Kalamata Zeytin

Kalamata Zeytin

Kalamata zeytin, hem bir zeytin çeşidi, hem de yemeklik zeytin yapma usulüdür. Özellikle Yunanlılar tarafından kullanılan bir yöntemdir. Ancak ülkemizde de zeytinin bu şekilde hazırlanması giderek yaygınlaşmaktadır. Bazı yörelerde eşek zeytini de denilen kalamata zeytinler oldukça iridir. Yunanistan'da Volos bölgesinde yetişen Volos türü, İspanya'da Hojiblanca türü zeytinlerde kalamata zeytini yapımında kullanılmaktadır. Ülkemizde Manisa Saruhanlı ilçesinde Büyübelen beldesinde yetişen Tekir türü zeytinde buna uygundur.

Kalamata zeytin nasıl yapılır?

Yemeklik kalamata zeytin yapmak için 2 farklı yol kullanılmaktadır.

Birinci yöntem: Kullanacağınız zeytin çeşidini hazırlayın. Bunların olgun olanlarını, kızıllaşan ya da kararan zeytinleri önce olgunluk durumuna göre ayırın. İçinden bozuk olanları, berelileri, şekli bozukları, yapraklarını, saplarını ayırın. Zeytinlerin tozdan kirden arınması için bir gece önce suyun içine ıslatın. Kullandığınız su mutlaka temiz olsun.

Ertesi günde temizlenmiş olan zeytinlerin 3 farklı yerinden çekirdeğine kadar çizin. Bunları % 8-10 oranında hazırlanmış salamura suyun içine koyun. Burada zeytinlerin acı suyu gidene kadar bekleteceksiniz. Kabın içinde zeytinleri örtecek kadar yani ağzına kadar su olmalı. Üzerine de baskı yapacak, zeytinleri suyun içinde tutacak tabak gibi ağır bir parça koyun. Ortalama olarak zeytinlerin 2 cm kadar sudan aşağıda olması gerekir.

Zeytinlerin acılığı normal seviyeye geldiği zaman yani yenecek düzeyde olduğunda, salamura içinden çıkarın. Bunları bir gecede üzüm sirkesinin içinde bekletin. Daha sonra yine % 8-10 oranındaki salamura suyunun içine koyun. İsterseniz 3 ölçü kadar % 10 oranında salamura su ve bir ölçü sirkenin içine koyun. Üzerine havayla teması kesecek kadar zeytinyağı ilave edin. Burada zeytinler tatlanmalarını sürdürecekler. Daha sonra yiyeceğiniz miktarda zeytini çıkararak yiyebilirsiniz.

İkinci yöntem: Yine ilk yöntemde yaptığınız gibi zeytinleri işlemek için hazırlayın. Olgun siyah ve parlak zeytinleri sade suya ya da % 2 oranında salamura suyun içine koyun. Suyu 5-10 gün kadar her gün değiştirin. Her defasında zeytinin acılığı bir nebze gidecektir. Daha sonra ilk yöntemde olduğu gibi zeytinleri salamura suyun içine koyabilirsiniz. Bu yöntemde zeytinler daha kısa sürede tatlanacaktır. Son aşamada % 10 oranındaki salamura suyun içine konan zeytinlerin pH değeri 4-4,5 olacak.

Kalamata zeytini sevenler isterlerse kısa sürede zeytinleri tatlandırabilir. Zeytinleri yine çizerek, sıcak soba gibi bir yerin yanında ılık suyun içinde 5-6 gün kadar bekletin. Bu şekilde zeytinler oldukça hızlı tatlanacak. Ancak hızlı şekilde tüketeceğiniz kadarını böyle hazırlayın. Yoksa zeytinler erken yumuşar ve erir. Eğer yumuşamalarına engel olamazsanız, zeytinlerini çekirdeklerini ayıklayın ve blenderden geçirin. Daha sonra içine biraz zeytinyağı ve tuz koyarak, lezzetli bir zeytin ezmesi hazırlayın. Güzel bir kahvaltılık olacaktır. İsterseniz içine baharatta ilave edebilirsiniz. Kalamata zeytin gerçekten lezzetli bir yemeklik zeytindir. Uygun şekilde hazırlanırsa, mükemmel bir lezzeti oluyor.
Son Güncelleme : 08.11.2018 16:11:48
Kalamata Zeytin ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.
Sayfayı Düzenle Düzenleme Geçmişi

