Dalından koparılarak direk mekanik yöntemlerle yağı ayrıştırılan zeytinin vermiş olduğu yağlara doğal sızma zeytinyağı denir. Sızma zeytinyağı en kaliteli zeytinyağıdır. Tat ve kokusu bakımından mükemmeldir. İçindeki antioksidan ve mineraller çok yüksektir. Yemeklerimizde bol bol tüketmeliyiz.
Zeytinyağı nasıl üretilir; Zeytin hasadında toplanan zeytinler zeytin işliklerine götürülür. Bir değirmende önce ezilir. Sıcak veya ılık su kullanılarak sıkılır. Suyun dibe çökmesi beklenir. Üstte biriken yağ süzülür. Sızma zeytinyağları daha pahalıdır. Çünkü; zeytinin özüdür. Çocukların yemesi çok faydalıdır. İçerisindeki yağ asitleri anne sütüyle eş değerdedir. Zeytinyağı güneş almayan karanlıkta saklanmalıdır.
Doğal Sızma Zeytinyağı faydaları;
- Zeytinyağı kanseri önler
- Cildin yaşlanmasını geciktirir
- Hücre yeniler
- Beynin gelişimini hızlandırır
- Vücut kuruluğuna
- Sindirim sistemi bozukluklarında
- Kolesterolü dengeler
- Kalp damar hastalıklarında
- İltihap kurutur
- Kanamayı durdurur
Doğal Sızma Zeytinyağı nasıl tüketilir;
Sabahları aç karnımıza bir kaşık alarak kabızlığı önleriz, safra kesesini uyararak kara ciğerimizi canlandırır. Yeni doğan bebeklerde banyodan sonra vücuduna sürerek kurumasını önleriz. Kalp damar hastası kişiler sabahları bir kaşık alarak damar tıkanıklarını önleyebilir.
Unutmayınız ki; Doğal sızma zeytin yağını, taze tüketmek gerekir üzerinden çok zaman geçince bozulur. Doğal sızma zeytinyağı ile yapılan yemekler kokmaz, ağır olmaz. Bayat ve posalı yağlar ağır kokar.