana Sarması
Zeytinyağlı Dolma
Zeytin Kaç Kalori
Zeytinyağı İçmek
Zeytin Tohumu
Doğal Zeytinyağı
Zeytinyağlı Kereviz
Zeytinyağlı Enginar
Zeytinyağlı Barbunya
Zeytinyağlı Patlıcan
Zeytinyağlı Yaprak Sarma
Zeytinyağlı Biber Dolması
Zeytin Çekirdeği Yutmak
Zeytinyağlı Taze Fasulye
Zeytinyağlı Fasulye
Zeytinyağlı Ispanak
Zeytinyağı Kabızlığa İyi Gelirmi
Zeytinyağlı Kabak
Zeytinyağlı Bamya
Popüler İçerik
Zeytinyağlı Lahana Sarması
Zeytinyağlı Lahana Sarması
Zeytinyağlı Lahana Sarması; Değerli arkadaşlar zeytinyağlı olarak  genelde zeytinyağlı yaprak sarması çok meşhur bildiğimiz bir tariftir. Öyle olmasın...
Zeytinyağlı Dolma
Zeytinyağlı Dolma
Zeytinyağlı Dolma; Arkadaşlar geçmişten günümüze sofralarımız vazgeçilmezi olan zeytinyağlı  dolma annelerimiz gözde yemeklerindendir. İçine koyduğumu...
Zeytin Kaç Kalori
Zeytin Kaç Kalori
Zeytin kaç kalori: Sabah kahvaltıların vazgeçilmezidir. Kahvaltıda peynir ve zeytin olmazsa olmazlardandır.  Zeytin denilince ilk akla gelen siyah zey...
Zeytinyağı İçmek
Zeytinyağı İçmek
Zeytinyağı içmek, sindirim sistemi sağlığını korumak için de eski çağlardan beri kullanılan bir yöntemdir. E ve K vitaminlerini barındırır. Kalsiyum...
Zeytin Tohumu
Zeytin Tohumu
Zeytin Tohumu, Adına türküler yakılmış, bazen ekmeğe katık yapılmış olan zeytin, bununla yetinmeyip kutsal bir armağan olarak yağını da sunmuş bizle...
Doğal Zeytinyağı
Doğal Zeytinyağı
Doğal zeytinyağı, zeytin ağacının meyvesinden elde edilen herhangi bir katkı maddesi katılmadan doğal ortamda yapılan ve uygun şartlar altında ısıtıla...
Zeytinyağlı Kereviz
Zeytinyağlı Kereviz
Zeytinyağlı Kereviz; Hadi arkadaşlar bu seferde zeytinyağlı kereviz yapalım bende ilk kez denemiştim ve çok beğendim. Hemen sizlerle paylaşmak istedim...
Popüler İçerik Son Forum Konuları Yardım Sayfaları  
Zeytinyağlı Fasulye
Zeytinyağlı Ispanak
Zeytinyağı Kabızlığa İyi Gelirmi
Zeytinyağlı Kabak
Zeytinyağlı Bamya
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ekim - 2020