Kalamata Zeytin Yorumları

şifre  Kırmızı sayı

0 Yorum Yapılmış "Kalamata Zeytin"

Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin
Zeytinyağlı Enginar
Zeytinyağlı Enginar
Zeytinyağlı Enginar; Evet arkadaşlar şimdide size oldukça faydalı sebzelerimizden biri olan enginar tarifimizi vereceğim. Enginarın tazesini yada konservede kullanabilirsiniz. Zeytinyağıyla daha da lezzetli bir hal alan bu tarifimizi sizlere vermeye ...
Zeytinyağlı Barbunya
Zeytinyağlı Barbunya
Zeytinyağlı Barbunya; Arkadaşlar şimdi size zeytinyağlı barbunya tarifimi vereceğim.Barbunya sevmeyen arkadaşlarımız yapacağımız bu zeytinyağlı tarifimizden sonra umarız barbunyanın bu tarifini beğenir ve bundan sonrada yapmaya devam edersiniz. Diler...
Zeytinyağlı Patlıcan
Zeytinyağlı Patlıcan
Zeytinyağlı Patlıcan; Gerek günlük yemeklerimizde gerek misafir ağırlarken patlıcan yemeklerini çokca tercih ederiz. Türk yemek kültürünün ilk sıralarında olması da patlıcanı ne kadar sevdiğimizin bir diğer göstergesidir. Bende şimdi sizlere zeytinya...
Zeytinyağlı Yaprak Sarma
Zeytinyağlı Yaprak Sarma
Zeytinyağlı Yaprak Sarma;Türk bayanlarımızın vazgeçemediği yaprak sarma sıkça yaptığımız yemeklerimiz arasındadır. Önemli misafirlerimiz geleceği zaman yada yaptığımız gün sıralarında aklımıza gelen ilk yemeklerden biri de yaprak sarmasıdır. Tabi en ...
Zeytinyağlı Biber Dolması
Zeytinyağlı Biber Dolması
Zeytinyağlı Biber Dolması; Arkadaşlar ben zeytinyağlı biber dolmasını çok severim. Bu yüzdende sık sık yaparım. Hele o yazın yeni çıkan yerli biberlerle dahada tadına doyulmaz bir lezzet oluyor. Şimdi bu lezzetli tarifim olan zeytinyağlı biber dolmas...
Zeytin Çekirdeği Yutmak
Zeytin Çekirdeği Yutmak
Zeytin çekirdeği yutmak, Zeytinyağının birçok faydalarının olduğu bilinmektedir. Çeşitli hastalıkların tedavisinde kullanıldığı bilinmektedir. Zeytinyağının ham maddesi olan zeytinin ve zeytin çekirdeğinin halk arasında tedavi amaçlı kullanıldığı bil...
Zeytinyağlı Taze Fasulye
Zeytinyağlı Taze Fasulye
Zeytinyağlı Taze Fasulye; Bütün sebzeleri mevsiminde taze tüketmek istediğimiz gibi fasulyeyi de taze tüketmek isteriz. Hatta pazarda yada manavda fasulyeyi alacağımız zaman bi tanesini kırıp taze sulu olup olmadığına bakarız. Buda işin espirisidir t...
Zeytinyağlı Fasulye
Zeytinyağlı Fasulye
Zeytinyağlı Fasulye;  Değerli arkadaşlar her yöremizin  yemek kültürü farklıdır. Tabi her yörede fasulye daha farklı tariflerde yapılır. Ben şimdi sizlere genelde herkesin bildiği bir tarif olan zeytinyağlı fasulye tarifimi vereceğim. Hadi kolay gels...
Zeytinyağlı Ispanak
Zeytinyağlı Ispanak
Zeytinyağlı Ispanak; Arkadaşlar ıspanağın ne kadar faydalı bi sebze olduğunu hepimiz biliriz. Bu sebeple haftada bir pişirmeye özen gösterelim. Bende şimdi sizlere zeytinyağlı ıspanak tarifimi vereceğim. Hadi kolay gelsin. Zeytinyağlı Ispanak Malzeme...
Zeytinyağı Kabızlığa İyi Gelirmi
Zeytinyağı Kabızlığa İyi Gelirmi
Zeytinyağı kabızlığa iyi gelirmi, Dengesiz beslenme sonucu oluşan kabızlığa zeytinyağı oldukça iyi gelir. Kabızlığın meydana gelme sebepleri arasında genellikle stres altında yaşayan kişiler ve kırmızı et tüketen kişilerin daha fazla yaşadığı sorunla...
Zeytinyağlı Kabak
Zeytinyağlı Kabak
Zeytinyağlı Kabak; Arkadaşlar bugünde size yoğurtlamasını çok sevdiğimiz kabağın zeytinyağlı tarifini vereceğim. Beğeneceğinizi umut ederek tarifimi vermeye başlayayım. Şimdiden kolay gelsin.  Zeytinyağlı Kabak Malzemeler;1 kg kabak2 adet domates2 a...
Zeytinyağlı Bamya
Zeytinyağlı Bamya
Zeytinyağlı Bamya; Değerli arkadaşlar bugünde zeytinyağlı çeşitlerimiz arasında olan zeytinyağlı bamya tarifimizi sizlerle paylaşacağım. Umarım beğenirsiniz hadi tarifimi vermeye başlayayım. Zeytinyağlı Bamya Malzemeler; Yarım kg bamya2 adet domates...

 

Sarımsak Ve Zeytinyağı
Zeytinyağlı Mantar
Yeşil Zeytin
Zeytinyağlı Mantar Sote
Zeytin Ezmesi
Zeytinyağı Lekesi Nasıl Çıkar
Gebelikte Zeytin Yemek
Zeytinyağlı Börülce Tarifi
Zeytinyağlı Barbunya Pilaki
Zeytin Fidanı
Bebeklere Zeytinyağı
Zeytinyağlı Lahana Sarması
Zeytinyağlı Dolma
Zeytin Kaç Kalori
Zeytinyağı İçmek
Zeytin Tohumu
Doğal Zeytinyağı
Zeytinyağlı Kereviz
Zeytinyağlı Enginar
Zeytinyağlı Barbunya
Zeytinyağlı Patlıcan
Zeytinyağlı Yaprak Sarma
Zeytinyağlı Biber Dolması
Zeytin Çekirdeği Yutmak
Zeytinyağlı Taze Fasulye
Zeytinyağlı Fasulye
Zeytinyağlı Ispanak
Zeytinyağı Kabızlığa İyi Gelirmi
Zeytinyağlı Kabak
Zeytinyağlı Bamya
Popüler İçerik
Zeytinyağlı Dolma
Zeytinyağlı Dolma
Zeytinyağlı Dolma; Arkadaşlar geçmişten günümüze sofralarımız vazgeçilmezi olan zeytinyağlı  dolma annelerimiz gözde yemeklerindendir. İçine koyduğumu...
Zeytin Kaç Kalori
Zeytin Kaç Kalori
Zeytin kaç kalori: Sabah kahvaltıların vazgeçilmezidir. Kahvaltıda peynir ve zeytin olmazsa olmazlardandır.  Zeytin denilince ilk akla gelen siyah zey...
Zeytinyağı İçmek
Zeytinyağı İçmek
Zeytinyağı içmek, sindirim sistemi sağlığını korumak için de eski çağlardan beri kullanılan bir yöntemdir. E ve K vitaminlerini barındırır. Kalsiyum...
Zeytin Tohumu
Zeytin Tohumu
Zeytin Tohumu, Adına türküler yakılmış, bazen ekmeğe katık yapılmış olan zeytin, bununla yetinmeyip kutsal bir armağan olarak yağını da sunmuş bizle...
Doğal Zeytinyağı
Doğal Zeytinyağı
Doğal zeytinyağı, zeytin ağacının meyvesinden elde edilen herhangi bir katkı maddesi katılmadan doğal ortamda yapılan ve uygun şartlar altında ısıtıla...
Zeytinyağlı Kereviz
Zeytinyağlı Kereviz
Zeytinyağlı Kereviz; Hadi arkadaşlar bu seferde zeytinyağlı kereviz yapalım bende ilk kez denemiştim ve çok beğendim. Hemen sizlerle paylaşmak istedim...
Popüler İçerik Son Forum Konuları Yardım Sayfaları  
Zeytinyağlı Fasulye
Zeytinyağlı Ispanak
Zeytinyağı Kabızlığa İyi Gelirmi
Zeytinyağlı Kabak
Zeytinyağlı Bamya
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ağustos - 2020